Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAmbasadorii statelor UE au aprobat miercuri o iniţiativă a Comisiei Europene prin care statele membre vor putea accesa împrumuturi în valoare totală de 150 de miliarde de euro pentru proiecte de achiziţii militare, transmite Reuters.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat în martie un plan pentru mobilizarea în următorii patru ani a circa 800 de miliarde de euro pentru reînarmarea blocului comunitar şi oferirea de ajutor militar Ucrainei.
Comisia Europeană a stabilit în cadrul acestui plan să nu mai ia în calcul în procedurile sale de deficit excesiv împotriva statele membre ale UE un procent de 1,5% din PIB, dacă fonduri echivalente acestui procent sunt alocate suplimentării bugetelor apărării.
Va fi astfel creat un “spaţiu fiscal” prin care statele UE vor putea mobiliza circa 650 de miliarde de euro fonduri suplimentare pentru înarmare în următorii patru ani. Totuşi, aceste fonduri se vor reflecta în creşterea datoriilor publice şi în deficitele bugetare ale statelor UE, singura facilitate fiind că ele vor fi excluse de Comisia Europeană din calculele sale privind deficitul.
Diferenţa de 150 de miliarde de euro din acest plan va consta în împrumuturi acordate statelor membre pentru investiţii în sectorul apărării, iniţiativă aprobată miercuri de ambasadorii statelor UE.
Această iniţiativă, denumită SAFE (Security Action for Europe), va finanţa proiecte militare, dar pentru accesarea creditelor de către statele UE există condiţionalităţi prin care vor fi privilegiaţi producătorii europeni.
Astfel, pentru ca un proiect să poată beneficia de împrumuturile SAFE, 65% din valoarea sa trebuie contractată cu companii din statele UE, din Spaţiul Economic European sau Ucraina. Totuşi, companii din ţări care au semnat un parteneriat de securitate şi apărare cu UE, cum ar fi de pildă cele britanice, pot fi eligibile pentru proiectele finanţate prin mecanismul SAFE dacă îndeplinesc o altă serie de condiţii.
Comisia Europeană doreşte să obţină aprobarea acestui mecanism printr-o procedură rapidă, ocolind Parlamentul European şi cerând în Consiliul UE doar o majoritate calificată. După aprobarea dată miercuri de ambasadorii statelor membre, urmează ca miniştrii acestora să valideze iniţiativa pe 27 mai, ultimul pas în proces.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, le-a cerut joia trecută aliaţilor europeni să nu “marginalizeze” companiile americane în contractele pentru achiziţii de armament.
Acest mesaj a fost transmis de şeful diplomaţiei americane la o întâlnire pe care a avut-o cu omologii săi din Regatul Unit, Franţa, Germania şi Italia, în timpul reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată în oraşul turc Antalya.
“Secretarul de stat Rubio a subliniat că societăţile americane din sectorul apărării sunt o parte integrantă a bazei industriale transatlantice şi nu ar trebui să fie marginalizate în eforturile de reînarmare ale Europei”, a menţionat într-un comunicat Departamentul de Stat al SUA.
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
Decidenți autoproclamați, gașca de Cretini-criminali, cum decid ei fara referendum și cu ce drept, in numele nostru care suntem total împotriva înarmărilor și spiritul războaielor promovate doar de "Îngerii morții și armelor". Dar ei, acești involuați criminali doar atâta pot, au ajuns acolo și se mențin prin fraude, gândesc ca ultimii neardentalienii numai la ghioaga, arme, sânge, nenorociri, in loc să de-a dovada de empatie și inteligența, sa realizeze că suntem în secolul 21, nu in preistorie, avem creierul evolut, sau așa ar trebui și putem sta la masa negocierilor, respectând principiile păcii și cooperări umane cu ceilalți semeni ai noștri in plan mondial nu doar în limbajul războiului și înarmării unilaterale si inutile, pauperizand umanitatea, datorita lipsei de creier, inutil.
Trebuie să tacă etern armele și să se investească doar buna înțelegere/pace în știință, tehnologie, progres căci doar pacea crează climatul adecvat umanității si conduce la evoluție, nu înarmării si războiului ce trebuie etern evitate, blestemate că și propavaduitorii și susținătorii lui, expoliind omenirea și irosind fondurile fara acordul nostru, că asta e democrație nu aceasta dictatura deșănțată și dementa impusă de ei, niste infractorii ce trebuie neîntârziat legați, fara drept de decizie criminala asupra vieții, sorții și viitorului omenirii, ok
Sper că am fost destul de clar și cam înverșunat din cauza acestor abuzuri impuse de acești cretini erijați in decidenți războinici peste soarta omenirii care nu-i mai suporta nici pe ei dar mai ales aceste decizii criminale peste soarta și capetele luminate ale comunității ce ar trebui să-i execute neîntârziat, azi pt.aceste abuzuri demente !