Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzÎn 2024, consumatorii americani au pierdut 5,7 miliarde de dolari din cauza înșelătoriilor legate de investiții – mai mult decât în cazul oricărui alt tip de fraudă și cu 24% mai mult decât în 2023, potrivit noilor date ale Comisiei Federale pentru Comerț, informează CNBC.
Potrivit FTC, escrocheriile legate de investiții implică, în general, afirmații conform cărora un consumator va obține profituri mari investind într-o nouă schemă populară de a face bani.
Cele mai multe persoane – 79% – care au raportat o înșelătorie în domeniul investițiilor către FTC au pierdut bani, victima tipică pierzând în medie peste 9000 de dolari, a declarat agenția.
Deoarece datele FTC se bazează pe rapoartele de fraudă ale consumatorilor, adevărata amploare a fraudei în domeniul investițiilor este probabil mult mai mare după luarea în considerare a persoanelor care nu vorbesc despre asta.
„Aceste escrocherii devin o problemă foarte mare pentru consumatori”, a declarat John Breyault, vicepreședinte al Ligii Naționale a Consumatorilor pentru politici publice, telecomunicații și fraudă.
Inteligența artificială și criptomonedele contribuie la frauda în investiții
Printre fraudele obișnuite în domeniul investițiilor se numără escrocheriile de tipul „măcelărirea porcului”, un nume care face referire la practica de îngrășare a porcului înainte de sacrificare.
Potrivit experților, escrocii contactează adesea victimele din senin – poate prin SMS, social media sau o aplicație de întâlniri – pentru a încerca să dezvolte relații și să câștige încredere înainte de a le prezenta oportunități de investiții care se presupune că produc randamente ridicate, adesea în active virtuale precum criptomonedele.
Deși investițiile pot părea legitime, infractorii dispar în cele din urmă cu banii consumatorilor.
A devenit mai ușor să comiți aceste fraude și alte fraude conexe, deoarece inteligența artificială a ajutat infractorii să devină mai convingători, cum ar fi utilizarea deepfakes, a declarat Breyault. Deepfakes sunt videoclipuri manipulate sau alte imagini sau sunete în care oamenii pot spune și face lucruri care par reale, dar nu sunt.
Rețelele de crimă organizată au înființat, de asemenea, centre de operațiuni frauduloase în Asia de Sud-Est, în țări precum Cambodgia, Laos și Myanmar, potrivit Council on Foreign Relations. Centrele sunt deservite de mii de persoane, adesea traficate ilegal și forțate să pună în aplicare aceste scheme de investiții la nivel mondial, a declarat acesta.
Rețelele criminale folosesc adesea criptomonedele pentru a facilita fraudele, deoarece acestea le permit „să mute fonduri substanțiale cu ușurință, ieftin și fără prea multă teamă de detectare”, au scris cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin într-o lucrare de cercetare recentă.
Cum să reduceți riscul de fraudă în investiții
Deși nu există un „glonț de argint” pentru protecția împotriva fraudei, există modalități prin care consumatorii își pot reduce riscul, a declarat Breyault. Iată trei caracteristici care se regăsesc în multe fraude, a spus el:
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More