Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz
Nu poţi să ai o raportare bună de sustenabilitate dacă nu ai, în primul rând, o performanță bună, pentru că, din start, nu ai ce să raportezi, a spus Ana- Maria IMBREA, Director Relații cu Investitorii și Relații Corporative, ALRO, la ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM 2023.
Acesta a explicat: “În cadrul ALRO, noi am avut o dezvoltare sustenabilă încă de acum 20 ani, când am făcut investiții masive în tehnologii de ultimă generație, în proiecte de eficiență energetică. Chiar acum avem un proiect inovator în derulare pe care, când îl vom finaliza, ne va situa în primele zece companii din lume (fără China) în industria aluminiului, din punct de vedere al eficienței energetice în electroliză. Este clar că așa am rezistat și suntem aici de aproape 60 de ani.
Aluminiul are niște proprietăți incredibile și poate fi reciclat la infinit, de aceea ne dezvoltăm foarte mult zona de Eco-reciclare. Pentru a produce o tonă de aluminiu reciclat ai nevoie doar de 5% din energia pentru a produce o tonă de aluminiu electrolitic. Toate investițiile pe care le-am făcut ne-au ajutat să avem o performanță bună de sustenabilitate, care, apoi, s-a translatat într-o raportare de sustenabilitate apreciată de tot felul de jurii independente ca fiind una dintre cele mai bune de pe piață.
Avem un raport stufos care are peste 200 de pagini. Eu m-am consultat cu stakeholderii cu care m-am întâlnit și i-am întrebat dacă vor să îl scurtăm pentru că e clar că e foarte greu să parcurgi un astfel de material și răspunsul a fost: “Nu, e foarte bine, noi vrem și mai multe detalii, vrem să știm exact ce faceți!”. Cred că după ce reușești să ai o raportare solidă de sustenabilitate, poți discuta și de un rating bun de ESG.
Chiar săptămâna trecută a fost publicat un raport care evaluează la nivel global companiile din perspectiva transparenței raportării de ESG. Această platformă a evaluat peste 350 de companii la nivel global, printr-un scor care se numește Global ESG Monitor Assay (GEM) care are un punctaj maxim de 100 de puncte. La nivel global, companii care au practica foarte îndelungată de a întocmi o raportare de sustenabilitate nu au putut să obțină aceste 100 de puncte, maximul a fost de 90, iar cel mai mic punctaj a fost de 7.
Pentru prima dată, a fost evaluat și un eșantion de companii listate din România, respectiv cele care sunt prezente în principalul indice al pieței BET și noi ne-am clasat pe locul doi, la o diferență foarte mică de primul loc, având un punctaj de 73 de puncte din cele 100. Este foarte bine, având în vedere că media la nivelul Europei a fost de 66, în condițiile în care Europa este lider în această arie. În Asia media a fost de 56, iar în Statele Unite și Australia scorul mediu a fost 53. Este un proces gradual prin care trece o companie, este nevoie de investiții, de multe cunoștințe și de multă dedicare”.
ALRO are propria Strategie de Sustenabilitate, elaborată în 2021, pentru o perioadă de cinci ani, care prezintă viziunea, obiectivele și acțiunile pe care continuăm să le implementăm pentru integrarea sustenabilității în toate companiile din grup, a mai spus Ana-Maria IMBREA.
Potrivit doamnei IMBREA, această strategie consolidată reprezintă și angajamentul echipei de conducere pentru implementarea practicilor durabile, atât în operațiunile ALRO, dar și în lanțul de aprovizionare.
Referitor la noua Directivă CSRD care va intra în vigoare, doamna Ana- Maria IMBREA a spus: “Este clar că și strategia noastră trebuie revizuită pentru a răspunde cât mai bine cerințelor suplimentare de informații pe care stakeholderii noștri se așteaptă să le prezentăm. Și în acest proces ne lovim de mai multe limitări și variabile pentru că știm foarte bine cu toții obiectivul ambițios pe care și l-a propus Europa de a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic și ceea ce înseamnă să ne atingem obiectivul de net zero până în 2050, respectiv obiectivul intermediar din 2030 de reducere la jumătate a acestor emisii.
Și aici intră în discuție bugetul de carbon, care trebuie calculat la nivel global și apoi împărțit bineînțeles între țări, sectoare, companii. Ceea ce este clar că are un impact major, atât economic, tehnologic, cât și etic.
Când compania a stabilit sau a primit această cantitate, respectiv bugetul de carbon pe care trebuie să-l gestioneze, ce trebuie să facă mai departe? Trebuie să vadă care este cantitatea de emisii pe care trebuie să o gestioneze, care este perioada de timp pe care o mai are la dispoziție și apoi, bineînțeles, să o împartă în tranșe gestionabile de-a lungul perioadei, astfel încât să-și atingă aceste obiective. Atunci este mult mai clar pentru management care ar trebui să fie măsurile, obiectivele și țintele pe termen scurt, mediu și lung.
Mai există varianta în care companiile își pot calcula pe bază științifică acest buget de carbon și atunci se poate apela la standarde bazate pe știință, cum este este Science Based Target Initiative (SBTI) – o modalitate de a evalua companiile că își reduc aceste emisii într-un mod realist și sustenabil și că progresul lor poate fi monitorizat.
Pentru a putea să facem revizuire relevantă a Strategiei noastre, e clar că la nivelul sectorului în care noi e activăm, cel al aluminiului, ar trebui să existe o foaie de parcurs, să știm exact ce ar trebui să facem ca să atingem aceste ținte ale Europei.
În cazul sectorului nostru, SBTI împreună cu Institutul Internațional al Aluminiului au demarat un proiect prin care doresc să realizeze o metodologie care să fie pusă la dispoziția companiilor, dar este un proces de durată.
Noi suntem activi la nivel european prin Asociația Europeană a Aluminiului, unde atât eu, cât și alți colegi de-ai mei suntem prezenți în comitetele și grupurile de lucru care s-au format în această arie, pentru că este un subiect important pentru toți, Sperăm totuși că dialogul este cel care ne poate ajuta să avansăm, să avem o astfel de metodologie disponibilă anul acesta, astfel încât să putem realiza această revizuire.
Cam acesta este procesul prin care ar trebui să treacă fiecare companie raportându-se la sectorul de activitate în care activează, pentru a putea avea o strategie care să o ajute în gestionarea riscurilor de sustenabilitate, respectiv riscuri climatice și de tranziție”.
Referitor la know-how-ul unui responsabil pentru ESG în cadrul unei companii, doamna IMBREA a spus: “Eu mă ocup de zona de IR și vă spun sincer că primul meu contact cu sustenabilitatea a fost la un eveniment internațional cu investitorii acum cinci ani, unde mi s-a adresat pentru prima dată o întrebare legată de sustenabilitate.
În acel moment mi-am dat seama că în România nu se vorbea de sustenabilitate, era un termen total necunoscut. Așa că m-am întors acasă și am început să studiez acest subiect în detaliu ca să pot să răspund la întrebările investitorilor și la discuțiile viitoare, intuind că se vor înmulți întrebările și va crește necesitatea informațiilor în acest domeniu.
Noi am început să avem o raportare de sustenabilitate încă de prin 2017, când încă nu era obligatorie. Am făcut acest lucru voluntar, dar încă de la început ne-am raportat la cele mai bune practici și am ales să mergem pe un standard internațional, cel mai cunoscut în acest moment, GRI.
Raportarea de sustenabilitate nu este gestionată de un singur om într-o companie, din contră, este vorba despre o echipă care trebuie formată din experți din cadrul fiecărui departament, iar rolul liderului acestei echipe este să schimbe mindset-ul organizației și al persoanelor care sunt implicate direct în procesul de colectare, monitorizare și raportare a informațiilor și să îi pregătească în această direcție.
Am văzut recent că se vehiculează în presa internațională că ESG is the new IR și rezonez cu această idee, pentru că am văzut care este interesul tuturor părților interesate, nu doar al investitorilor.
Mesajul încă de acum cinci ani era că informațiile non-financiare vor depăși ponderea informațiilor financiare la care investitorii se vor uita și este clar că aceasta este direcția. Noua Directivă CSRD evidențiază importanța riscurilor de sustenabilitate care, de fapt, se vor transfera în performanța financiară a companiei. Acest lucru înseamnă minimizarea sau maximizarea valorii investiției pe care un investitor sau potențial investitor o deține în compania respectivă.
Este evident ar că acesta este trendul și un IR bun nu va trebui să comunice doar ceea ce înseamnă equity story, acea poveste a companiei, despre performanța financiară, este clar că va trebui să poată să comunice și despre performanța de sustabilitate a companiei”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More