Real Estate

Analiză Deloitte: sectorul imobiliar a fost cel mai activ de pe piața locală de fuziuni și achiziții din 2022. Investitorii strategici continuă să domine piața

Sectorul imobiliar a fost cel mai activ de pe piața locală de fuziuni și achiziții (mergers and acquisitions – M&A) din 2022, cu aproape 60 din cele 157 de tranzacții cu valori de peste 5 milioane de euro înregistrate (36%) și cu o valoare de peste 1,7 miliarde de euro din totalul estimat al pieței de 6,5-7,5 miliarde (26%), conform unei . Următoarele sectoare notabile din punctul de vedere al numărului de tranzacții sunt energia (11%), produsele de consum, tehnologia și sănătatea (câte 10%). Din punctul de vedere al valorii, însă, topul sectoarelor este ușor diferit, pe locul al doilea situându-se tot energia (22%), urmată de industrie (12%), automobile și comerț cu amănuntul și distribuție (câte 7%).

Dintre tipurile de investitori care au fost activi pe piața de fuziuni și achiziții în România în 2022, cei strategici au continuat să domine, cu 83% din numărul total de tranzacții, în creștere semnificativă față de anul 2021, când ponderea lor a fost de 63%. Aceștia au fost urmați anul trecut de firmele de private equity (15%) și de investitorii instituționali și privați, a căror pondere a scăzut la 2% (față de 20%, în 2021), cel mai mic nivel din 2018 încoace.

În ceea ce privește țara de proveniență, investitorii români au fost implicați în 2022 în 30% din numărul total al tranzacțiilor, care au avut o valoare totală de 1,9 miliarde de euro. Dintre investitorii străini activi, cei care provin din SUA au investit cele mai mari sume (1,4 miliarde de euro – 37% din valoarea pieței), urmați de francezi (peste 500 de milioane de euro), belgieni (275 de milioane de euro), italieni și austrieci (peste 180 de milioane de euro fiecare). Și investitorii din Israel, Germania și Ungaria au fost activi pe piața locală din 2022, deși în tranzacții de valori mai mici.

„Anul 2022 a marcat creșterea valorii medii a tranzacțiilor la 34 de milioane de euro, după o scădere la 27 de milioane, în 2021, ceea ce menține România în categoria piețelor de dimensiune medie. Ne bucură să vedem faptul că tot mai mulți investitori locali au planuri de creștere prin achiziții și că unii investitori deja prezenți în România își continuă planurile de dezvoltare prin achiziții, aceștia fiind implicați în aproape o treime din tranzacțiile analizate. Ne așteptăm ca și în 2023 să avem tranzacții de valori semnificative, în special în zona de energie, poate chiar o creștere în zona investițiilor realizate de către investitori locali, atât strategici, cât și instituționali sau fonduri de investiții locale care se formează în acest moment. Cred că există în continuare lichiditate în zona investitorilor financiari și că acesta este un moment oportun pentru ca investitorii strategici să își consolideze prezența în România pentru creșteri sustenabile viitoare”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Piața de M&A din România a atins în 2022 niveluri record, cu o valoare totală estimată de aproximativ 6,5-7,5 miliarde de euro (incluzând tranzacțiile cu valori nedivulgate), pentru cele 157 de tranzacții cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte România.

Articole recente

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE PRIVIND VÂNZAREA BUNURILOR DEBITOAREI MIDA MOBLUX SRL – în faliment

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…

34 de minute ago

Rusia/Două grupuri de hackeri revendică un atac informatic asupra companiei aeriene ruse Aeroflot; Kremlinul se declară îngrijorat

Grupurile de hackeri Silent Crow şi Cyberpartisans BY, pro-ucrainene, au revendicat luni un atac asupra…

55 de minute ago

Rusia consideră că acordul comercial UE-SUA dă o “lovitură foarte dură” industriei europene

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…

o oră ago

Compania aeriană rusă Aeroflot anulează zeci de zboruri după o pană informatică

Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a anulat luni zeci de zboruri, după un incident pe care…

o oră ago

Ucraina a semnat un acord cu SOCAR pentru a importa gaze naturale prin ruta transbalcanică

Compania energetică de stat Naftogaz din Ucraina a anunţat luni că a semnat primul său…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More