Fără categorie

Anul trecut, Vladimir Putin i-a transmis felicitări cancelarului austriac Karl Nehammer, pentru instalarea în funcţie: “Sper că activitățile dumneavoastră în calitate de șef al guvernului vor promova dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale reciproc avantajoase în diferite domenii”

Actualul cancelar austriac Karl Nehammer, instalat în funcţie în decembrie anul trecut, a avut mai multe contacte cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

La finalul anului trecut, conducerea Partidului Poporului din Austria (OeVP, conservator) l-a desemnat pe actualul ministru de interne de atunci, Karl Nehammer, să preia conducerea formaţiunii şi funcţia de cancelar federal. Nehammerl i-a luat locul lui Alexander Schallenberg, care şi-a anunţat demisia, după două luni în funcţia în care îi succedase, la rândul său, lui Sebastian Kurz, care a plecat din toate funcţiile din partid  şi de pe scena politică, în urma unui mare scandal de corupţie.

Anul trecut, Vladimir Putin i-a transmis felicitări cancelarului federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, pentru instalarea în funcţie.

Potrivit site-ului Kremlinului, mesajul a fost următorul:
6 decembrie 2021 16:00

Mesajul sună, parțial:

„Aici, în Rusia, prețuim relațiile noastre constructive cu Austria, care au o istorie bogată.

Sper că activitățile dumneavoastră în calitate de șef al guvernului vor promova dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale reciproc avantajoase în diferite domenii. Acest lucru îndeplinește cu siguranță interesele națiunilor noastre și ajută la promovarea stabilității și securității în Europa”.

Cancelarul austriac Nehammer a fost primul lider din Uniunea Europeană care a fost primit”, în aprilie, de preşedintele rus Putin după declanşarea invaziei în Ucraina la 24 februarie. Vizita a a vut loc la iniţiativa cancelarului austriac.

Discuția a durat aproximativ 75 de minute la reședința lui Putin Novo-Ogaryovo de lângă Moscova și a fost ”directă, deschisă și dură”, potrivit unui comunicat al autorităţilor austriece.

Întâlnirea a fost criticată de ceilalți lideri occidentali, mai ales că venea în contextul atrocităților făcute de ruși la Bucea.

Potrivit Europa Liberă, rezultele vizitei lui Nehammer la Moscova s-au făcut simțite: Austria, care nu face parte din NATO, fiind neutră, a anunțat că nu va furniza arme Ucrainei, a refuzat să susțină sancțiunile asupra importurilor de gaze rusești,  invocând faptul că țara este dependentă de gazul rusesc.

În luna mai, după o lungă discuție (45 de minute) cu președintele Putin, cancelarul austriac a spus că Moscova își va îndeplini angajamentele de livrare de gaze naturale către Austria. Conversația a avut loc în contextul în care Rusia avea pretenția ca plata gazului să se facă în ruble, lucru pe care Polonia și Bulgaria l-au refuzat, alegându-se cu gazul tăiat. Austria a acceptat plata în ruble. Nu a fost însă singura, ulterior și alte state europene au achiesat la schema de plată a Kremlinului.

Comunicatul Kremlinului referitor la convorbirea telefonică preciza: “La solicitarea cancelarului federal al Austriei, președintele Rusiei a făcut o evaluare a situației în contextul operațiunii militare speciale în curs de protejare a Donbass. Liderul rus a vorbit și despre eforturile de a asigura o navigație sigură în Marea Azov și Marea Neagră. În acest sens, Vladimir Putin a subliniat că partea ucraineană ar trebui să demineze cât mai curând porturile pentru a permite trecerea liberă a navelor blocate. În plus, el a menționat că Kievul sabotează discuțiile dintre Rusia și Ucraina.

Cei doi lideri au făcut schimb de opinii asupra problemelor legate de securitatea alimentară globală. Vladimir Putin a subliniat că încercările de a da vina pe Rusia pentru perturbarea aprovizionării cu produse agricole pe piețele mondiale sunt nefondate. El a explicat în detaliu motivele reale din spatele acestor probleme, apărute, parțial, din cauza sancțiunilor anti-Rusia impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Vladimir Putin a reafirmat angajamentul Rusiei față de obligațiile sale contractuale în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale către Austria“.

În luna august, Austria s-a împotrivit suspendării vizelor pentru ruși.

View Comments

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

4 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

5 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

5 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

8 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More