Update articol:

Anul trecut, Vladimir Putin i-a transmis felicitări cancelarului austriac Karl Nehammer, pentru instalarea în funcţie: “Sper că activitățile dumneavoastră în calitate de șef al guvernului vor promova dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale reciproc avantajoase în diferite domenii”

Karl Nehammer/ Sursa foto: twitter.com/karlnehammer Karl Nehammer/ Sursa foto: twitter.com/karlnehammer

Actualul cancelar austriac Karl Nehammer, instalat în funcţie în decembrie anul trecut, a avut mai multe contacte cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

La finalul anului trecut, conducerea Partidului Poporului din Austria (OeVP, conservator) l-a desemnat pe actualul ministru de interne de atunci, Karl Nehammer, să preia conducerea formaţiunii şi funcţia de cancelar federal. Nehammerl i-a luat locul lui Alexander Schallenberg, care şi-a anunţat demisia, după două luni în funcţia în care îi succedase, la rândul său, lui Sebastian Kurz, care a plecat din toate funcţiile din partid  şi de pe scena politică, în urma unui mare scandal de corupţie.

Anul trecut, Vladimir Putin i-a transmis felicitări cancelarului federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, pentru instalarea în funcţie.

Potrivit site-ului Kremlinului, mesajul a fost următorul:
6 decembrie 2021 16:00

Mesajul sună, parțial:

„Aici, în Rusia, prețuim relațiile noastre constructive cu Austria, care au o istorie bogată.

Sper că activitățile dumneavoastră în calitate de șef al guvernului vor promova dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale reciproc avantajoase în diferite domenii. Acest lucru îndeplinește cu siguranță interesele națiunilor noastre și ajută la promovarea stabilității și securității în Europa”.

Cancelarul austriac Nehammer a fost primul lider din Uniunea Europeană care a fost primit”, în aprilie, de preşedintele rus Putin după declanşarea invaziei în Ucraina la 24 februarie. Vizita a a vut loc la iniţiativa cancelarului austriac.

Discuția a durat aproximativ 75 de minute la reședința lui Putin Novo-Ogaryovo de lângă Moscova și a fost ”directă, deschisă și dură”, potrivit unui comunicat al autorităţilor austriece.

Întâlnirea a fost criticată de ceilalți lideri occidentali, mai ales că venea în contextul atrocităților făcute de ruși la Bucea.

Potrivit Europa Liberă, rezultele vizitei lui Nehammer la Moscova s-au făcut simțite: Austria, care nu face parte din NATO, fiind neutră, a anunțat că nu va furniza arme Ucrainei, a refuzat să susțină sancțiunile asupra importurilor de gaze rusești,  invocând faptul că țara este dependentă de gazul rusesc.

În luna mai, după o lungă discuție (45 de minute) cu președintele Putin, cancelarul austriac a spus că Moscova își va îndeplini angajamentele de livrare de gaze naturale către Austria. Conversația a avut loc în contextul în care Rusia avea pretenția ca plata gazului să se facă în ruble, lucru pe care Polonia și Bulgaria l-au refuzat, alegându-se cu gazul tăiat. Austria a acceptat plata în ruble. Nu a fost însă singura, ulterior și alte state europene au achiesat la schema de plată a Kremlinului.

Comunicatul Kremlinului referitor la convorbirea telefonică preciza: “La solicitarea cancelarului federal al Austriei, președintele Rusiei a făcut o evaluare a situației în contextul operațiunii militare speciale în curs de protejare a Donbass. Liderul rus a vorbit și despre eforturile de a asigura o navigație sigură în Marea Azov și Marea Neagră. În acest sens, Vladimir Putin a subliniat că partea ucraineană ar trebui să demineze cât mai curând porturile pentru a permite trecerea liberă a navelor blocate. În plus, el a menționat că Kievul sabotează discuțiile dintre Rusia și Ucraina.

Cei doi lideri au făcut schimb de opinii asupra problemelor legate de securitatea alimentară globală. Vladimir Putin a subliniat că încercările de a da vina pe Rusia pentru perturbarea aprovizionării cu produse agricole pe piețele mondiale sunt nefondate. El a explicat în detaliu motivele reale din spatele acestor probleme, apărute, parțial, din cauza sancțiunilor anti-Rusia impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Vladimir Putin a reafirmat angajamentul Rusiei față de obligațiile sale contractuale în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale către Austria“.

În luna august, Austria s-a împotrivit suspendării vizelor pentru ruși.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Incetarea temporara unei parti substantiale a activitatii societatii

Sphera Franchise Group (SFG) (31/01/2023)

Raport auditor S2 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022