Curtea a stabilit că inițiatorii procesului, respectiv Mihai Fercală și Ștefan Szitas nu au calitatea de reprezentanți ai SIF Transilvania
Curtea de Apel București a respins, astăzi, cererea de suspendare a Deciziei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 525/22.04.2020, prin care ASF a respins solicitarea SIF Transilvania de autorizare a domnilor Mihai Fercală, Stan Iulian, Stefan Szitas în funcția de membri ai Directoratului SIF3. Curtea a stabilit că inițiatorii procesului, respectiv Mihai Fercală și Ștefan Szitas nu au calitatea de reprezentanți ai SIF Transilvania.
Curtea de Apel București a decis: “Tip solutie: Respinge cererea de suspendare
Solutia pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii de reprezentanţi legali ai reclamantei SIF Transilvania S.A,. în ceea ce îi priveşte pe dl. Mihai Fercală şi pe dl. Ştefan Szitas. Anulează cererea de suspendare introdusa de reclamanta SIF Transilvania S.A., ca fiind formulată prin intermediul unor persoane fără calitate de reprezentanţi legali. Respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare formulată de reclamanţii Mihai Fercală, Iulian Stan şi Ştefan Szitas. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de exercitare a căii de atac se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 20.05.2020.”
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a autorizat, vineri, modificările intervenite în componența conducerii S.I.F. Transilvania S.A., ca urmare a numirii domnului Marius Adrian Moldovan și a domnului Răduță-Gib Tony-Cristian în calitate de membri ai Directoratului acestei societăți, potrivit unui comunicat de presă.
“Preluarea de către domnul Marius Adrian Moldovan al mandatului de membru al Directoratului SIF Transilvania SA se va realiza concomitent cu renunţarea la mandatul de membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania SA deţinut de acesta”, potrivit unui anunţ al societăţii, publicat vineri pe Bursa de Valori Bucureşti.
De asemenea, ASF a decis, vineri, prelungirea cu inca maxim 10 zile a suspendarii de la tranzacționare a titlurilor SIF3 Transilvania, incepand cu 18 mai.
Actiunile SIF3 sunt suspendate de la tranzactionare din 6 mai, cand ASF a cerut clarificarea situației cu privire la conducerea companiei, in contextul conflictului dintre patru membri ai Consiliului de Supraveghere SIF3 si fostul directorat, in special Mihai Fercală.
Dupa AGA de bilant SIF Transilvania, un comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB), semnat de Marius Moldovan și Crinel Andănuț (președintele CS), arata că membrii Consiliului de Supraveghere nu au fost primiți în sediul societății, unde s–au îndreptat după ce locul ținerii AGA din convocator– Hotelul ARO Palace– era închis.
În schimb, pe siteul SIF Transilvania a apărut un comunicat cu deciziile AGA, semnat de Mihai Fercală.
Acest document arată că au fost aprobate dividende de 76,7 milioane lei, dar și că s –au respins acțiunile în răspundere împotriva lui Mihai Fercală, Constantin Frățilă, Marius Moldovan, Crinel Andănuț, precum și descărcarea de gestiune a Directoratului și CS.
Anterior, ASF a anunțat că a respins noi avize pentru membri Directoratului, iar CS a aratat că Mihai Fercală a fost revocat din funcția de președinte al Directoratului pe 30 martie.
ASF a transmis, printr-un comunicat recent, al vicepresedintelui Gabriel Grădinescu, ca domnii Fercală Mihai, Stan Iulian și Szitas Ștefan nu mai sunt în drept să reprezinte Societatea de Investiții Financiare Transilvania.
Conflictul la vârful SIF Transilvania a repornit după ce, la începutul anului, Constantin Frățilă a obținut la Curtea de Apel Constanța, anularea deciziei prin care ASF îi retrăsese avizul, și a revenit în CS SIF Transilvania. Ulterior, SIF3 a transmis la ASF o scrisoare de la Poliție, care arăta că Frățilă este în continuare urmărit penal, conducerea SIF3 considerând că se impune, din nou, retragerea avizului, în condițiile în care Frățilă ar fi incompatibil cu funcția. ASF a considerat insa ca Fratila este membru CS SIF Transilvania, in urma deciziei instantei.