Update articol:

ASF: Intenționăm să revizuim propunerea de renunțare la raportările trimestriale; Vom ține cont de feed-back-ul general, care a fost de susținere a menținerii acestui tip de raportare periodică

Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) susțin că vor revizui propunerea de renunțare la raportările trimestriale pentru emitenții de la bursă, din proiectul de lege de modificare a Legii 24 privind emitenții.

Oficialii ASF au participat, azi, la o dezbatere publică având ca temă Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.24/2017, privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, organizată de Ministerul Finanțelor Publice.

Gabriela Horga, vicepreședinte ASF pentru piața de capital, a spus că știe că există o serie de așteptări pentru creșterea gradului de atractivitate a pieței de capital și a menținerii transparenței pentru investitori. Ea a subliniat că se va ține cont de feed-back-ul din piață și va mai exista o consultare pe forma revizuită a legii.

Mirela Ciuvăț, șef Serviciul Reglementare Emitenţi şi OPC din cadrul ASF, a explicat că, propunerea inițială inclusă în proiectul de lege a încercat să țină seama de semnalele primite de colegii din zona de supraveghere de la emitenți, legate de caracterul împovărător, în condițiile în care setul de raportări devine din ce în ce mai complex: “Intențiile noastre sunt de a răspunde solicitărilor emitenților, fără a face rabat de la protecția investitorilor. Transparența este fundamentală.

Feed-back-ul general a fost de susținere a menținerii acestui tip de raporare perioadică, astfel că reanalizăm propunerea inițială. Nu am creionat-o în Turnul de Fildeș, ci în mijlocul acțiunii. Încercăm să revizuim această propunere.”

Reprezentantii ASF au mai spus ca trebuie avută în vedere comparabilitatea datelor furnizate.

Mugur Popescu, Vicepreședinte CFA România, a spus, în cadrul dezbaterii: “Nu susținem partea de raportare semestrială, în loc de cea trimestrială, din două motive – nu este aliniată cu practica internațională și nu este momentrul potrivit, pentru că de abia am reușit să obișnuim investitorii si emitenții cu practica de transparenta. Relaxând acest lucru s-ar pierde pașii făcuți până acum.”

Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, consideră că trebuie păstrate raportările trimestriale: “Legat de consultarea pietei, depinde pe cine ați întrebat. Normal că emitenții nu vor să raporteze, dacă intrebați brokerii și investitorii, ei vor.
De altfel, MIFID nu prevede obligativitatea raportărilor trimestriale, dar vorbește de înlocuirea lor cu o declarație, care ar fi același lucru”.

Rigorile de raportare financiară trimestrială pentru emitenții de la bursă sunt benefice pentru protecția și buna informare a investitorilor, eliminarea acestora având ca efect imediat reducerea transparenței, precum și inducerea de perturbări în piață, consideră Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Și alte asociații din piață s-au opus public renunțării la raportările trimestriale.

Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) consideră că este necesară menținerea raportărilor financiare trimestriale pentru companiile listate pe bursă, a spus Horia Gustă, președintele AAF, la întrebarea noastră.

O reacție asupra proiectului de lege a venit, recent, și din partea ARIR. Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) consideră că măsura nu este una pentru care piața românească de capital să fie pregătită în prezent.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025