Update articol:
REZULTATELE EXERCIȚIULUI DE EVALUARE A ACTIVELOR ȘI PASIVELOR SECTORULUI ASIGURĂRILOR DIN ROMÂNIA

ASF: Trei societăți de asigurare – City, Euroins, Asito – nu aveau fonduri proprii suficiente, pentru acoperirea cerinței minime de capital, la 30 iunie 2020; Ionescu, ASF: Asito a restabilit indicatorii SCR și MCR, iar suma pe care trebuie să o mai aducă Euroins – sustenabilă

Trei societăți de asigurare – City, Euroins, Asito – nu aveau fonduri proprii suficiente, pentru acoperirea cerinței minime de capital, la 30 iunie 2020, arată rezultatele exercițiului de evaluare a activelor și pasivelor sectorului asigurărilor din România, anunțate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), și de Autoritatea Europeană privind Asigurările și Pensiile Ocupaționale (EIOPA).

În cadrul exercițiului a fost evaluat de asemenea gradul de adecvare a sistemului de guvernanță și a poziției financiare și de solvabilitate a companiilor de asigurare din România.

Exercițiul a inclus 24 de companii de asigurare din România, a avut ca dată de referință 30 iunie 2020 și a avut ca rezultat o descreștere semnificativă în cerințele prudențiale de solvabilitate agregate, comparativ cu indicatorii raportați la data de referință. După exercițiul BSR, cerința de capital de solvabilitate (SCR) agregată este de 99% (în scădere de la 179%) iar cerința minimă de capital (MCR) este de 259% (în scădere de la 436%).

Aceste rezultate includ City Insurance S.A. (City), care era încă activă pe piața din România la data de referință. Autorizația City pentru desfășurarea activităților de asigurare a fost retrasă pe 16 septembrie 2021. Fără City, rezultatul exercițiului ar indica o valoare agregată a SCR de 141% și o valoare agregată a MCR de 351%, reprezentând o scădere a SCR și MCR de 37,6 puncte procentuale și respectiv de 80 puncte procentuale, comparativ cu indicatorii raportați la data de referință.

Potrivit raportului, fondurile proprii eligibile (EOF) agregate pentru acoperirea SCR au scăzut cu 1.952,9 mil RON, iar fondurile proprii eligibile agregate pentru acoperirea MCR au scăzut cu 1.809,6 mil RON. SCR a crescut cu 544,4 mil RON și MCR cu 123,3 mil RON. Rata SCR agregat a scăzut cu 79,5 pp, iar rata MCR a scăzut cu 177 pp comparativ cu ratele raportate la data de referință.

Pentru entitățile aflate în deficit, suma totală a deficitului MCR a fost de 1.586,3 mil RON, iar valoarea totală a deficitului SCR a fost de 2.328,2 mil RON. Excluzând City, deficitul agregat al fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea MCR și SCR, pentru restul asigurătorilor care sunt raportați în deficit, ar fi de 742,7 mil RON și respectiv 1.024,3 mil RON.

Valentin Ionescu, directorul general al Direcției Asigurări – Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ne-a declarat: “După data de referință a exercițiului BSR (30.06.2020) Euroins și Asito au avut, în urma măsurilor ASF din supraveghere și control, acțiuni ulterioare acestei date. Asito a restabilit indicatorii SCR și MCR majorand capitalul social cu suma necesară, 5,7 milioane lei, încă de la sfârșitul anului 2020.

Acționarii Euroins , ulterior acestei și pana in 7 Octombrie 2021 au adus 291,5 milioane lei ca majorări de capital și împrumuturi . In plus societatea a semnat un nou contract de asigurare , pentru care a depus o analiza de transfer al riscurilor in contextul planului de redresare impus de ASF la sfârșitul anului 2020. Toate aceste măsuri au îmbunătățit situația Euroins. Ultimul pas in redresarea deplina a societății este planul de măsuri impus de ASF la sfârșitul anului 2021 având ca principala măsura restabilirea SCR. Suma pe care trebuie sa o mai aducă societatea fiind una sustenabilă.

In ceea ce privește societatea City auditorul a reconfirmat, in mare parte ajustarile identificate și de ASF. Societarea având fonduri proprii negative de 690 milioane, MCR si SCR negativ, probleme mari de guvernata si probleme pe reasigurare. Ajustarea auditorului a avut in vedere și faptul ca suma declarată in banca din Elveția nu exista, auditorul făcând propriile verificări“.

Evaluarea a fost desfășurată de către evaluatori externi independenți, pe baza unei metodologii detaliate elaborate în scopul exercițiului. Exercițiul a fost supravegheat de un comitet de coordonare format din reprezentanți ai ASF și EIOPA, cu sprijinul unui consultant care a inclus reprezentanți ai ambelor autorități.

Exercițiul a furnizat o imagine a riscurilor și vulnerabilităților sectorului asigurărilor din România, la data de 30 iunie 2020. Companiile de asigurare vor lua măsuri pentru a aborda constatările exercițiului, inclusiv să transmită planuri pentru corectarea deficiențelor de guvernanță și consolidarea sistemului de guvernanță. Măsurile de remediere solicitate de ASF vor lua în considerare evenimentele ulterioare datei de referință.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare: 30 iulie - 28 august 2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21.07.2025 - 25.07.2025