Update articol:

Warren Buffett: Un război comercial între SUA şi China ar fi „rău pentru toată lumea”

Warren Buffett - Sursa Facebook

Miliardarul  american Warren Buffett a spus luni că un război comercial între SUA şi China ar fi „rău pentru toată lumea”, transmite Reuters.
Buffett a dat aceste declaratii după ce duminică preşedintele american Donald Trump a ameninţat pe Twitter că va majora de la 10% la 25%, începând de vineri, tarifele de import pentru mărfuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari şi va impune un tarif de 25% altor bunuri chinezeşti în valoare de 325 de miliarde de dolari care nu au mai fost taxate.
Principalele burse erau în degringoladă luni în reacţie la tweet-ul prezidenţial, anterior discutiilor programate dintre cele doua țări, o reacţie „raţională” potrivit lui Buffett.

Ulterior, Ministerul chinez de Externe a anunţat că o delegaţie chineză se pregăteşte să meargă în Statele Unite pentru negocierile comerciale, chiar dacă preşedintele american Donald Trump a anunţat pe Twitter că va majora tarifele pentru produse chinezeşti de ordinul sutelor de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Conglomeratul lui Buffett Berkshire Hathaway are participaţii la mai multe companii care fac afaceri în China, între care Apple, la care deţine acţiuni de peste 50 de miliarde de dolari.
„Un război comercial real ar fi rău pentru toată lumea”, a subliniat Buffett pe CNBC.

Cu toate acestea, el a declarat că ar fi „nonsens” pentru investitori să vândă titluri pe bază de știri și că SUA-China nu va afecta funcționarea Berkshire.

Potrivit lui Buffett, o ridicare a tonului înainte de negocieri este de înţeles, dar e ineficient „să arăţi pumnul şi pe urmă să-ţi admonestezi partenerul de negocieri cu degetul”. Ameninţările lui Trump nu au făcut decât să ridice miza pentru preşedintele chinez Xi Jinping, a apreciat el.
„Vorbim de două personalităţi care sunt obişnuite să-şi impună voinţa în politică şi despre felul în care vor fi percepute în propriile lor ţări, în funcţie de comportament. Devine foarte complicat”, a conchis Warren Buffett.

Săptămâna trecută, Jim Weber, directorul executiv al unității Brooks Running din CADRUL Berkshire, a declarat într-un interviu că va opri producți de încălțăminte din China și o va duce în Vietnam din cauza preocupărilor tarifare.

Buffett a mai spus că Statele Unite ar trebui să își consolideze relațiile comerciale cu Canada și Mexic.