Update articol:
FORUMUL GAZELOR NATURALE 2023

Aura Săbăduș, ICIS Londra: Globalizarea pieței de gaze naturale, cauzată de influxul și nevoia crescută de LNG, duce la o mai mare vulnerabilitate a piețelor europene față de riscurile geopolitice; 2024 se prefigurează a fi un an riscant

Globalizarea pieței de gaze naturale cauzată de influxul și nevoia crescută de LNG duce la o mai mare vulnerabilitate a piețelor europene față de riscurile geopolitice, a spus Aura Săbăduș, expert ICIS Londra, la Forumul Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence.

 

Ea a prezentat evoluția pieței europene a gazelor și previziuni pentru anul următor.

Aura Săbăduș a spus: “Prețul gazelor spot din Europa a scăzut foarte mult, de 10 ori față de prețurile record înregistrate în vara anului trecut, dar, totuși, prețurile pentru anul 2024 rămân mai ridicate, cu un premium față de prețurile spot, datorită faptului că există un deficit de gaze pe piața globală.”

Se vede schimbarea dinamicii de importuri și producție din Europa. Dacă până în primavara-vara anului trecut, Rusia era principalul furnizor de gaze, acum partea de importuri de gaze din Rusia nu mai reprezintă decât aproximativ 10% din ceea ce trimitea Rusia către Europa, în schimb a fost înlocuită de gazele norvegiene, care vin prin gazoducte, și bineînțeles gazele lichefiate.

Referitor la consumul agregat de gaze din Uniunea Europeană, cererea a început să scadă, de anul trecut, atunci când piețele europene au înregistrat prețuri record, dar rămâne în continuare foarte mult scăzută, cu aproximativ 15-20%, față de media din ultimii cinci ani.

Din păcate, industria chimică din întregul bloc UE27 este foarte scăzută și am observat, în ultimele luni, o închidere a activității în țări precum Germania. Se adaugă la asta și faptul că, în China, s-a dublat producția de petrochimice și, în contextul actual, în care semnalele macroeconomice sunt foarte slabe, China nu poate să consume ceea ce produce, practic, și o parte din acest surplus vine în Europa. Deci, este foarte greu pentru Europa să își redeschidă industria petrochimică în aceste condiții.

Nivelul înmagazinării gazelor în Europa este la 100% și, în cazul în care va fi o iarnă blândă, probabil că o să ajungem la un nivel destul de ridicat de gaze în depozite, la finalul acestui sezon rece.”

Referitor la  previziunile pentru iarnă 2023-2024, analistul a spus: „Anticipam un deficit global de gaze lichefiate de aproximativ 3,8 milioane tone pentru perioada noiembrie 2023- martie 2024. Acest deficit este în principal cauzat de războiul din Israel-Hamas, pentru că imediat după începerea conflictului, Israel a anunțat că va închide gazele pe care le-ar fi trimis Egiptului și, prin urmare, Egipt a trebuit să consume gazele pe care le-ar fi trimis sub formă de gaze lichefiate mai ales în sudul Europei, cel mai mare consumator de gaze lichefiate din Egipt fiind Turcia, dar și alte țări, precum Grecia, Italia etc. În cazul în care nu vor exista gaze sau vor fi prea puține gaze lichefiate care vor veni din Egipt, se va mări acest deficit de gaze lichefiate.

Cererea globala pentru aceasta perioada este anticipata la 175.5mt iar oferta la 171.8mt. Aproximativ 98mt vor fi consumate in Japonia, China, Coreea de Sud.

Cererea de LNG in Asia si Europa este redusa fata de anul trecut.

Deficitul care se prefigureaza pentru iarna 2023/24 are putea scadea in cazul in care revin pe piata importurile din Egipt.”

În ciuda acestui deficit piața europeană de gaze are suficiente stocuri pentru iarnă, potrivit analistului: „In cazul în care va fi o iarnă blândă, anticipam ca, până la finele lunii martie 2024, să mai rămână în jur de 61 miliarde de metri cubi în depozite, care reprezintă un grad de umplere de aproximativ 53% per total Uniunea Europeană.

In cazul in care gazele lichefiate rusesti ar fi sanctionate, gradul de umplere al depozitelor UE la finele sezonului de iarna ar fi de 47%.

Amintesc că, anul trecut, Rusia a trimis jur de 20 de miliarde de metri cubi gaze lichefiate către cei trei mari consumatori. În acest an, probabil vor fi aceleași volume trimise către Europa, dar am văzut deja primele semnale – Statele Unite au sancționat proiectul Arctic 2 al Novatec care ar fi trebuit să intre în funcțiune în februarie 2024, iar Parlamentul European a adoptat rezoluție prin care cere sancționarea gazelor lichefiate rusești. Desigur, această rezoluție nu este obligatorie, nu trebuie să fie implementată, dar este un semnal de piețele din Europa ar trebui să țină cont.”

Cererea agregată de gaze în UE rămâne redusă datorită acestor semnale slabe macroeconomice și în acest context anticipăm ca prețurile să rămână în zona actuală, dar anticipăm în același timp și o volatilitate crescută datorită evenimentelor geopolitice, a mai spus Aura Săbăduș.

Globalizarea pietei de gaze naturale cauzata de influxul si nevoia crescuta de LNG duce la o mai mare vulnerabilitate a pietelor europene fata de riscurile geopolitice.

Anul 2024 se prefigureaza a fi un an riscant din acest punct de vedere deoarece vor avea alegeri in sapte tari/regiuni care sunt mari importatoare/exportatoare de LNG (Taiwan, Indonezia, Rusia, India, Marea Britanie, UE, SUA), potrivit prezentării: „Rezultatul alegerilor dar si perioada premergatoare pot aduce turbulente pe plan politic cu impact imediat asupra pietei de gaze globale.  De asemenea contractul de tranzit al gazelor rusesti detinut de Ucraina urmeaza sa expire in decembrie 2024, punand sub semnul intrebarii viitorul importurilor de gaze rusesti in Europa centrala. Rusia va incerca in continuare sa vanda gaze prin Turcia la preturi reduse fata de hub-urile europene. O parte din aceste gaze vor ajunge si Romania asa cum s-a intamplat in vara/toamna 2023”.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/07/2025)

Consiliul Concurentei aproba tranzactia Digi - Telekom Romania Mobile

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Autorizarea reducerii capitalului social si a modificarii Actului Constitutiv

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 29.07.2025-27.08.2025

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (28/07/2025)

Perioada inchisa 29.07.2025-27.08.2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare