Burse/Investitii

Băncile centrale cumpără din ce în ce mai mult aur din minele locale, pe măsură ce prețurile cresc

Băncile centrale caută din ce în ce mai mult să își consolideze rezervele de aur și apelează la minele din propria lor țară pentru a se aproviziona cu metalul galben, scrie CNBC.

Pe lângă faptul că este mai ieftin, asigurarea aurului direct din mine ajută la susținerea industriei locale și consolidează rezervele fără a afecta rezervele valutare, au declarat experții.

În timp ce țări precum Filipine și Ecuador fac acest lucru de ani de zile, tot mai multe bănci centrale cu acces la minele de aur interne au început, au crescut sau iau în considerare achizițiile locale directe, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Nouăsprezece din cei 36 de respondenți la cel mai recent sondaj al Consiliului Mondial al Aurului în rândul băncilor centrale au declarat că iau aur direct de la minerii de aur artizanali și la scară mică din țară, în moneda locală. Patru se gândesc să urmeze exemplul. Aceasta este o cifră puțin mai mare decât cea din sondajul de anul trecut, când aproximativ 14 bănci centrale din 57 au declarat că iau direct din surse interne.

„O tendință pe care o observăm este aceea că unele bănci centrale, în special în Africa și America Latină, încep să cumpere aur direct de la minele de aur autohtone, la scară mică, care au proliferat cu adevărat din cauza prețului mai mare”, a declarat Shaokai Fan, director global al băncilor centrale la WGC.

Băncile centrale din Columbia, Tanzania, Ghana, Zambia, Mongolia și Filipine se bazează pe aurul extras pe plan intern pentru a-și acumula rezerve, potrivit organismului din industrie.

Ghana Gold Board – agenția de stat care gestionează achizițiile de aur în numele Băncii din Ghana – a încheiat în aprilie acorduri cu mai multe companii miniere pentru a cumpăra 20% din producția lor de aur, a relatat Reuters. În septembrie anul trecut, autoritatea minieră din Tanzania ar fi impus ca toți exportatorii de aur, inclusiv minerii și comercianții, să pună deoparte cel puțin 20% din producția lor pentru a o vinde băncii centrale.

„Se poate argumenta că este mai ieftin decât să cumperi aur pe piața internațională, deoarece multe dintre aceste bănci centrale cumpără aur la o ușoară reducere față de prețul internațional”, a spus Fan.

În mod tradițional, băncile centrale achiziționează aur prin intermediul pieței globale extrabursiere – de obicei centrată la Londra – unde aurul este tranzacționat prin intermediul principalelor bănci de lingouri, prețul fiind stabilit în dolari americani, euro sau lire sterline. Aceste achiziții implică adesea lingouri London Good Delivery sau LGD de înaltă puritate, care îndeplinesc standardele comerciale globale și sunt depozitate în seifuri de top, cum ar fi cele de la Banca Angliei.

Din cauza prețurilor în creștere ale aurului și a atractivității sale ca protecție împotriva riscurilor geopolitice, este firesc ca băncile centrale ale națiunilor producătoare să se orienteze către producția internă, a declarat Adrian Ash, director de cercetare la firma de investiții în aur BullionVault.

Prețurile aurului au fost în creștere, atingând noi maxime pe fondul incertitudinilor geopolitice și al scăderii încrederii în alte refugii tradiționale. Prețurile spot ale aurului se tranzacționează în prezent la 3.328,3 dolari pe uncie, în creștere cu aproape 27% de la începutul anului, arată datele de la LSEG. Cumpărarea producției miniere interne economisește taxe bancare și intermediare, precum și costurile de transport.

Cu toate acestea, țările trebuie să plătească pentru procesarea și rafinarea metalului conform standardului LGD – referința internațională de facto pentru lingourile de aur mari. Aceste procese trebuie efectuate în străinătate dacă țara nu are rafinare LGD internă, ceea ce va adăuga costuri, a spus Ash.

Băncile centrale care cumpără lingouri de aur din minele locale și au capacitate internă de rafinare LGD anulează aceste costuri suplimentare. Banca centrală a Filipinelor, de exemplu, este o rafinărie LGD certificată. Kazahstanul are două rafinării acreditate de Asociația Pieței de Lingouri din Londra. Rusia a avut șapte până când au fost suspendate în 2022, după ce țara a invadat Ucraina. Altele, precum Ghana și Zambia, ar putea fi nevoite să se bazeze pe rafinării externe, compensând o parte din economiile inițiale.

Un alt factor convingător pentru cumpărarea de aur autohton este flexibilitatea monetară.

Achiziționarea de aur pe piața internațională necesită adesea dolari – un activ de rezervă. Aceasta înseamnă că băncile centrale trebuie să schimbe o rezervă cu alta. Dar acest lucru nu va fi necesar dacă folosesc monede locale pentru a cumpăra aur din propria curte.

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

o oră ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

2 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

2 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

2 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

2 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More