Burse/Investitii

BCE, îngrijorată că Banca Naţională a Ungariei a preluat controlul asupra Bursei de Valori

Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să monitorizeze Banca Naţională a Ungariei (NBH), care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Bursa de Valori de la Budapesta, în condiţiile în care această participaţie ridică unele îngrijorări cu privire la posibila finanţare monetară, a anunţat BCE, astăzi, în raportul său anual pe 2018, transmite Reuters.

Achiziția de către Banca Centrală a Ungariei a unui pachet majoritar de acțiuni la Bursa de Valori de la Budapesta  de la două companii austriece a făcut parte dintr-o politică neconvențională, elaborată de guvernatorul Gyorgy Matolcsy, aliat apropiat al primului ministru Viktor Orban.

Sub conducerea lui Gyorgy Matolcsy, Banca Naţională a Ungariei a redus costul împrumuturilor la un minim istoric, a inundat economia cu credite ieftine şi a lansat şi alte scheme, precum un vehicul destinat creditelor cu probleme, în ideea de a stimula piaţa financiară locală. Însă eforturile Ungariei au provocat îngrijorări în rândul oficialilor BCE, care sunt preocupaţi că unele măsuri, inclusiv un program de achiziţii de opere de artă demarat de Banca Naţională a Ungariei, ar putea să nu fie compatibil cu mandatul său principal privind combaterea inflaţiei.

“Ca urmare a preocupărilor exprimate în rapoartele anuale ale BCE din 2014, BCE a continuat să monitorizeze mai multe programe lansate de Banca Maghiară Nemzeti în 2014 și 2015”, a declarat BCE în raportul său anual din 2018, precizând: “BCE va continua să monitorizeze implicarea Magyar Nemzeti Bank la Bursa de valori de la Budapesta în condiţiile în care achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni în luna noiembrie 2015 ar putea fi văzută ca dând naştere unor îngrijorări privind finanţarea monetară”.

Matolcsy a fost ministru al Economiei după ce Orban a venit la putere în 2010 şi a subliniat în repetate rânduri că sprijină politicile economice ale Guvernului de la Budapesta. Banca Naţională a Ungariei a informat că scopul său în achiziţionarea unui pachet de majoritar la Bursa de la Budapesta a fost acela de a stimula tranzacţiile şi listările.

Cu toate acestea, în ciuda unor noi stimulente și a unor listări mai mici, bursa de la Budapesta rămâne dominată de patru companii blue-chip – OTP Bank, grupul energetic MOL, Magyar Telekom și producătorul de medicamente Richter – care au reprezentat aproximativ 80% din cifra de afaceri în martie.

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

2 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

3 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

3 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

4 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

6 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More