Update articol:

BEI: 90% dintre firmele româneşti au luat măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Majoritatea firmelor româneşti (90%) au luat măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, similar altor companii din Europa, însă este mai puţin probabil să-şi fi îmbunătăţit eficienţa energetică, arată noile rezultate pe ţară ale sondajului Grupului Băncii Europene de Investiţii (EIBIS).

Măsurile luate de companiile din România sunt: reducerea deşeurilor, reciclarea, economisirea energiei şi adoptarea unor tehnologii mai curate, potrivit Agerpres.

Conform datelor naţionale, este mai probabil ca firmele româneşti, comparativ cu alte firme din UE, să fi limitat cantitatea de deşeuri, să fi reciclat şi investit în tehnologii mai puţin poluante, dar mai puţin probabil să-şi fi îmbunătăţit eficienţa energetică.

Principalele concluzii pentru România ale sondajului BEI arată că investiţiile se situează cu 27% peste nivelurile de dinaintea pandemiei, ponderea firmelor investitoare este de 70%, sub media UE de 87%, ponderea firmelor inovatoare din România este egală cu media UE, cu 3 din 10 care raportează activităţi de inovare.

Incertitudinea privind viitorul, cheltuielile cu energia şi insuficienţa personalului calificat rămân principalele preocupări pentru întreprinderile din România, mai arată sondajul.

“Întreprinderile româneşti dau dovadă de rezilienţă şi optimism, chiar şi pe fondul incertitudinilor economice globale. Grupul BEI îşi menţine angajamentul de a sprijini ambiţiile de investiţii ale ţării, asigurându-se că întreprinderile locale din România au acces la finanţarea de care au nevoie pentru a prospera într-un peisaj global competitiv”, a afirmat vicepreşedintele BEI Ioannis Tsakiris.

EIBIS este un raport anual bazat pe sondajul a aproximativ 13.000 de firme din toate statele membre ale UE plus un eşantion din Statele Unite. Principalele rezultate ale sondajului au fost publicate în octombrie 2024, arătând că întreprinderile din UE ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte investiţiile în atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea.

Rezultatele sondajului sunt incluse în Raportul anual privind investiţiile, care evaluează perspectivele de investiţii pentru economia europeană.

Următorul Raport privind investiţiile va fi publicat pe 5 martie 2025 în cadrul Forumului anual al Grupului BEI de la Luxemburg.

Banca Europeană de Investiţii (BEl) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Construită în jurul a opt priorităţi principale, Banca finanţează investiţii care contribuie la obiectivele de politică ale UE stimulând acţiunile climatice şi de mediu, digitalizarea şi inovarea tehnologică, securitatea şi apărarea, coeziunea, agricultura şi bioeconomia, infrastructura socială, uniunea pieţelor de capital şi o Europă mai puternică într-o lume mai paşnică şi mai prosperă.

Grupul BEI, care include şi Fondul European de Investiţii (FEI), a încheiat noi finanţări în valoare de aproape 89 miliarde euro pentru mai mult de 900 de proiecte cu impact puternic în 2024, stimulând astfel competitivitatea şi securitatea Europei.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025