Update articol:

Romgaz și GSP Power au semnat un memorandum pentru construcția unei noi centrale pe gaze de 150 MW și a unui parc fotovoltaic de 50MW, la Halânga (VIDEO)

*Virgil Popescu: Vă spun vouă celor de la Romgaz și GSP Power că mă voi ține de voi ca să realizați acest proiect
*Gabriel Comănescu, GSP: România are un potențial foarte mare pe centrale eoliene offshore, de mii de MW
*Voltintiru, Romgaz: Este primul an în care simt că guvernul dorește să facem investiții

Romgaz și GSP Power au semnat, azi, Memorandumul de Înţelegere, pentru construcția unei noi centrale pe gaze de 150 MW, cu o eficiență de 48%, si a unui parc fotovoltaic de 50 MW, pe terenul actualei centrale de la Halânga, care va fi ecologizat.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a transmis: “Mă bucur să fiu azi aici la Halânga unde punem baza primei centrale de producere a energiei electrice, pe gaz și energie verde. Practic ce a distrus PSD noi reconstruim. Este vorba despre un proiect pilot modern, o noutate chiar la nivel european, unde se va produce energie electrică pe gaz, complementară cu energie verde, ulterior urmând să trecem și la producerea de energie verde cu hidrogen. Vom reuși să renaștem această platformă industrială și cred că în jur de 2 ani acest proiect va fi realizat. Vă spun vouă celor de la Romgaz și GSP Power că mă voi ține de voi ca să realizați acest proiect. Prin ceea ce facem vrem să renască industria energetică românească. Vom avea la Halânga o centrală modernă, prin care vom reduce emisiile de CO2 și dacă se va dovedi un model de succes, ceea ce cred că va fi, vom replica în toată România.

Tot astăzi aici marcăm un alt moment important. Vom avea o altă cooperare între Romgaz și Mehedinți Gaz pentru a rezolva și problema încălzirii de la Severin, prin extinderea rețelei de gaze și a centralelor de cartier. Problema trena de prea mult timp pentru că a fost lăsat de doi primari ai Severinului care nu au făcut nimic și acum candidează din nou, fiecare din partea altui partid. Rețeaua de gaze va fi extinsă în municipiul Severin și problema încălzirii va fi rezolvată prin centralele de cartier. Cei care vor vrea să își pună centrale de apartament o pot face, iar ceilalți vor putea opta pentru centralele de cartier. Proiectul pilot din cartierul Aluniș s-a dovedit a fi unul de succes, iar prețul plătit de cei de acolo este la jumătate comparat cu cei care plătesc încălzirea ce se face cu păcură”.
Oficialii Romgaz nu au dezvăluit care va fi valoarea investiției la Halânga, menționând că urmează faza studiului de fezabilitate. Virgil Popescu a estimat însă că e vorba de o investiție de sute de milioane de lei, ceea ce va duce la crearea a sute de locuri de muncă.
Gabriel Comănescu, CEO GSP, a spus că are în vedere construcția de centrale electrice de 1.000 MW. El a adăugat că GSP se va implica și în proiecte offshore, unde compania a ajuns la faza de maturitate. Potrivit domniei sale România este cea mai bună locație din Europa pentru centrale eoliene offshore, potențialul fiind foarte mare, de mii de MW.
Adrian Volintiru, CEO Romgaz, a spus că este primul an în care simte că guvernul dorește să facă investiții: “Ma refer la solicitarea de dividende, care este in limita legala de 50%, si nu 90% plus dividende speciale cum plateam inainte. In plus, domnul ministru Virgil Popescu ne-a solicitat obiective clare de investitii”.
 

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban la prezentarea proiectului noii termocentrale Romgaz-GSP Power #LudovicOrban #VirgilPopescu #LucianBode #Mehedinti

Mă bucur să fiu azi aici la Halânga unde punem baza primei centrale de producere a energiei electrice, pe gaz și energie verde. Practic ce a distrus PSD noi reconstruim. Este vorba despre un proiect pilot modern, o noutate chiar la nivel european, unde se va produce energie electrică pe gaz, complementară cu energie verde, ulterior urmând să trecem și la producerea de energie verde cu hidrogen. Vom reuși să renaștem această platformă industrială și cred că în jur de 2 ani acest proiect va fi realizat. Vă spun vouă celor de la Romgaz și GSP Power că mă voi ține de voi ca să realizați acest proiect. Prin ceea ce facem vrem să renască industria energetică românească. Vom avea la Halânga o centrală modernă, prin care vom reduce emisiile de CO2 și dacă se va dovedi un model de succes, ceea ce cred că va fi, vom replica în toată România. Tot astăzi aici marcăm un alt moment important. Vom avea o altă cooperare între Romgaz și Mehedinți Gaz pentru a rezolva și problema încălzirii de la Severin, prin extinderea rețelei de gaze și a centralelor de cartier. Problema trena de prea mult timp pentru că a fost lăsat de doi primari ai Severinului care nu au făcut nimic și acum candidează din nou, fiecare din partea altui partid. Rețeaua de gaze va fi extinsă în municipiul Severin și problema încălzirii va fi rezolvată prin centralele de cartier. Cei care vor vrea să își pună centrale de apartament o pot face, iar ceilalți vor putea opta pentru centralele de cartier. Proiectul pilot din cartierul Aluniș s-a dovedit a fi unul de succes, iar prețul plătit de cei de acolo este la jumătate comparat cu cei care plătesc încălzirea ce se face cu păcură

Publicată de Virgil Popescu pe Vineri, 11 septembrie 2020

 

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (23/09/2020)

Litigiu dosar nr. 2967/63/2020

ARTEGO SA (ARTE) (23/09/2020)

Convocare AGA O & E 26.10.2020, anulare convocare AGA O&E 23.10.2020

ELECTROARGES SA (ELGS) (23/09/2020)

Ajutor de Stat - Extinderea capacitatii de productie - 2020 -2022 - EN

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (23/09/2020)

Disponibilitate raport consolidat semestrul I 2020