Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzMinistrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri că “nu este firesc” ca România să îşi asume doar obligaţii în chestiunea Schengen, “fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”.
“Acum, când a depăşit emoţia momentului 8 decembrie 2022, vreau să se înţeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi şi obligaţii este esenţial şi nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligaţii, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”, a afirmat Lucian Bode după întâlnirea cu omologul austriac, Gerhard Karner.
Lucian Bode a spus: “Am primit astăzi vizita domnului Gerhard KARNER, ministrul federal de interne din Austria. Austria este un partener foarte important pentru România și agenda discuțiilor noastre de astăzi a vizat temele prioritare pentru statele noastre.
Mă bucur că am avut ocazia să ne revedem la București, întrevederea noastră la nivel politic fiind o consecință firească a dialogului constructiv pe care l-au avut deja la nivel tehnic experții din cadrul ministerelor noastre. De altfel, nu este prima întrevedere pe care am avut-o cu domnul ministru în cursul acestui an, și cu siguranță nici ultima.
Am discutat despre cooperarea și coordonarea în plan bilateral și european dintre România și Austria în domeniul afacerilor interne și, bineînțeles, despre aderarea României la spațiul Schengen în cursul acestui an, un obiectiv de importanță majoră pentru România.
Ulterior, discuțiile noastre au continuat la sediul Centrului operațional de Coordonare al Poliției de Frontieră române, unul din reperele activității noastre în ceea ce privește controlul și supravegherea frontierei externe a Uniunii Europene. De altfel, cu acest prilej, am avut ocazia să vedem împreună modul profesionist în care România asigură securitatea cetățenilor europeni.
Este în interesul nostru comun să discutăm constructiv despre ceea ce ne preocupă, astfel încât să deblocăm situația actuală și să continuăm să dezvoltăm relația bilaterală în spiritul valorilor europene.
În cadrul discuțiilor avute, l-am asigurat pe domnul ministru că am înțeles foarte bine preocuparea Austriei în ceea ce privește gestionarea migrației ilegale și, drept dovadă, ne-am implicat foarte activ în lupta împotriva acestui fenomen, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european.
Însă, o spun cât se poate de deschis, acum, când am depășit emoția momentului „8 decembrie 2022”. Vreau să se înțeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi și obligații este esențial la nivel european și nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligațiile, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin.
România contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidare a securității UE și este unul dintre principalii contribuitori în acest sens. Abordăm cu toată seriozitatea rolul de stat membru care asigură protecția frontierelor externe ale UE și, indiferent de situație, aplicăm aceleași standarde înalte, iar rezultatele pe care le avem vorbesc de la sine.
Din decembrie 2022 și până în acest moment, am reușit să punem în mișcare o serie de inițiative și acțiuni atât la nivel bilateral, cât și la nivel european.
Concret, vreau să amintesc cel mai recent exemplu, respectiv participarea României în proiectul pilot de la frontiera cu Serbia, proiect propus de Comisia Europeană, pentru punerea în aplicare a Concluziilor Consiliului European din luna februarie a acestui an.
Implicarea noastră s-a materializat rapid, chiar astăzi având loc întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a discuta stadiul implementării acestui proiect pilot, care a pornit, de fapt, de la bunele practici dezvoltate de țara noastră în domeniul azilului, returnării și gestionării frontierelor.
De altfel, așa cum am subliniat în cadrul discuțiilor de astăzi, România s-a alăturat acestui proiect-pilot pentru a da un semnal clar privind angajamentul profund pentru gestionarea provocărilor generate de migrație și pentru a arăta încă o dată că acționăm întotdeauna în spiritul solidarității și responsabilității europene.
Avem șansa de a valorifica constructiv experiența noastră și suntem alături de Austria și de toate statele membre afectate de problematica migrației, pentru că aceasta este o provocare pentru întreaga UE, iar România, din poziția strategică în care se află, joacă un rol cheie în securizarea frontierelor externe ale UE.
În acest context, i-am transmis domnului ministru că procesul de aderare a României la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în anul 2023. Prin modul în care s-a născut ideea europeană de spațiu fără controale la frontierele interne, aderarea la spațiul Schengen nu este doar un deziderat al României, ci este un drept instituit prin tratate pentru toate statele membre.
În acest sens, vă asigur că avem determinarea de a coopera strâns la nivelul instituțiilor noastre, pentru că suntem foarte hotărâți să ajungem la o soluție pe parcursul acestui an. România este parte a acestei soluții, nu a problemei. Am dovedit acest lucru în mod concret, progresele fiind vizibile, iar partea austriacă a avut ocazia, astăzi, să se convingă încă odată de acest lucru.
În ceea ce privește deciziile luate, am agreat un Plan de Acțiune pentru prevenirea migrației ilegale și am semnat 3 documente de cooperare, după cum urmează:
În primul rând, am semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea consolidată în Punctul de Contact Oradea, prin care vom dezvolta cooperarea foarte bună pe care o avem la nivel operațional. Ne bucurăm că partea austriacă va putea trimite, din nou, sperăm începând cu data de 1 mai 2023, un ofițer de legătură la Oradea.
Apoi, am semnat Memorandumul între Ministerul Afacerilor Interne din România, Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria și Poliția Națională din Ungaria de stabilire a unor patrule comune ungaro-austriece în zona și la punctul de trecere a frontierei Csanádpalota-Nădlac II. Prin acest document ne angajăm o dată în plus alături de Austria și de Ungaria să luptăm împotriva migrației ilegale.
Nu în ultimul rând, am semnat un Aranjament Comun cu privire la stabilirea de acțiuni comune pentru gestionarea migrației ilegale pe ruta Est-Mediteraneană. În mod concret, vom putea trimite un reprezentant al MAI la Viena, în cadrul Platformei Comune de Cooperare, care să lucreze alături de experții austrieci și cei din alte State Membre în domeniul luptei împotriva migrației ilegale.
Acestea sunt cele mai recente progrese pe care le-am făcut la nivel bilateral și care, sunt convins, vor contribui la deblocarea situației în care ne aflăm din decembrie, anul trecut.
Ca de fiecare dată, acționăm solidar și responsabil în gestionarea provocărilor europene și avem o contribuție activă în găsirea de soluții constructive pentru probleme comune. Am toată încrederea că astăzi, Austria, s-a convins că spațiul Schengen va fi mai puternic și mai rezilient cu România, țară membră Schengen”.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
🤣🤣🤣🤣
Se reface Imperiul austro-ungar?
Prin patrule comune ungaro-austriece în zona și la punctul de trecere a frontierei?