Ministrul finanţelor Marcel Boloş a avut recent discuţii cu omologul belgian, Vincent van Peteghem, despre procesul de rambursare a contravalorii obligațiunilor emise de Banca Internațională de Investiții (BII) achiziționate de investitorii români, care este acum blocat.
Oficialul român a spus: “Sprijinim deplin sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse. Cu toate acestea, sancțiunile BII afectează negativ investitorii instituționali din România și pe beneficiarii lor, cărora trebuie să le fim alături”.
Potrivit lui Marcel Boloş, la ECOFIN s-a mai discutat despre viitorul guvernanței economice europene şi aplicarea Procedurii de Deficit Excesiv.
Ministrul a spus: “Mai exact, mai multe state au solicitat excluderea atât a împrumuturilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență, cât și a cofinanțării aferente Politicii de Coeziune din definirea indicatorului de cheltuieli nete.
Poate par aspecte tehnice, dar vorbim despre protejarea unor instrumente esențiale pentru finanțarea reformelor și investițiilor, care vizează prioritățile strategice ale României.
De altfel, a fost principala temă de discuție pe care am avut-o cu miniștrii de finanțe din Lituania, Gintarė Skaistė, și din Polonia, Magdalena Rzeczkowska”.
IIB a lansat mai multe emisiuni de obligaţiuni pe piaţa românească de capital.
Banca Internațională de Investiții (BII), controlată de Rusia, a fost fondată în 1970. În prezent, acționarii băncii sunt Cuba, Ungaria, Mongolia, Federația Rusă și Republica Socialistă Vietnam. Sediul Băncii este situat în Budapesta, Ungaria.
România s-a numărat printre acţionarii băncii, însă a cerut retragerea, după invazia Rusiei în Ucraina. Ea nu mai apare ca acţionar pe site-ul băncii.