Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a spus, azi, că toate eforturile se îndreaptă spre respectarea angajamentelor față de Comisia Europeană cu privire la deficitul bugetar (4,4,% din PIB în 2023), și a anunțat un nou pachet de măsuri care va fi pus în dezbatere în perioada următorare, alături de un alt pachet de reformare a ANAF.
Marcel Boloș a spus, la un eveniment la Bursa de Valori București: “Sigur că mie mi-ar plăcea, ca ministru al Finanțelor, să respectăm angajamentele față de Comisia Europeană și spre acest lucru ne îndreptăm toate eforturile. Și o să vedeți și un pachet de măsuri care va fi pus în discuție în perioada următoare, pentru ca să ne închidem cu bine în acest exercițiu bugetar. Dar sunt o serie de lucruri care nu depind doar de decizie. (…)
Nu cred că poate, astăzi, cineva să asigure că ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB va fi cea pe care o vom avea la sfârșitul lunii decembrie. (…) Facem demersuri în acest sens și, în discuția cu Comisia Europeană, a fost menționată ținta de 5,5% din PIB.
Haideți să vedem cum evoluează execuția bugetară și care va fi ritmul cheltuielilor și al veniturilor. Vă asigur că, la Ministerul Finanțelor, nu se fac decât cheltuielile care sunt strict necesare.”
Ministrul Finantelor a spus ca doreste si o reforma la nivelul ANAF, pentru ca, dacă ne uităm la indicatorii lunari analizăti, intre veniturile planificate și veniturile realizate, se observă un oarecare gap (in medie 3 miliarde de lei lunar): “Sigur, motivele sunt numeroase, dar în același timp avem și o anumită ritmicitate la încasarea acestor venituri.
Aproximativ 30 de miliarde de lei este suma pe care o încasăm lunar prin intermediul ANAF, este principala noastră sursă de venituri și de aceea ne aplecăm asupra modului în care se face această colectare și, desigur, asupra măsurilor pe care le vom lua în legătură cu ANAF.
Una dintre aceste măsuri este cea referitoare la restructurarea activității ANAF. Direcția de Mari Contribuabili aduce aproape jumătate din veniturile lunare pe care le încasăm prin intermediul ANAF. Aici, vizam o descentralizare a activității pe care o desfășoară Direcția Generală Mari Contribuabili. Sunt 3.373 de mari contribuabili care aduc la bugetul de stat 15 miliarde de lei lunar. Vrem ca aici activitatea să fie mult mai eficientă din perspectiva colectării resurselor bugetului de stat.
De asemenea, avem în vedere activitatea Direcției de Management a Riscurilor, astfel încât inspecțiile noastre fiscale să nu mai fie fără rezultate și să ne concentrăm mai bine asupra corelării între inspecția fiscală și indicatorii de risc, mai ales a celor care privesc evaziunea fiscală.
Și, în sfârșit, a treia direcție de restructurare a activității este cea care privește marile averi. Și aici vorbim de persoane fizice, de această data, pentru ca, și aici, să îmbunătățim eficiența activității desfășurate de către ANAF.
Bineînțeles că avem în vedere, tot pe zona aceasta, partea de digitalizare – introducerea facturii electronice este obiectivul pe care l-am declarat și îl avem cuprins și în Legea privind deficitul bugetar sau legea privind sustenabilitatea financiară a României. Și aici, alături de e-factura, introducerea sigiliului electronic al mărfurilor și utilizarea informațiilor din casele de marcat fiscal. Toate acestea nu fac altceva decât să consolideze capacitatea instituțională a ANAF.
Trebuie să trecem de la teorie și la rezultate practice și pragmatice care țin cu adevărat de combaterea evaziunii fiscale. Avem în vedere și un proiect de lege care să vină complementar la măsurile de combatere a evaziunii fiscale, prin care țintim ca problemele ce țin de instrumentarea marilor cazuri de evaziune fiscală să fie făcute de organele abilitate ale statului și, în special, să înăsprim pedepsele pentru cei care săvârșesc fapte de evaziune fiscală.
Eu sper ca în următoarea perioadă, în maxim 30 de zile, să comunicam pachetul de măsuri pe care îl avem în vedere pentru ceea ce înseamnă consolidarea capacității instituționale ale ANAF.”