Ordonanţa de urgenţă pentru limitarea cheltuielilor bugetare care a intrat vineri pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului are şi o prevedere legată de sectorul energetic, despre care am discutat cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi sper că forma proiectului ce va ieşi din şedinţa Executivului să fie mai bună decât ceea ce s-a vehiculat public, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.
“Am fost la domnul Boloş, la ministrul de Finanţe, apropo de o ordonanţă care intră astăzi pe ordinea de zi a Guvernului şi unde era o prevedere legată şi de sectorul energetic. Eu sper să vin cu veşti bune după şedinţa de Guvern, dar vom vedea după şedinţă forma finală. (…) Forma ordonanţei de urgenţă care va ieşi astăzi va fi una, eu sper, mai bună decât ceea ce s-a vehiculat public pentru sectorul energetic românesc”, a spus Burduja la o conferinţă privind “Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”, organizată de Focus Energetic.
El a subliniat că Ministerul Energiei face şi a făcut “tot ceea ce este omeneşte posibil” şi asta se poate vedea şi din faptul că a intervenit prin Ordonanţă de Urgenţă pentru a lua sume din Fondul de solidaritate “şi au mai fost puse nişte miliarde în piaţă”.
“Cred că sunt plăţi numai pe mandatul meu de peste trei miliarde de lei doar de la Ministerul Energiei. (…) Dincolo de asta, noi vom căuta în continuare, cu piaţa, soluţii şi avem şi luni o întâlnire, inclusiv cu instituţiile bancare, pentru a găsi variante de finanţare pe termen scurt”, a punctat ministrul Energiei.
Conform proiectului de OUG publicat marţi seara de Ministerul Finanţelor, valorile compensărilor către furnizorii de energie ar urma să fie efectuate în limita sumelor disponibile în Fondul de tranziţie energetică.
Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie a solicitat Guvernului să îşi respecte obligaţiile asumate faţă de consumatorii de energie şi a semnalat că articolul din noul proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru limitarea cheltuielilor bugetare limitează aplicarea reducerilor de preţ la clientul final.
“Noul proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru limitarea cheltuielilor bugetare introduce, prin articolul XIV, măsuri de limitare a plăţilor pentru schemele de compensare a consumatorilor şi destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziţia de energie şi, implicit, continuitatea alimentării în siguranţă cu electricitate şi gaz a gospodăriilor şi companiilor, în prag de iarnă. Furnizorii şi-au îndeplinit obligaţiile rezultate din reglementări, au aplicat preţul plafonat la energie şi au prefinanţat diferenţa de cost. ACUE solicită autorităţilor să îşi respecte promisiunile către consumatorii de energie şi să-şi îndeplinească partea lor de obligaţie la care s-au angajat prin propriile reglementări, respectiv să deconteze sumele datorate pentru compensarea clienţilor, în termenul legal”, se menţiona într-un comunicat al ACUE remis, miercuri, AGERPRES.
Federaţia ACUE a solicitat Guvernului eliminarea articolului XIV din proiectul de OUG menţionat şi o discuţie de urgenţă pentru identificarea unor soluţii care să nu pericliteze alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale în prag de iarnă.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, într-un interviu acordat AGERPRES, că înţelege faptul “că toată lumea vrea pe bugetul de stat să finanţeze toate cheltuielile, dar noi am impus o regulă extrem de simplă, că toţi banii care vin în Fondul de tranziţie bugetară, împreună cu banii din Fondul de solidaritate, merg pe compensarea de facturi”.
“Trebuie să avem orânduială în cheltuielile pe care le are statul, pentru că această cheltuială nu este o cheltuială uşoară pe stat şi nu este una care să se rezume la sute de milioane de lei. Ea este de ordinul miliardelor, poate chiar şi zecilor de miliarde de lei, şi de aceea această regulă, pentru moment, o păstrăm. Să vedem cum se vor derula mecanismele în continuare pe piaţa energiei”, a explicat Boloş.