Update articol:

Burnete (Concordia): Obligarea firmelor să plătească taxă unei organizaţii este în deserviciul mediului de afaceri

Radu Burnete

Obligarea firmelor din România să plătească taxă unei organizaţii este în deserviciul mediului de afaceri deoarece o astfel de finanţare se poate transforma cu uşurinţă într-o formă de presiune politică la adresa organizaţiei beneficiare, consideră Radu Burnete, director executiv Concordia

“Obligarea tuturor firmelor din România să plătească taxă unei organizaţii, fie ea şi Camera de Comerţ a României, pentru un serviciu care poate fi făcut de Registrul Comerţului, este în deserviciul mediului de afaceri, din punctul meu de vedere. Companiile trebuie să se poată asocia cu cine doresc, iar obligativitatea plătirii unei cotizaţii mascate nu este în măsură să sporească autonomia mediului de afaceri în raport cu autorităţile, dimpotrivă. O astfel de finanţare se poate transforma cu uşurinţă într-o formă de presiune politică la adresa organizaţiei beneficiare într-un moment când preocupările ar trebui să fie în zona consolidării democraţiei şi a bunei guvernanţe”, a precizat Burnete referitor la proiectul de lege depus la Senat care ar putea obliga firmele şi PFA-urile să plătească o taxă către Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Potrivit acestuia, este vorba de fapt, de o taxă suplimentară, care aduce companiilor doar birocraţie.

“Mediul de afaceri are nevoie de coagulare, dar aceasta trebuie să fie voluntară, iar contribuţiile să fie stabilite de cei care decid să se asocieze”, a subliniat directorul Concordia, într-o declaraţie remisă, joi, AGERPRES.

În opinia sa, tot birocraţie este şi certificatul de competentă introdus prin aceeaşi propunere legislativă, acesta reprezentând “o nouă serie de hârtii şi semnături” care să certifice ceva de care o economie sănătoasă nu are nevoie.

“O hârtie în plus nu înseamnă o contribuţie adusă societăţii, mai ales când noi milităm pentru reducerea birocraţiei acolo unde ea nu este absolut necesară”, a punctat Burnete.

Concordia reprezintă peste 2.000 de firme, din 14 sectoare de activitate, care contribuie la PIB cu 26% şi este prin lege partener de dialog social.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a anunţat miercuri că toate firmele din România vor fi obligate, înainte de depunerea bilanţului la ANAF, să plătească o contribuţie pentru a fi incluse într-un catalog pentru promovarea companiilor româneşti.

Obligativitatea a fost inclusă într-un proiect de modificare a Legii 335/2007, Legea camerelor de comerţ din România, proiect aflat în dezbatere parlamentară.

Reglementarea propusă are în vedere includerea tuturor antreprenorilor din România într-un catalog al firmelor, care să genereze vizibilitate şi oportunităţi reale de promovare şi internaţionalizare, conform unor modele consacrate la nivel european, unde sistemul cameral este esenţial, spun reprezentanţii CCIR.

“Ne preocupă promovarea investiţiilor în România. Nu putem face minuni în ceea ce priveşte exportul, există 25.770 de exportatori înregistraţi în România, dar primii 100 înregistrează 50% din tot exportul şi doar două firme sunt cu capital 100% românesc. Primii 1.000 înregistrează 81% din tot exportul şi 148 de firme au capital 100% românesc. Cu realism vă spun că exportul îl fac în special firmele străine. Promovarea lipseşte cu desăvârşire. Avem nevoie să sprijinim produsele româneşti cu valoare adăugată mare”, a arătat Daraban.

Potrivit lui Daraban, este necesară realizarea unui catalog al firmelor unde să fie evidenţiată din ce a fost realizată cifra de afaceri, astfel încât datele să exprime realitatea din teren, ceea ce nu se întâmplă acum la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

“La ONRC sunt foarte multe coduri CAEN şi nu ştim ce fel de activitate are firma respectivă. Este vorba despre o contribuţie pentru promovare, vă rog să nu o numiţi taxă. Acest proces nu poate fi făcut gratis. Avem cel mai subfinanţat sistem cameral. Suma este modică, dar puţin de la mulţi se strâng suficienţi bani pentru promovare”, a mai spus oficialul CCIR.

În total, se vor strânge aproximativ 18 milioane de euro pe an, care vor fi împărţiţi în mod egal la cele 42 de camere judeţene de comerţ şi industrie.

 

Romanian Business Leaders: “Încă un cadou pentru CCIR – o propunere legislativă de 75 de milioane de euro anual din banii firmelor”

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025