Având în vedere că riscurile cibernetice sunt din ce în ce mai mari, este surprinzător că nu există produse de asigurare specifice, a spus, Călin Rangu – Director ASF, Vicepreședinte InsurTech Task Force EIOPA.
Domnia sa a precizat că, anul trecut, pagubele produse de atacurile cibernetice, la nivel mondial, au fost estimate la 600 de miliarde de euro și au depășit pagubele climaterice. S-a ajuns ca principalul risc la nivel global să fie riscul cibernetic, potrivit domnului Rangu.
Conform acestuia, motivele pentru care produsele de asigurare în această zonă lipsesc sunt că nu există date statistice în domeniu, de aceea, informațiile privind atacurile cibernetice sunt foarte importante.
În 2015, ASF a emis o normă privind riscurile operaționale generate de IT. Călin Rangu a spus: “Putem cumpăra oricâte soluții… dacă infrastructura companiei este ciuruită de nepricepere sau soluții deficitare, degeaba cumperi antiviruși. Ar trebui început de la profesionalizarea sistemelor informatice din cadrul companiei. De asta asiguratorii nu își iau riscuri.”
Directorul ASF a mai punctat că inteligența artificială și algoritmii din zona big data scapă de sub controlul zonei de business: “A existat tot timpul un gap între IT și business. Businessul nu știe ce face IT-ul , iar IT-ul nu reușește să convingă business-ul.”
Simion Adrian Purza, consilier de stat: Securitatea cibernetică, o prioritate strategică a României