Lumea vrea să „treacă” de la combustibilii fosili la energia verde, dar realitatea este dificilă: combustibilii “murdari” nu vor dispărea – nici măcar nu vor scădea – prea curând, potrivit CNBC.
Cantitatea totală de energie regenerabilă disponibilă este în creștere. Este o veste bună pentru o lume amenințată de schimbările climatice potențial devastatoare. Dar creșterea energiei regenerabile este încă mai mică decât creșterea cererii globale de energie în ansamblu. O „tranziție” de la combustibilii fosili poate avea loc într-o zi, dar pentru moment, energia regenerabilă nici măcar nu ține pasul cu creșterea cererii de energie – așa că cererea de combustibili fosili este în continuare în creștere, scrie CNBC.
„Piața globală a energiei se confruntă cu o creștere rapidă a cererii de energie, pe măsură ce piețele își revin în urma pandemiei. În ciuda tuturor adăugărilor de capacitate în generarea de surse regenerabile, cantitatea de energie generată în prezent de surse regenerabile nu este suficientă pentru a satisface această cerere crescută”, a declarat Matthew Boyle, managerul de analiză globală a cărbunelui și a energiei din Asia la S&P Global Platts.
Oferta globală de surse regenerabile va crește cu 35 gigawați din 2021 până în 2022, dar creșterea cererii globale de energie va crește cu 100 gigawați în aceeași perioadă, potrivit lui Boyle. Țările vor trebui să utilizeze surse tradiționale de combustibil pentru a satisface restul cererii. Un gigawatt este 1 miliard de wați.
Proiecțiile Agenției Internaționale pentru Energie sunt similiare. Cererea globală de energie electrică va reveni puternic, crescând cu aproape 5% în acest an și cu 4% în 2022, potrivit AIE.
Cantitatea de energie electrică generată din surse regenerabile va crește și ea – cu 8% în acest an și cu peste 6% în 2022, a spus AIE. Cu toate acestea, AIE a adăugat: „În ciuda acestor creșteri rapide, sursele regenerabile sunt de așteptat să poată servi doar aproximativ jumătate din creșterea estimată a cererii globale în 2021 și 2022”.
Lipsa generală de energie
În același timp, suma cheltuită pentru investiţii în petrol și gaze a scăzut, deoarece prețurile s-au prăbușit în 2020, iar industria s-a confruntat cu o presiune crescândă de a se îndepărta de combustibilii fosili. Cheltuielile totale în 2021 au fost puțin peste 350 de miliarde de dolari – „cu mult sub nivelurile din 2019”, a anunţat raportul World Energy Outlook 2021 al AIE, publicat luna trecută.
„Lumea nu investește suficient pentru a-și satisface nevoile energetice viitoare… Cheltuielile legate de tranziție cresc treptat, dar rămân cu mult sub ceea ce este necesar pentru a satisface cererea în creștere pentru servicii energetice într-un mod durabil”, se arată în raportul AIE.
Acest deficit se va mări pe măsură ce economiile se redeschid și călătoriile vor fi reluate, cererea ajungând deja la nivelurile de dinainte de pandemie. AIE a spus că redresarea rapidă „dar inegală” din pandemie pune în tensiune piețele energetice, declanșând creșteri puternice ale prețurilor la gaze naturale, cărbune și electricitate.
Deja, țările se află în chinurile unei crize energetice majore, pe măsură ce deficitul de gaze zdrobește Europa și penuria de cărbune pune presiune pe China și India.
Acestea fiind spuse, doar pentru că marile companii energetice ar putea reduce investițiile în combustibilii fosili nu înseamnă că aceste emisii s-au oprit cu totul.
Vorbind la Green Horizon Summit, prezidat de Julianna Tatelbaum de la CNBC, în timpul conferinței COP26, președintele și CEO-ul BlackRock, Larry Fink, și-a exprimat îngrijorarea că firmele petroliere cotate la bursă își reduc emisiile raportabile doar vânzând părți din afacerea lor unor companii private care sunt mai puțin transparente decât marile firme tranzacționate la burse.
Combustibili fosili – necesari ca rezervă
O problemă cu sursele regenerabile este că multe surse sunt la cheremul vremii.
„E posibil să construiți o mulțime de parcuri eoliene, să aveți rezervoare hidro și instalații de generare hidro și o mulțime de panouri solare”, a declarat Anthony Yuen, șeful de strategie energetică la Citi Research, într-un interviu telefonic pentru CNBC. „Problema este: ce se întâmplă dacă nu ai suficientă apă, vânt sau soare față de ipoteza ta de planificare inițială?”
Sursele de energie regenerabilă tind să se producă insuficient în anumite perioade – cum ar fi, de exemplu, în luna septembrie, când este mai puțină energie eoliană generată în Europa și China, potrivit lui Boyle de la S&P Global Platts.
Yuen a spus că țările trebuie să se gândească la modalități de a asigura o aprovizionare fiabilă cu energie, iar o „soluție comună” ar fi folosirea combustibililor tradiționali ca rezervă atunci când sursele regenerabile nu reușesc să acopere cererea.
Yuen a adăugat că unii combustibili fosili „mai curați”, cum ar fi gazul natural, pot fi folosiți ca rezervă.
Potrivit lui Yuen, “captarea carbonului ar trebui să fie adusă în discuţie până când sistemul este suficient de fiabil încât să nu ai nevoie de combustibili fosili.”
Captarea carbonului se referă la tehnologia concepută pentru a capta dioxidul de carbon din activități cu emisii mari, cum ar fi generarea de energie sau instalațiile industriale care folosesc fie combustibili fosili, fie biomasă ca combustibil.
Ce înseamnă pentru obiectivele climatice
În 2021, 750 de miliarde de dolari vor fi cheltuite la nivel global pe tehnologii de energie curată, dar acest lucru „rămâne mult sub” ceea ce este necesar pentru obiectivele climatice, a spus AIE.
Astfel de cheltuieli ar trebui să se dubleze în anii următori pentru a menține temperaturile „cu mult sub” o creștere cu 2 grade Celsius și ar trebui să se tripleze pentru a le menține la o creștere de 1,5 grade Celsius.
Țările semnatare ale Acordului de la Paris din 2015 au convenit să limiteze creșterea temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius – pragul despre care oamenii de știință spun că ar putea împiedica cel mai grav impact al încălzirii globale.
Aducerea lumii pe calea spre zero emisii nete până în 2050 – un obiectiv stabilit în Acordul de la Paris – ar necesita investiții legate de tranziția la energie curată de aproximativ 4 trilioane de dolari anual până în 2030, potrivit AIE. Aceasta ar marca o creștere de peste trei ori mai mare decât investiția actuală.
Deficitul de metale
Litiul, cobaltul și nichelul sunt metale esențiale pentru generarea de energie regenerabilă, precum și pentru producția de vehicule electrice. UBS, într-o estimare recentă, a spus că cererea va crește de 11 ori pentru litiu, de trei ori pentru cobalt și de două ori pentru nichel în următorul deceniu.
„Cu toate acestea, nu există o ofertă suficientă pentru a satisface această proiecție a cererii pe baza cunoștințelor noastre despre proiectele cunoscute astăzi”, a spus banca. Potrivit estimărilor sale, deficitele de aprovizionare vor apărea pentru litiu în 2024, cobalt în 2023 și nichel în 2021.
UBS a adăugat că actualele restricții de energie din China vor clarifica aceste lipsuri.
„Lanțul de aprovizionare [de vehicule electrice] depinde aproape în întregime de China pentru materialele din amonte, iar întreruperile de curent pe termen lung ar putea duce la lipsuri”, a spus banca într-o notă din octombrie. „În amonte” se referă la materialele necesare în etapa de producție.