Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzCezar Nourescu, CBN AGRO TECH SA
Afacerea CBN AGRO TECH SA, care a început în 2013 la inițiativa a doi frați, Nourescu, s-a axat pe realizarea de soluții de monitorizare și automatizare a proceselor din silozuri Agricole (activitate ce se înscrie în sfera agriculturii de precizie).
CBN furnizează acum soluții complete ce includ producția de senzori, echipamente de citire, echipamente de control ventilație, senzori ambientali (conectatul la stație meteo) și senzori de prevenție a condensului.
Cezar Nourescu: CBN Agro Tech, după cum spune și numele, este o firmă care furnizează tehnologie pentru domeniul agricol. Mai exact, am creat un sistem compus din software, senzori și electronică pentru a preveni pierderile din spațiile de depozitare cerealiere. Aici vorbim despre depozitarea vrac și anume de silozuri metalice sau de beton, de magazii și, probabil, în curând vom avea o soluție și pentru saci.
Deși nu au fost niște ani lipsiți de provocări, ba chiar dimpotrivă, firma a avut o creștere de 60-70% de la an la an.
Cezar Nourescu: Aproape că nici nu știu cu ce sa încep, pentru că așa cum spuneam și mai sus, am avut din belșug.
Când a început pandemia și s-a instaurat acea panică inițială, în mod evident a fost redusă interacțiunea umană, iar în domeniul agro lucrurile nu prea funcționează la telefon și / sau online. Au dispărut instant toate târgurile, workshop-urile și conferințele prin intermediul cărora interacționam cu fermierii. Norocul nostru a fost că ne-am putut întâlni în continuare, în aer liber, întâlniri 1 la 1, mult mai costisitoare, dar măcar posibile.
Cum în întreaga lume au fost oprite diferite industrii, s-a creat un întreg haos pe partea de supply chain. Noi avem o componentă hardware, ceea ce, în mod evident, ne-a afectat destul de puternic. Îmi este mai ușor să le enumăr:
– au dispărut temporar sau definitiv anumiți furnizori;
– noile alternative au venit la pachet cu creșteri de preț și cu alte termene de plată (de obicei în avans);
– au aparut multiple scumpiri la materiale;
– unele materiale au dispărut complet, de exemplu din cauza crizei de semiconductori, de la termen de livrare de o lună s-a ajuns la 18-20 luni, cine avea stocuri a triplat prețul de la o zi la alta; totodată a dispărut granula de PVC de pe piața și s-a scumpit de 12 ori;
– termene de livrare mai mari, fabricile au lucrat cu personal redus.
Cum la acel moment nu aveam pe cineva responsabil cu partea aceasta de supply chain, dat fiind faptul că nu era un volum foarte mare de lucru, efectiv ne-a dat un extra efort de lucru atât mie cât și fratelui meu, Bogdan, pentru a găsi furnizori la un preț acceptabil.
În mod evident, toate acestea au avut un impact major în cash flow și în eforturile noastre extra sau în stresul aferent. Din fericire, am reușit să ne descurcăm într-un mod mai mult decât rezonabil, considerând că am pornit de la frica de a ieși din business neavând materie primă și am ajuns să susținem creșterea firmei într-un ritm constant.
Cezar Nourescu: La noi, majoritatea investițiilor sunt pe partea de R&D – am dezvoltat produse noi și am îmbunătățit semnificativ produsele existente.
Cezar Nourescu: Se spune că sângele unei companii este cash flow-ul și sunt 100% de acord. Cum întreg procesul este destul de lung, aproximativ 3-6 luni, de la aprovizionare, producție, livrare, automat apare un decalaj între momentul în care cheltui banii și cel în care vei încasa, ca să nu mai vorbim că, atunci când aprovizionezi, cumperi un stoc mai mare din care vei face vânzări 6-12 luni, aspect care mărește și mai mult acest decalaj.
Când nu te poți baza pe cash flow-ul din firmă, începi să cauți soluții. Așa am ajuns să ne finanțăm cu ajutorul celor de la factory by Raiffeisen Bank.
Cezar Nourescu: În linii mari ne-am uitat la condițiile de finanțare. Dar partea de cifre, să zicem că o poți negocia mai ușor. Cel mai important a fost pentru noi ușurința cu care puteam primi finanțarea și mai ales faptul că la factory nu am fost obligați să venim cu garanții pentru finanțare, noi neavând o companie cu active eligibile pentru garantare.
Cezar Nourescu: 90% pentru a susține necesitatea de cash flow și capitalul de lucru necesar creșterii de la an la an.
În lipsa finanțării, cu siguranță nu am fi reușit să susținem nivelul de creștere de la an la an, ar fi însemnat un efort și mai mare din partea noastră, mai ales în plin context de incertitudine, fie că discutăm despre perioada pandemică sau de războiul din Ucraina.
Cezar Nourescu: Noi am accesat o linie de credit pentru a ne ajută să fluidizăm capitalul de lucru. Având aceste sume la îndemână ne-au permis să fim mai flexibili, și anume:
– să achiziționăm cantități mai mari de la furnizori pentru a obține un preț mai bun;
– să ne facem stocuri suficiente în perioadele în care au dispărut componentele electronice de pe piață, aspect care ne-ar fi blocat activitatea dacă nu am fi reușit să cumpărăm la timp;
– să achităm facturile / taxele / salariile la timp chiar dacă au apărut întârzieri din partea clienților;
– să semnăm contracte cu clienți care au solicitat un termen de plată mai mare;
– să ne promovăm și să susținem creșterea dorită.
Cezar Nourescu: Fiecare business are propriile caracteristici, un anumit mod de funcționare și o cultură proprie. În mod evident este necesar că cineva să ajungă să cunoască firma și oamenii din spatele ei, să înțeleagă necesitățile și să facă un match cu serviciile potrivite.
Un consultant care să privească din afară, să vină cu expertiză complementară și de ce nu, cu o perspectiva nouă, este tot timpul un added value. Faptul că am putut discuta deschis și cu ușurință cu cei de la factory, cred că a fost încă unul dintre motivele pentru care am ales să lucrăm cu ei.
Cezar Nourescu: Dorim ca până la finalul anului 2023 să finalizăm upgrade-urile începute pentru produsele mai vechi, să standardizăm pe cât posibil astfel încât să devină mai predictibilă și mai scalabilă livrarea acestora, astfel încât anul următor să încercăm extinderea în alte 5 țări europene, poate chiar și o analiză a pieței din SUA.
Cezar Nourescu: De multe ori am auzit păreri negative despre bănci și despre credite.
Pentru mine este foarte simplu, dacă ești calculat și nu faci “investiții” nesăbuite, primești o sumă de bani extra pe care o poți folosi să dezvolți firma, să câștigi un avantaj competitiv, să-ți consolidezi poziția în piață sau să investești în ceva ce-ți va genera venituri și profit extra în anii ce urmează, iar asta folosind banii băncii contra unei dobânzi mici. Deci da, este de ajutor și recomand oricui să se folosească de un astfel de avantaj.
Chiar mă amuzam acum 2 sau 3 ani, era un video cu doi vânzători la o tarabă, ofereau același produs la același preț, unul a scăzut prețul, al doilea când a văzut că pierde vânzări a cumpărat toate produsele primului și apoi a mărit prețul. Pentru a face asta avea nevoie de cash flow, știu că nu este chiar în totalitate relevant, but still.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More