Energie

Cătălin NIȚĂ, FPPG: Până în 2030, vom importa minim 40% din consumul de gaze, dacă nu producem în plus

România importă, în prezent, 10-20% din necesarul de consum de gaze, pentru că nu mai produce cât producea odinioară, iar, în aceste condiții, cifra va ajunge la 40%, în 2030, a spus Cătălin NIȚĂ, Director Executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), la cea de-a treia ediție a Forumului Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, miercuri, 23 noiembrie 2021.

El a spus că, în general, România apelează la varianta pompieristică, în care tratează crizele una câte una, în loc să trateze cauzele.

Cătălin Niță s-a întrebat dacă chiar ne dorim să mai producem gaze naturale: “Dacă da, ce facem pentru acest lucru? Cum ar fi arătat România astăzi dacă aveam o lege offshore funcțională din 2012-2013. În 2012, au fost confirmate zăcămintele noi din Marea Neagră. Cum ar fi arătat astăzi cantitățile produse? Oare am fi avut aceeași problema? Ne mai gândeam dacă avem gaze să ne încălzim in iarnă?

Cum stimulam investițiile? Avem investitori interesați, cu bani, planuri de afaceri peste care a trecut deja vremea și totuși nu reușim să ne mobilizam.

Cum putem stimula producția, dacă noi suntem aproape de epuizare a zăcămintelor existente?”

Cătălin Niță a reiterat dorința ca legea offshore să fie modificată cât mai repede, pentru ca investitorii sa poata lua deciziile finale de investitii: “Înțeleg că trebuie să fie un consens. Si, noi, industria, susținem acest lucru. Este un proiect național. (…)

Am văzut un sondaj de opinie din care reiese ca din ce în ce mai mulți oameni consideră necesar să sporim producția de gaze naturale a României.

În urmă cu două săptămâni, domnul ministru Virgil Popescu a spus că se vor iniția discuțiile pe modificarea Legii offshore în Parlament.

Legea offshore mai are foarte puține modificări de făcut. Sunt trei modificări de principiu –o clauza de stabilitate solidă, astfel încât investitorii să nu aibă un risc în plus – riscul politic pe care nu știu sa-l gestioneze. Vorbim de investiții de 22 de ani și de 26  de miliarde de dolari. E bine ca investitorii să știe de la început că se pot baza pe statul român.

A doua modificare este asigurarea unei piețe libere și concurențiale.

Nu în ultimul rând este necesar un sistem de impozitare specific competitiv. În continuare, România, deși este al doilea producător de gaze naturale din Uniune Europeană, are o taxare specifică de patru ori mai mare decât media europeană.

Credem că legea poate trece repede. În funcție de cum va arata viitoarea lege, investitorii își vor relua planurile de investiții inițiale și le vor aduce la prețurile și la economicitatea zilei”.

Potrivit acestuia, in afară de consensul politic declarativ, e necesara si putina determinare în a da drumul unor discuții, indiferent cine le propune.

Cătălin Niță a precizat: “Cu banii pe care-i vom obține din investiții vom putea construi spitale, autostrăzi.

Dacă se va da drumul proiectelor, conform calculelor Deloitte din 2018, proiectul gazelor din Marea Neagră va aduce venituri la bugetul de stat de  5 miliarde de lei anual (un miliard de euro). Toată centura Bucureștiului costă 897 de de milioane de dolari.

Deci, am avea disponibilitatea de a construi o centură pe an.“

Articole recente

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

o oră ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

o oră ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

4 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

4 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

4 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

5 ore ago

This website uses cookies.

Read More