Update articol:
Interviu

Cătălina Trupșor, Color Smart – partener Prioretail: Dezvoltatorii imobiliari nu renunță la produsele de lux

Cătălina Trupșor, CEO Color Smart -partener Prioretail

Compania Color Smart distribuie vopsele pentru finisaje interioare și exterioare, lavabile, decorative, dar oferă și servicii de consultanta, soluții personalizate sau produse la cheie realizate cu echipele proprii de aplicatori.  Color Smart este partener al platformei Prioretail, platforma din care fac parte jucători importanți din domeniul retailului. Fondatorul este arhitectul Matius Ichim.

Cătălina Trupșor, CEO Color Smart – partener Prioretail, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. 

2023 este un an în care produsele cotate la categoria luxury sunt mai căutate sau nu comparativ cu anul trecut?

Cătălina Trupșor: Dacă analizăm categoriile de lux la nivel global s-au înregistrat scăderi în anul 2023 față de 2022. Mulți consumatori sunt mai puțin dispuși să facă investiții semnificative în produse de lux, preferând să reducă cheltuielile și să-și concentreze resursele financiare pe nevoile de bază.

Dacă vorbim strict de piața amenajărilor, putem spune că există în continuare cerere pentru finisajele de lux. Segmentul rezidențial premium a rămas relativ constant, iar evenimentele din ultimii ani n-au afectat negativ această nișă. De exemplu, clienții noștri nu vor face rabat la calitatea materialelor pe care le aleg, de la tipul de pardoseli, până la vopsele. Totuși unii dintre ei au amânat amenajări complexe, fiind mult mai atenți la deciziile pe care le iau.  În cazul proiectelor de mai mică anvergură, numărul lor a crescut.

Este zona produselor luxury dezavantajată în această perioadă în care domeniul construcțiilor suferă o oarecare contracție?

Cătălina Trupșor: Segmentul rezidențial premium a fost într-o creștere constantă în perioada 2020-2022, cu 2-3% pe an, iar evenimentele din ultimii ani n-au afectat negativ această nișă. Totuși în 2023 se observă o stagnare. Mulți oameni și-au redus sau amânat proiectele de construcție sau de renovare, iar acest lucru a afectat ușor cererea și piața pentru produsele de lux folosite în amenajări. Așa că anul acesta, vânzările ba au înghețat, ba s-au dezmorțit haotic.

De asemenea, prețurile nu au stat pe loc. Țările care furnizau materii prime accesibile și-au majorat prețurile, nu mai exportă atât de mult ca în alți ani, este nevoie de resurse alternative.

Specific în zona de finisaje sau vopsele, prețurile au crescut cu aproximativ 25-30% față de ianuarie 2022. De asemenea, majoritatea producătorilor se confruntă cu lipsa materiilor prime, ceea ce înseamnă întârzieri în termenele de livrare, produse indisponibile și incertitudine legată de prețul final.

În noul context este din ce în ce mai greu să găsești produse de design interior, iar prețurile cresc pe măsură ce materia primă devine inaccesibilă.

Preferă românii produsele mai costisitoare din punct de vedere cost?

Cătălina Trupșor: Este destul de dificil să generalizăm. Putem spune că am observat în ultima perioadă o tendință de sofisticare a publicului larg care-și dorește amenajări interioare spectaculoase, unice, speciale, realizate cu materiale sustenabile, naturale, ecologice. Există o creștere clară a consumului de vopsele pentru lemn și metal, și a materialelor sigilante pentru beton, piatră, etc. Clienții finali Color Smart au fost încă de la început persoane deschise la nou, la curent cu trendurile internaționale de design de interior, cu venituri medii sau peste medie, care înțeleg importanța unei amenajări de calitate, personalizată. Ei vin în showroomuri singuri sau cu designerii lor și aleg materialele, culorile și texturile pe care și le doresc

În ceea ce-i privește pe specialiști vedem o tendință accentuată de a folosi mult mai mult vopsele decorative de interior.

Totuși, este important să menționăm că nu toți românii preferă sau au posibilitatea să își permită produsele mai costisitoare. Puterea de cumpărare și preferințele de consum pot varia semnificativ în funcție de diferitele categorii socio-economice și demografice.

Cât de bine sunt primite inovațiile în România comparativ cu alte state unde se distribuie produsele dumneavoastră, și când vorbim despre inovație ne gândim ca și costul este mai mare.

Cătălina Trupșor: În general, România este o piață în creștere și există un interes crescut pentru inovații și produse noi. Este important de menționat că adoptarea inovațiilor poate varia în funcție de segmentul de piață și de produsul specific.

Clientul român se uită mai atent la ce întâmplă în alte țări. Accesul la informații este principalul factor care contribuie la o înțelegere mai bună a ceea ce înseamnă design de interior și amenajare. De asemenea, conținutul dedicat din online, reviste, documentare, dar chiar și de pe paginile de social media reprezintă surse de inspirație ce determină mulți consumatori să își dorească casele din reviste, filme sau social media.

În acest moment există o diferență de cultură în domeniul amenajărilor de interior între clientul român și cel din vestul Europei, însă, încet, încet, consumatorii se îndreaptă tot mai mult către produsele premium, de calitate, care au o rezistență mai mare și o durată de viață mai îndelungată. De asemenea, în ultimii doi – trei ani și românii au început să aleagă produse la modă, precum betoanele, micro cimentul sau pietrele. Oamenii se orientează mai mult decât înainte  spre vopsele decorative, spre o paletă cromatică în culori mai vii, combinații de nuanțe și texturi inspirate în mare măsură din natură.

În străinătate există deja o cultură solidă legată de utilizarea acestor produse și mai ales de materialele ecologice, sustenabile folosite în amenajarea spațiilor. Arhitecții și designerii recomandă frecvent acest tip de materiale, pe care le și folosesc în proiectele importante, iar clienții sunt obișnuiți să țină cont în deciziile lor de cumpărare, de modul în care au fost create vopselele, atât pentru a-și asigura un mediu sănătos acasă, cât și pentru a proteja resursele planetei.

În România acest trend, legat de reciclare și sustenabilitate, a început să fie apreciat și luat în calcul abia în urmă cu 2-3 ani.  De aceea încă este nevoie de o educație a populației în acest sens, pentru a înțelege beneficiile acestor produse și șansa pe care fiecare o are de a contribui într-un mod real la protejarea naturii și la bunăstarea întregii populației.

Pe de altă parte, clienții Color Smart, care deja înțeleg avantajele unor vopsele premium, ecologice, sunt destul de pretențioși legat de modul în care se aplică produsele, fiind mult mai atenți la detalii, la reproducerea exactă a planurilor de design create de arhitect. Noi le  oferim soluții pentru orice tip de amenajare își doresc și ne ocupăm și de implementarea proiectului, acolo unde clienții își doresc.

Ce înseamnă produs luxury în domeniul în care activați, o prezentare, un cost.

Cătălina Trupșor: Produse premium în domeniul amenajărilor interioare înseamnă vopsele ecologice, realizate din materiale sustenabile, antibacteriene, care  oferă funcționalitate maximă, se aplică și se întrețin ușor. Toate produsele noastre sunt rezistente, își păstrează culoarea, textura și finisajul ales vreme ani de zile.

Avem peste 2000 de culori care pot fi reproduse în mai multe tipuri de finisaje: mat, lucios, satinat sau eggshell. Toate produsele premium oferă soluții extraordinare pentru decorări pretențioase și rafinate.

Dacă vorbim despre vopsele decorative premium, acestea sunt  realizate din var, pigmenți naturali și finisaje minerale cu un conținut scăzut de adezivi adăugați care oferă o rezistență mai mare a culorii și o amenajare cu o durată de viață mai îndelungată.

Costurile variază foarte mult, dar încep de la 2 euro/ mp și pot ajunge până la 100 euro/ mp.

Color Smart are aproximativ 30 de angajați și funcționează cu showroom-uri proprii în patru județe din România: București, Constanța, Timișoara și Bacău.  În 2022, cifra de afaceri a fost de 3,2 milioane euro. Pentru anul 2023, compania estimează o cifră de afaceri de aproximativ 3,5 milioane euro.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025