Cel mai mare fond suveran de investiții din lume va comunica săptămâna aceasta Uniunii Europene că „o reglementare mai bună și mai simplă” este esențială pentru reformele piețelor de care are nevoie urgentă, scrie CNBC.
„De-a lungul timpului, piețele europene au rămas în urmă în ceea ce privește dinamismul afacerilor și oferirea de noi oportunități de investiții pentru investitorii instituționali”, a declarat Norges Bank Investment Management, cel mai mare investitor unic pe piețele de capital din UE, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, care urmează să fie trimisă marți.
Scrisoarea face parte dintr-o consultare a UE privind instituirea unui cadru pentru Uniunea economiilor și investițiilor, menit să eficientizeze sistemele financiare ale blocului. De mai bine de un deceniu, UE dezbate și avansează încet spre crearea unei Uniuni a piețelor de capital pentru a stimula investițiile și fluxurile de economii în întreaga regiune.
NBIM, administratorul veniturilor uriașe din petrol și gaze ale Norvegiei, deținea la sfârșitul anului 2024 titluri de valoare în valoare de 285 de miliarde de euro (325 miliarde de dolari) emise de statele membre ale UE și de companii europene.
Valoarea totală a fondului era de aproximativ 1,9 trilioane de dolari în 2024, potrivit raportului anual, 71% din activele sale fiind în acțiuni și 26,6% în titluri cu venit fix.
O recomandare cheie este că „supravegherea piețelor de capital ar trebui unificată la nivel european”, se arată în scrisoare. UE nu dispune de un organism unic de reglementare a pieței de valori mobiliare sau de un set de norme care să acopere toate tranzacțiile, ceea ce duce la incertitudine juridică, complexitate operațională, procese lungi și interpretări inconsistente, se mai arată în scrisoare.
UE trebuie, între timp, să abordeze fragmentarea regională în domeniul legislației privind valorile mobiliare, dreptul societăților comerciale, insolvența și regimurile fiscale și să standardizeze procesul paneuropean de emisiune a titlurilor de creanță, se mai arată în scrisoare.
„Piețele de capital europene pot deveni mai dinamice, mai eficiente și mai bine poziționate pentru a facilita creșterea economică viitoare, cu politici care sporesc oferta de oportunități de investiții productive și cresc cererea de investiții cu randament ridicat”, a afirmat NBIM.
Sentimentul investitorilor globali față de piețele europene a suferit o schimbare notabilă în ultimele șase luni, susținut de tulburările politice din SUA și de așteptările privind reforma reglementării și creșterea cheltuielilor fiscale în UE.
„Europa crește și preia controlul asupra propriului destin, ceea ce poate fi pozitiv pentru tendințele macroeconomice”, a declarat Blair Jacobson, copreședinte al firmei de private equity Ares Management.