ESG

Cele mai multe companii din UE vor fi exceptate de la plata taxei pe carbon

Statele membre UE au sprijinit marţi planurile de reducere a taxei pe carbon, pentru a acoperi doar 10% din companiile incluse în schemă în prezent, deoarece acestea sunt responsabilitatea pentru majoritatea emisiilor implicate, transmite Reuters.

În urma deciziei statelor membre UE se deschide calea pentru reducerea drastică, de la începutul anului viitor, a numărului celor 200.000 de companii care importă mărfuri eligibile şi plătesc taxa pe carbon.

Schimbările fiscale trebuie negociate de statele membre UE cu Parlamentul European, care recent anunţa că sprijină propunerile.

În ultima perioadă, Executivul comunitar a încercat să atenueze povara asupra afacerilor din cele 27 de state membre UE, iar nouă măsură ar putea excepta zeci de mii de companii de la plata taxei pe carbon, instituită prin mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM). De la 1 ianuarie 2026, CBAM va impune costuri la graniţa UE pentru emisiile de CO2 încorporate în cimentul, aluminiul, oţelul şi alte bunuri importate.

În februarie, Comisia Europeană a propus exceptarea de la taxa pe carbon pentru majoritatea companiilor acoperite de schemă, deoarece ele produc doar 1% din emisiile din schemă.

Conform modificărilor, taxa pe carbon se va aplica la costurile companiilor care importă pe an peste 50 de tone metrice de mărfuri, inclusiv oţel, ciment, aluminiu şi îngrăşăminte.

Din 2027, companiile vor trebui să cumpere permise pentru a acoperi emisiile de carbon ale produselor importate începând din 2026.

Şi Wopke Hoekstra, comisarul european pentru climă, zero emisii nete şi creştere curată, anunţa recent că Executivul comunitar ar putea lua în considerare reducerea taxei pe carbon la doar 20% din companiile acoperite de schemă, deoarece ele sunt responsabile pentru aproape toate emisiile implicate.

Analiza Comisiei arată că aproape toate emisiile acoperite de mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră – 97% – sunt produse de doar 20% din companiile din schemă, a explicat Wopke Hoekstra. Acesta a adăugat: “Deci nu ar fi ceva inteligent să scutim aproximativ 80% din companii de povara sarcinii administrative? După părerea mea, ar fi”.

Simplificarea ar urma să facă industriile locale mai competitive, Bruxelles-ul încercând să răspundă la promisiunile preşedintelui american Donald Trump de reducere a reglementării.

Taxa a fost intens criticată de partenerii comerciali, inclusiv China, Africa de Sud şi Brazilia, care susţin că ar penaliza economiile în curs de dezvoltare.

Articole recente

Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…

3 minute ago

Grecia cere ajutorul UE pentru stingerea incendiilor de vegetaţie

Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…

18 minute ago

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

2 ore ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

3 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More