Stocurile de țiței ale Chinei au atins niveluri record, pe fondul instabilității crescânde din Orientul Mijlociu. Rafinăriile chineze nu își manifestă îngrijorarea cu privire la potențialele întreruperi ale aprovizionării cu țiței din regiune și nu caută în mod activ furnizori alternativi, relatează Bloomberg.
Conform estimărilor Kayrros, o organizație franceză de mediu specializată în monitorizarea rezervelor globale de petrol folosind date satelitare și metode analitice, volumul de petrol stocat în China a atins un record de 1,18 miliarde de barili, cel mai ridicat nivel din istoria înregistrată.
Compania de consultanță Mysteel OilChem a înregistrat o scădere a nivelului de utilizare a rafinăriilor private chineze la 45% din capacitatea lor, una dintre cele mai scăzute cifre din ultimele trei luni. Scăderea utilizării se datorează, printre altele, nivelului ridicat al stocurilor de petrol acumulate în depozite, ceea ce permite întreprinderilor să reducă rafinarea fără a compromite cererea internă.
Potrivit analiștilor de la compania britanică de cercetare Energy Aspects, datorită rezervelor sale strategice semnificative, China nu simte o nevoie urgentă de a găsi noi furnizori de petrol, chiar dacă aprovizionarea cu Iranul este complet întreruptă. Acest lucru reduce posibilul efect negativ al riscurilor geopolitice și al potențialelor sancțiuni.
China a fost cel mai mare importator de petrol din lume timp de mai mulți ani, devansând țări precum Statele Unite și India. În special, o parte semnificativă din aprovizionarea cu petrol a Chinei provine în mod tradițional din Iran, în ciuda sancțiunilor internaționale.
Cu toate acestea, recent, potrivit lui Michal Meidan, directorul Programului de Politică Energetică a Chinei de la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, rafinăriile private chineze și-au redus achizițiile de petrol iranian din cauza amenințării cu sancțiuni secundare din partea Statelor Unite.
În plus, rezervele acumulate le permit să supraviețuiască unor posibile întreruperi pe termen scurt ale aprovizionării fără consecințe grave asupra producției și consumului intern.
Este demn de remarcat faptul că China dezvoltă activ infrastructura petrolieră strategică. Țara își mărește anual volumul rezervelor strategice și comerciale de petrol, ceea ce servește drept instrument de securitate energetică în caz de crize globale.
Beijingul își diversifică, de asemenea, sursele de import, inclusiv Rusia, Arabia Saudită și țările africane, pentru a reduce dependența de o singură regiune.
Situația actuală de pe piața mondială a petrolului demonstrează pregătirea Chinei pentru potențiale provocări externe și capacitatea sa de a face față fluctuațiilor aprovizionării internaționale cu materii prime datorită politicii sale energetice interne flexibile și volumelor mari de resurse acumulate.