Statele Unite au o responsabilitate specială pentru situația actuală dintre Rusia și Ucraina, iar Washingtonul ar trebui să înceteze să mai fie o sursă de haos, potrivit unui editorial în publicația de stat chinezească Global Times.
Conflictul militar dintre Ucraina și Rusia va intra în a șasea zi la 1 martie, scrie publicaţia chineză, continuând:
“Războiul a creat noi diviziuni și confruntări la scară globală. De asemenea, face situația câmpului de luptă, cea europeană și chiar globală mai complicată și incertă. Dar trebuie să remarcăm că, în circumstanțele actuale, ușa pentru o soluționare pașnică a problemei ucrainene nu este complet închisă.
O delegație ucraineană ar fi sosit luni în Belarus pentru negocieri cu Rusia, iar discuția a avut loc în după-amiaza aceleiași zile. Deși ambele părți și lumea exterioară au puține speranțe pentru un succes într-o perioadă scurtă de timp în negocieri, revenirea la masa negocierilor este întotdeauna un început bun. Țările și forțele cu adevărat iubitoare de pace ale lumii ar trebui să folosească bine această situaţie aparent slabă și să facă mai mult pentru a promova discuțiile de pace, mai degrabă decât să adauge combustibil la foc.
Informațiile despre conflictul militar Rusia-Ucraina se schimbă rapid, devenind mult mai confuze decât au fost anterior și este dificil să distingem adevărul de minciună. În acest proces, războiul opiniei publice din SUA se intensifică din ce în ce mai mult. Am observat că unele voci încearcă să creeze o teorie foarte înșelătoare și extrem de greșită a „responsabilității speciale a Chinei”. Ei chiar fabrică dezinformare pentru a defăima și calomnia imaginea Chinei în virtutea crizei Rusia-Ucraina. Trebuie subliniat că opinia publică a SUA, ca parte importantă în criza Rusia-Ucraina, este făcută în totalitate pentru a apăra interesele SUA. Aceasta își propune să împingă China să umple groapa săpată de SUA și Occident, deși China nu este parte a crizei. O astfel de practică nu este nici decentă, nici corectă.
În calitate de țară majoră responsabilă, China nu a incitat niciodată opoziția și confruntarea. În schimb, China a sprijinit și încurajat în mod proactiv toate eforturile diplomatice care să conducă la soluționarea pașnică a crizei din Ucraina și salută dialogul direct și negocierile dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil. China sprijină, de asemenea, Europa și Rusia în eforturile lor de a menține dialogul pe picior de egalitate cu privire la problema securității europene, de a susține noțiunea de securitate indivizibilă și, în cele din urmă, de a forma un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil.
Pentru a promova o detensionare rapidă a tensiunilor, China este dispusă să joace un rol constructiv în căutarea și realizarea păcii, dar nu va dansa niciodată în ștafeta Washingtonului. Pe parcursul dezvoltării crizei din Ucraina, este mult prea evident că SUA au creat criza, au transferat-o și au profitat de ea. Nici acum, nu a încetat să provoace necazuri, ceea ce este destul de periculos. De asemenea, a folosit mașina sa de opinie publică pentru a-i condamna pe alții, luând comunitatea internațională ostatică cu interesele sale egoiste.
Washingtonul este „partea special responsabilă” pentru criza din Ucraina, iar NATO condusă de SUA deține strâns cheia soluției sale. După cum a spus fosta congresmantă americană Tulsi Gabbard într-un interviu, „Biden poate preveni foarte ușor un război cu Rusia, garantând că Ucraina nu va deveni membră a NATO”. Ceea ce a spus ea a fost total adevărat, dar mass-media din SUA, din păcate, nu numai că a ignorat selectiv un astfel de adevăr, ci și a exploatat și consumat în mod deliberat suferința poporului ucrainean.
Războiul nu este un joc pentru copii. Este timpul să oprim războiul opiniei publice de la Washington în această situație tulbure, întrucât acest război nu servește niciunui scop decât să încurajeze noi confruntări. Întrucât există factori istorici și practici extrem de complecşi în evoluția problemei Ucrainei, orice încercare de simplificare a acestei narațiuni istorice este adesea motivată în mod egoist sau chiar cu motive malefice. Este important de observat că atât Rusia, cât și Ucraina au un anumit grad de intenție de a negocia, iar posibilitatea unei soluții politice și diplomatice există încă. În același timp, puterile emergente, inclusiv India, Brazilia și Argentina, nu au urmat „condamnarea” SUA, ci au emis voci raționale și pragmatice. Aceste voci reprezintă punctele de vedere ale unei părți semnificative a comunității internaționale, pur și simplu ignorate de presa occidentală. Judecata războiului Rusia-Ucraina nu ar trebui să fie monopolizată de Occident, ci să fie predată comunității internaționale.
NATO condusă de SUA este un produs al Războiului Rece, iar criza Rusia-Ucraina, în esență, este o rană recreată în Europa de tabla sicrielor Războiului Rece. Europa se află la răscrucea războiului și păcii, iar reprezentanții Rusiei și Ucrainei s-au așezat la masa negocierilor. Toate părțile ar trebui să aibă mai multă răbdare, să încerce din greu să creeze condiții pentru reconciliere, mai degrabă decât să transforme negocierile într-un alt câmp de luptă pentru câștig egoist. Washingtonul, în special, ar trebui să-și asume „responsabilitatea specială”, în loc să continue să fie sursa haosului”.