Categories: Fără categorie

China impune de la 1 decembrie unele restricţii pentru exporturile de grafit; Unii consumatori de grafit vor încerca să crească importurile înainte

  • China a declarat vineri că va solicita permise de export pentru unele produse din grafit, pentru a proteja securitatea naţională, în cea mai recentă acţiune de control al aprovizionării cu minerale critice

Unii consumatori de grafit vor încerca să accelereze importurile de grafit, necesar bateriilor pentru vehicule electrice, din China în noiembrie, înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor de export ale țării pentru unele produse, dar poate fi dificil din cauza specificațiilor complexe, au spus analiștii, citaţi de Reuters.

China, cel mai mare producător și exportator de grafit din lume, a declarat vineri că de la 1 decembrie exporturile unor tipuri de forme naturale și artificiale de grafit vor necesita autorizații.

Grafitul este utilizat în aproape toți anozii bateriei pentru vehicule electrice – EV, care este porțiunea încărcată negativ a bateriei.

„Mă aștept să vedem o creștere în noiembrie atât a prețurilor, cât și a achizițiilor”, a spus Tom Burkett de la consultanța Global Graphite Advisory LCC.

Producătorii existenți din Canada și Africa vor primi un impact pozitiv imediat, noi producători din Australia, Brazilia, Africa, Canada și SUA probabil că vor experimenta o nouă rundă de investiții pentru a trece la producție cât mai repede posibil, a adăugat el.

Restricţiile sunt similare cu cele existente de la 1 august pentru două metale care intră în componenţa cipurilor, galiu şi germaniu. Anunţarea restricţiilor în cazul galiului şi germaniului a stimulat exporturile Chinei în iulie, deoarece cumpărătorii din străinătate s-au grăbit să îşi asigure aprovizionarea, în timp ce lansarea restricţiilor a redus exporturile în august-septembrie.

Cu toate acestea, companiile încep acum să obţină licenţe chineze pentru galiu şi germaniu, a spus James Willoughby, de la Wood Mackenzie. ”M-aş aştepta la un scenariu similar pentru grafit: o încetinire iniţială şi o repornire treptată”, a arătat acesta.

China produce două treimi din grafitul natural global şi domină producţia versiunii sale sintetice. De asemenea, produce mai mult de 90% din materialul final prelucrat pentru anozii bateriei EV.

CUMPĂRARE ÎN PANICĂ?

Principalii cumpărători de grafit din China includ Japonia, Statele Unite, Coreea de Sud şi India.

”Unii producători de anozi din Japonia şi Coreea de Sud ar putea încerca să mărească achiziţionarea de grafit sferic din China, pe termen scurt, dacă se tem că cererile de licenţe de export fie nu vor fi aprobate, fie că ar putea dura ceva timp pentru a fi aprobate”, a spus Daisy Jennings-Gray, de la Benchmark Mineral Intelligence.

Unor producători de baterii, totuşi, le-ar putea fi dificil să aprovizioneze cantităţi mai mari pe termen scurt, deoarece trec prin teste de siguranţă extinse pentru fiecare model de vehicule electrice, care poate dura până la trei ani.

”În cazul celui mai rău scenariu… poate fi dificil să intraţi în panică. Este posibil să nu existe material care să corespundă nevoilor exacte, disponibil pe loc”, a spus Willoughby.

Restricţiile sunt introduse pe măsură ce nevoile interne ale Chinei de produse din grafit au crescut în ultimii ani.

”Ne aşteptăm ca exporturile de grafit (ale Chinei) să încetinească. Din faptul că a supraprodus grafitul sintetic, considerăm că China este, de asemenea, dornică să păstreze acest material în China pentru a satisface creşterea rapidă a cererii de baterii pentru vehicule electrice”, a spus John Meyer, de la SP Angel.

Companiile din SUA şi Europa au investit recent în dezvoltarea grafitului sintetic, deoarece cererea din sectorul vehiculelor electrice este în creştere pentru această formă moale de carbon, care până de curând a fost folosită în principal pentru fabricarea oţelului.

„Acesta este de fapt un pas suplimentar pentru a controla cantitatea de materiale care părăsesc țara… dacă exporturile ar deveni o piață mai atractivă”, a spus compania de consultanță Project Blue, adăugând: „De fapt, devine un sistem de cote pentru exporturi care protejează interesele chineze”.

CE SUNT PĂMÂNTURILE RARE ŞI CUM SUNT UTILIZATE?

Considerate pe scară largă ca represalii la restricţiile SUA asupra vânzărilor de tehnologii către China, restricţiile exporturilor de grafit au sporit îngrijorarea în Occident că China ar putea limita exporturile de alte materiale, inclusiv cele de pământuri rare, a căror producţie o domină.

Tom Kavanagh, director pentru metale pentru baterii la Argus, a spus că alte minerale critice pe care China le domină includ forme de cobalt rafinat, nichel şi mangan, utilizate în bateriile EV.

Pământurile rare sunt un grup de 17 elemente utilizate în produse de la lasere şi echipamente militare până la magneţi găsiţi în vehicule electrice, turbine eoliene şi electronice de larg consum, cum ar fi iPhone-urile.

Cele 17 sunt: lantan, ceriu, praseodim, neodim, prometiu, samariu, europiu, gadoliniu, terbiu, disproziu, holmiu, erbiu, tuliu, iterbiu, lutetiu, scandiu, ytriu.

ÎN CE MĂSURĂ DOMINĂ CHINA LANŢURILE DE APROVIZIONARE CU PĂMÂNTURI RARE?

Minerit: China a reprezentat 70% din producţia minelor mondiale de pământuri rare în 2022, urmată de Statele Unite ale Americii, Australia, Myanmar şi Thailanda, arată datele USGS (United States Geological Survey).

Procesare: China găzduieşte cel puţin 85% din capacitatea lumii de a procesa minereurile de pământuri rare în materiale pe care producătorii le pot folosi, potrivit companiei de cercetare Adamas Intelligence în 2019.

Exporturi: Exporturile chineze de pământuri rare au scăzut în septembrie faţă de luna precedentă, dar au crescut cu 6,6% în primele nouă luni ale anului, până la 40.371,8 tone, au arătat datele vamale chineze. China a exportat 48.728 de tone de pământuri rare în 2022, în scădere cu 0,4% faţă de anul precedent.

Majoritatea importurilor Statelor Unite de pământuri rare sunt din China, dar această dependenţă a scăzut la 74% între 2018 şi 2021, de la 80% în 2014 până în 2017.

Se estimează că China are 44 de milioane de tone de oxid de pământuri rare (ROE) echivalent în rezerve, sau 34% din totalul mondial, au arătat datele USGS, citate de News.ro.

Se estimează că Vietnam, Rusia şi Brazilia au puţin peste 20 de milioane de tone fiecare, în timp ce India are 6,9 milioane, Australia are 4,2 milioane şi Statele Unite ale Americii 2,3 milioane de tone.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 2010?

În 2010, China a reţinut exporturile de pământuri rare către Japonia în timpul unei dispute cu privire la insulele aflate în litigiu.

Beijingul a redus apoi exporturile globale de pământuri rare, spunând că încearcă să reducă poluarea şi să păstreze resursele.

Japonia, Uniunea Europeană şi Statele Unite au contestat cu succes acţiunea Chinei într-un caz la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Episodul a determinat Japonia, care se bazase pe China pentru aproape toate pământurile sale rare, să găsească furnizori alternativi pentru a-şi reduce dependenţa de China. A investit în producătorul australian Lynas şi a redus ponderea importurilor sale de pământuri rare din China la 58% până în 2018.

DE CE LE ESTE GREU ALTOR ŢĂRI SĂ CRESCĂ PRODUCŢIA?

Pământurile rare sunt relativ abundente, dar apar în concentraţii scăzute şi se găsesc de obicei amestecate între ele sau cu elemente radioactive precum uraniul şi toriu.

Proprietăţile chimice ale pământurilor rare le fac dificil de separat de materialele din jur, iar prelucrarea generează deşeuri toxice.

Standardele de mediu laxe au permis Chinei să-şi dezvolte dominaţia în pământurile rare în ultimele decenii, pe măsură ce producătorii occidentali au părăsit industria.

CE FAC ALTE ŢĂRI PENTRU A REDUCE DEPENDENŢA DE CHINA?

Ţările occidentale au sporit sprijinul pentru a stimula producţia internă de minerale esenţiale, inclusiv pământuri rare.

Australia, Canada, Uniunea Europeană şi Statele Unite au stabilit politici şi pachete de sprijin pentru sectoarele lor critice de minerale.

MP Materials, cu sediul în SUA, extrage oxizi de pământuri rare la mina Mountain Pass din California şi expediază o parte în China pentru prelucrare în neodim şi alte metale pământuri rare.

MP a anunţat în august că a deschis o fabrică de separare în Statele Unite şi rafinează cantităţi mici în California, dar nu a publicat date privind volumele.

Producătorul de vehicule electrice Tesla se îndepărtează de pământurile rare în modelele viitoare, pentru a atenua riscurile de mediu şi de aprovizionare, deoarece industria pământurilor rare are probleme să satisfacă cererea.

COTA DE EXPLOATARE A CHINEI

China şi-a mărit cota de exploatare a pământurilor rare pentru acest an la un nivel record de 240.000 de tone, au arătat datele guvernamentale luna trecută.

Sistemul de cote, emis de obicei în două loturi pe an, a fost pus în aplicare ca răspuns la problemele de lungă durată ale Chinei cu mineritul ilegal. Cota de producţie minieră pentru întregul an pentru 2023, inclusiv 120.000 de tone emise în martie, reprezintă o creştere cu 14% faţă de 2022.

 

 

Articole recente

Inundații semnificative, în județele Suceava și Neamț, în urma furtunilor

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…

5 minute ago

Vremea Schimbării (opinie Eugen Lascu)

Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…

14 minute ago

De ce nu vin specialiștii în companiile de stat?

Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…

44 de minute ago

Anastasiu: Statul român niciodată n-a fost corect şi nici astăzi nu este corect; Încurajez fiecare antreprenor să spună în ce condiţii s-a făcut business în România

  Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…

54 de minute ago

Nazare: Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…

o oră ago

Acțiunile cresc, euro se consolidează după acordul comercial dintre SUA și UE

Acțiunile globale au crescut și euro s-a consolidat luni, după ce un acord comercial între…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More