Banca Populară a Chinei a redus rata dobânzii de referință pentru împrumuturile pe un an de la 3,1% la 3,0%, iar rata dobânzii de referință pentru împrumuturile pe cinci ani de la 3,6% la 3,5%.
O serie de instituții de credit comerciale susținute de stat au decis marți să reducă ratele dobânzilor la depozite cu până la 25 de puncte de bază.
Yuanul offshore chinez a scăpat de o parte din presiunea deprecierii, în mare măsură datorită slăbirii dolarului american.
China a redus marți cu 10 puncte de bază ratele dobânzilor de referință, întrucât aprecierea yuanului și relaxarea tensiunilor comerciale îi oferă spațiu pentru o relaxare monetară menită să stimuleze economia, scrie CNBC.
Banca Populară Chineză a redus rata dobânzii de referință pentru împrumuturile pe un an de la 3,1% la 3,0%, iar rata dobânzii de referință pentru împrumuturile pe cinci ani de la 3,6% la 3,5%.
Aceasta a fost prima reducere a ratelor de dobândă de la reducerea cu 25 de puncte de bază din octombrie, pe fondul intensificării eforturilor Beijingului de a-și susține economia.
Ratele de referință ale dobânzilor la creditele acordate băncilor, care sunt aplicate în mod normal celor mai buni clienți ai băncilor, sunt calculate lunar pe baza ratelor propuse de băncile comerciale desemnate și transmise BPC.
LPR (Rata dobânzii preferențiale pentru împrumuturi) pe un an influențează creditele acordate întreprinderilor și majoritatea creditelor acordate gospodăriilor din China, în timp ce LPR pe 5 ani servește drept referință pentru ratele dobânzilor la creditele ipotecare.
Reducerile ratelor au survenit după ce o serie de instituții de credit comerciale susținute de stat au decis să reducă ratele dobânzilor la depozite cu până la 25 de puncte de bază marți dimineață, în efortul de a-și proteja marja netă de dobândă, deschizând calea către scăderea ratelor dobânzilor de referință.
PBOC va continua probabil să relaxeze politica monetară, a afirmat Zichun Huang, economist-șef la Capital Economics, într-o notă, prevăzând că ratele dobânzilor la credite vor fi reduse cu încă 40 de puncte de bază până la sfârșitul anului.
Reducerile de rate fac parte dintr-un pachet de măsuri de stimulare anunțat de Beijing la începutul acestei luni, care include reduceri ale ratelor de creditare și ale sumei de numerar pe care băncile trebuie să o dețină în rezerve. Ratele ipotecare din cadrul fondului național pentru locuințe, un creditor ipotecar susținut de guvern, au fost, de asemenea, reduse cu 25 de puncte de bază.
Yuanul offshore chinez a scăpat de o parte din presiunea de depreciere și a rămas relativ stabil, în mare măsură datorită slăbirii dolarului american. Moneda s-a apreciat cu peste 2,8% față de dolarul american de când a atins un minim istoric de 7,4287 luna trecută, potrivit datelor LSEG.
Allan von Mehren, economist pentru China la Denske Bank, a revizuit ținta pe 12 luni pentru yuanul offshore de la 7,35 la 7,15, pe fondul detensionării comerciale și al „preferinței clare pentru stabilitatea monetară” a Beijingului.
Apeluri la stimulente
Reducerile modeste ale ratei dobânzii nu pot stimula „în mod semnificativ” cererea de credite și revigora economia în ansamblu, a afirmat Huang, subliniind că „sarcina susținerii cererii revine în mare parte politicii fiscale”.
Cu toate acestea, factorii de decizie politică ar putea fi mai puțin dispuși să extindă sprijinul fiscal peste ceea ce a fost anunțat în bugetul pe acest an, în urma recentelor măsuri de detensionare a conflictului comercial, a adăugat Huang.
Temerile legate de războiul comercial s-au atenuat după ce o reuniune a reprezentanților comerciali ai SUA și Chinei, care a avut loc la începutul acestei luni în Elveția, a dus la reducerea taxelor între cele două mari economii mondiale. Beijingul și Washingtonul au convenit să reducă majoritatea tarifelor pentru o perioadă de 90 de zile, lăsând loc pentru negocieri suplimentare în vederea încheierii unui acord mai durabil.
Acest lucru a determinat o serie de bănci de investiții globale să-și ridice previziunile privind creșterea economică a Chinei pentru acest an, reducând în același timp așteptările privind stimulente mai proactive, în contextul eforturilor Beijingului de a-și atinge obiectivul de creștere de aproximativ 5%.
Nomura și-a revizuit în creștere prognoza privind creșterea PIB-ului Chinei pentru trimestrul care se încheie în iunie, de la 3,7% la 4,8%, pe fondul datelor economice rezistente din aprilie, și a ridicat prognoza de creștere pentru întregul an de la 3,5% la 3,7%.
În ciuda perspectivelor pozitive pe termen scurt, banca a avertizat că există „un risc ridicat ca economia să sufere un dublu șoc” din cauza recesiunii prelungite din sectorul imobiliar și a posibilității ca SUA să majoreze din nou tarifele.
Autoritățile chineze au stabilit un obiectiv ambițios de creștere de „aproximativ 5%” pentru acest an.
Prețurile en gros au înregistrat în aprilie cea mai puternică scădere din ultimele șase luni, în timp ce prețurile de consum au scăzut pentru a treia lună consecutivă, subliniind presiunea deflaționistă persistentă din economie. În timp ce economia se confruntă cu efectele deflației, economiștii anticipează în general că Beijingul va lansa măsuri suplimentare de stimulare în mod eșalonat și într-un ritm mai lent.
Măsurile suplimentare de stimulare vor fi probabil „mai ușoare și amânate, având în vedere reducerea tarifelor”, a afirmat luni o echipă de economiști de la Morgan Stanley într-o notă.
În ciuda amânării tarifelor, rata tarifelor ponderate în funcție de comerțul cu China a rămas ridicată, la 40%, cu mult peste nivelul de 11% dinaintea revenirii lui Trump la putere, potrivit estimărilor băncii de investiții.
„Deflatia ar putea persista, având în vedere tarifele încă ridicate și politica reactivă”, a adăugat Morgan Stanley, întrucât tarifele mai mari vor reduce în cele din urmă cererea externă după ce activitatea de export pe termen scurt va încetini, exacerbând problema capacității excedentare interne.