Fără categorie

Cine sunt adevăraţii vinovaţi pentru falimentul Euroins şi City Insurance? Conducerea ASF a fost schimbată, iar DIICOT spune, ca și anul trecut, că are în curs de soluţionare două cauze penale 

  • DIICOT, despre stadiul dosarelor City Insurance si Euroins: Avem în curs de soluţionare două cauze penale, în care cercetările se desfăşoară in rem

  •  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sesizat Parchetul în cazul City Insurance în aprilie 2021

  • ASF a sesizat Parchetul și în cazul Euroins

Piaţa asigurărilor a fost zguduită, în ultimii ani, de două falimente răsunătoare, City Insurance şi Euroins, două companii care deţineau aproape 80% din piaţa RCA. Mulţi dau vina pe fosta conducere ASF, care, de fapt, şi-a făcut treaba, dând în vileag problemele celor doi asigurători, aşa cum era normal, în condiţiile în care, în piaţa asigurărilor, se vehiculau de mult timp informaţii privind activitatea defectuoasă a celor două companii. Nimeni nu vorbeşte de conducerile anterioare ale ASF care au încasat aceleaşi salarii enorme şi nu au făcut nimic.

Ianuarie 2024. Nimeni nu e vinovat. Doar fosta conducere a fost schimbată. Acum atenţia se îndreaptă spre primele şi salariile fostei conduceri ASF. Dar, de fapt, uităm întrebările esenţiale: Cine sunt adevăraţii vinovaţi ai acestor falimente? Unde sunt banii românilor?

La solicitarea Financial Intelligence referitoare la stadiul dosarelor penale privind City Insurance si Euroins, în condiţiile în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anuntat că a sesizat Parchetul în cazul City Insurance în aprilie 2021, iar anul trecut în cazul Euroins, DIICOT ne-a transmis: “Pe rolul DIICOT – Structura Centrală sunt în curs de soluţionare două cauze penale, în care cercetările se desfăşoară in rem.  Astfel, una dintre cauze are ca obiect infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 CP şi înşelăciune, prev. de art. 244 CP, iar cealaltă cauză infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 CP, înşelăciune, prev. de art.244 CP, fals intelectual, prev. de art. 321 CP, fals în inscrisuri sub semnătură privată, prev. de art.322 CP, delapidare, prev. de art. 295 CP, uz de fals, prev. de art. 323 CP, fals informatic, prev. de art. 325 CP şi bancrută frauduloasă, prev. de art.241 CP”.

Tot la cererea noastră privind aceeași solicitare, Ministerul Public ne-a transmis acum câteva minute: “Cu referire la solicitarea adresată instituției noastre și înregistrată la Biroul de informare şi relaţii publice, vă comunicăm faptul că în, în temeiul art.24 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, solicitarea a fost redirecționată astfel:

  • la Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pentru capătul de cerere referitor la primul dosar la care faceți referire, dosar ce a fost transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la data de 11.10.2021 în vederea aprecierii reunirii cu un alt dosar aflat pe rolul acestei unități de parchet;
  • la Direcția Națională Anticorupție pentru capătul de cerere referitor la al doilea dosar la care faceţi referire, a cărei competență de soluționare a fost declinată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiţie către această unitate de parchet la data de 22.08.2023.
    Prin urmare, veți primi răspuns din partea unităților de parchet menționate”.

În martie anul trecut, DIICOT a transmis la cererea noastră că are în lucru două dosare privind activitatea City Insurance, iar o cauză care face referire la Euroins se află pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat din martie 2023, fostul preşedinte ASF Nicu Marcu a spus că a cerut, pentru cele două companii de asigurări,  două analize complexe, pe ultimii 5 ani, imediat după venirea sa la ASF: “Vreau să vă spun un lucru, că la ambele companii (n.r. City Insurance şi Euroins)  se vehiculează ideea că sunt două falimente, două falimente, poate în ghilimele spus, pe mandatul nostru – dar sunt două falimente cerute de noi pentru că, ştim foarte bine şi ştiu foarte bine – că atunci când au venit cele două companii niciuna dintre ele nu era Albă ca Zăpada, ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu personal mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine. Li s-a dat posibilitatea şi uneia şi alteia să intre în legalitate. Nu-şi doreşte nimeni să aibă o piaţă distorsionată, dar în acelaşi timp nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi”. El a subliniat că ambele companii au avut aceeaşi procedură de lucru, respectiv “preţuri scăzute, plăţi întârziate şi de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate”.

Fostul preşedinte ASF a mai pus că City Insurance avea nişte practici incorecte, frauduloase, iar colaborarea cu Euroins a fost extrem de dificilă, pentru că nu furnizau documente, furnizau informaţii, motiv pentru care controalele s-au dispus aproape lunar, unele fiind inopinate, iar altele permanente.

  • 17 septembrie 2021: ASF a retras autorizaţia de funcţionare a City Insurance

În septembrie 2021, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au ridicat documente de la City Insurance, într-un dosar penal pentru delapidare, bancrută frauduloasă, spălare de bani, fals informatic, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sesizat Parchetul în cazul City Insurance în aprilie 2021, dar au fost trimise informări, încă din 2020, la Oficiul de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, potrivit ASF.

Pe 17 septembrie 2021, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii. În perioada 2014 – 2021, ASF a impus societăţii City Insurance SA, dar şi conducerii societăţii mai multe sancţiuni, respectiv amenzi în valoare totală de 18.736.666 lei şi a emis o decizie de majorare de capital de solvabilitate aplicată societăţii de 16.500.000 de euro.

ASF anunţa în 2021 că au fost constatate deficiențe în cazul societății de asigurare City Insurance SA, în condițiile în care ASF a luat la cunoștință că cea mai mare parte a disponibilităților bănești ale asigurătorului erau raportate de societate într-un cont bancar ce nu există, la o societate bancară cu care asigurătorul nu avea relații contractuale. Astfel, indicatorii de solvabilitate și lichiditate ai societății City Insurance SA au fost grav denaturați începând din anul 2017.

*  17 Martie 2023, ASF retrage autorizaţia de funcționare a Euroins România 

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis pe 17 martie să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății.

ASF a anunţat că, la data de 30.06.2022, societatea nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menținea și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) era nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu făcea fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție, potrivit ASF.

Autoritatea mai anunţa: “Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”.

Un raport întocmit de un avertizor de integritate, în legătură cu situația de la Euroins, a ajuns la Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar de acolo la Parchet. Potrivit evz.ro, cei de la Euroins nu au comunicat către ASF informații despre toate dosarele de daune aflate în lucru sau decontate către parteneri.

În documentele care au ajuns la ASF, se arată că listele cu daunele de la Euroins conțin rubrica ”nu raportăm”. În una dintre notele interne se arată că nu au fost raportate 13.351 dosare de daune, în timp ce în a doua notă se vorbesc despre 16.000 de dosare. Specialiștii în domeniu au susținut, potrivit evz.ro, că prin această metodă se ”manipulează indicatorii de solvabilitate, firma neavând atâția bani cât să acopere toate dosarele”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus o plângere penală, despre situația de la Euroins, după ce Consiliul de Conducere a decis în unanimitate acest lucru.

  • Astra și Carpatica Asig – alte două falimente răsunătoare pe piața de asigurări

Piața de asigurări din România s-a confruntat cu alte două falimente, Astra Asigurări și Carpatica.

Toți inculpații din dosarul Astra, primul mare faliment de pe piața de asigurări din România, au fost achitați până la urmă de instanța supremă, chiar dacă au primit la un moment dat condamnări.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, iar decizia definitivă a venit în 2021, anulând toate condamnările date în 2019 de instanța de fond. Astfel, a fost achitată Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), care primise la instanţa de fond o pedeapsă de trei ani închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. De asemenea, au fost achitaţi Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului.

Aceştia aveau în primă instanţă pedepse de câte trei ani şi şase luni închisoare cu suspendare, potrivit Agerpres. Au fost achitate alte trei inculpate: Anabella Ruse, director general al Direcţiei Generale Autorizări; Marinela Nemeş, director general al Direcţiei Generale Juridice, şi Carmen-Gabriela Ivan, director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat, toate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. În cazul omului de afaceri Dan Adamescu, instanţa a dispus, încă de la fond, încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia. DNA l-a trimis în judecată în decembrie 2016 pe omul de afaceri Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA la data faptelor, în dosarul privind prejudicierea societăţii cu aproximativ 800 milioane lei. DNA susţinea că Adamescu a administrat, în perioada 2011 – 2013, în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul în care anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Adamescu, arată sursa citată. Falimentul Astra Asigurări a atras despăgubiri de peste 550 de milioane de lei plătite de Fondul de Garantare a Asigurărilor.

Singurul dosar în care au fost date condamnări definitive a fost cel al falimentului Carpatica ASIG. Instanța a dispus în 2017 cinci condamnări, cu pedepse cuprinse între 10 luni și 5 ani și 6 luni de închisoare. Au fost condamnați cinci directori ai companiei de asigurări, în timp ce toți membrii ASF trimiși în judecată au fost achitați. Fostul șef ASF Dan Rușanu a fost achitat de instanța supremă. De asemenea, au fost achitați și Laura Chițoiu, Elena Rusu, Călin Georgel și Ioan Opriș. Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat la 5 ani și șase luni de închisoare. Marian Mârzac și Radu Mustățea au fost condamnați la 3 ani și șase luni, respectiv 2 ani și șase luni de închisoare cu executare. Alte două persoane au primit condamnări cu suspendare. Falimentul Carpatica ASIG a însemnat, potrivit Digi,  o pagubă de 498 de milioane de lei acoperită de Fondul de Garantare a Asiguraților.

View Comments

  • 🤣🤣
    Ce gogoși toarna astia!
    "Fostul preşedinte ASF a mai pus că City Insurance avea nişte practici incorecte, frauduloase, iar colaborarea cu Euroins a fost extrem de dificilă, pentru că nu furnizau documente, furnizau informaţii, motiv pentru care controalele s-au dispus aproape lunar, unele fiind inopinate, iar altele permanente."
    Dar pâna atunci de ce nu ați sesizat DILCOT?
    Sau de ce DILCOT nu s-a autosesizat?😵
    Ca toata presa vuia:practici incorecte, frauduloase,samd!

Articole recente

Trump le-a cerut liderilor thailandez şi cambodgian să agreeze o încetare a focului

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a discutat telefonic cu liderii Thailandei şi…

10 ore ago

Macron consideră că este imperativ să se evite repetarea violenţelor în Siria

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat sâmbătă că este ''imperativ să se evite'' repetarea episoadelor…

10 ore ago

Preşedintele Dan şi cancelarul austriac Stocker au subliniat interesul de a deschide unui nou capitol în relaţia bilaterală

Preşedintele Nicuşor Dan şi cancelarul federal Christian Stocker au subliniat, sâmbătă, interesul ambelor părţi de…

10 ore ago

Sute de persoane au manifestat în Scoția împotriva vizitei private a președintelui SUA

Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă în orașele scoțiene Edinburgh și Aberdeen în semn…

12 ore ago

This website uses cookies.

Read More