Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare a României și nu a considerat un risc pentru un plasament în România, a anunțat în această dimineață premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit premierului, România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe şapte ani pentru reintrarea în ţinta de deficit de 3%:
“Nu suntem singurul stat care trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată. Şi, din punctul meu de vedere, este perioada cea mai importantă pentru România până finalizăm exerciţiul financiar actual şi PNRR-ul. Cu alte cuvinte, cred că vreo 2,65 din 3,06, parcă, suntem cu deficitul, sunt băgaţi direct vreo 58 de miliarde de lei (…) în investiţii. Sunt nişte detalii pe care o să le negociem împreună cu ministrul Finanţelor, cu noua Comisie, cu noii comisari. Ce pot să vă spun este, de exemplu, că Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare a României şi nu a considerat un risc pentru un plasament în România”.
Potrivit acestuia, Guvernul trebuie lăsat să negocieze cu Comisia Europeană legat de deficitul bugetar: “Trebuie să ne hotărâm, vreţi să intrăm în logica în care, în două luni, dacă vreţi, eu opresc orice investiţie şi avem deficit 3%? Nu am o problemă. Cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii şi ştiţi bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ. (…) Va fi o negociere la ECOFIN, din punctul meu de vedere, vom încerca să avem în şapte ani acordul de reintrare în… Repet, prefer să mă întrebaţi zilnic asupra deficitului şi să continui investiţiile. Eu investiţiile din România nu le opresc. (…) Lăsaţi-ne să negociem cu Comisia. Lucrurile acestea nu se negociază public”.
El a adăugat că şi alte state europene au de gestionat problema deficitului bugetar excesiv: “Acelaşi lucru, de exemplu, stăteam de vorbă cu Pedro Sanchez (premierul spaniol), spuneam: domnule, m-am apropiat de 50% datoria publică. Mi-a zis: Marcel, eu am 110 şi n-am de ieri. În aceeaşi perioadă au trecut Portugalia, Spania, Italia. (…) Am primit finanţare de la Banca Mondială, am primit finanţare de la Statele Unite ale Americii două miliarde, văd că se poate, cu 3%. Eu văd că se poate, da?”.
Marcel Ciolacu a menţionat că PSD a lăsat guvernarea cu 37% datoria publică şi cu un deficit sub 3%. “Am preluat cu un deficit de 6,8, în cea mai mare dezvoltare a României, fiind aceste proiecte europene suprapuse. Cu adevărat, şi eu, şi dumneavoastră încă mai cercetăm şi aştept de la analişti să aflu pe ce s-au dus 200 de miliarde împrumutaţi, adevărat, după pandemie, unde se regăsesc ei în economia din România, în infrastructura din România? Eu văd că în acest moment în infrastructura rutieră sunt miliarde de euro. Vreo 750 de km de autostradă şi drum expres în acest moment în lucru, nu poveşti. Văd că avem cele mai mari investiţii în energie, de miliarde de euro, atât public, cât şi privat, atât companiile unde statul român e majoritar, cât şi în zona privată. N-am mai auzit până acum”, a adăugat premierul.
El a mai punctat că în discuţiile care au avut loc în şedinţa coaliţiei de luni s-a convenit că TVA-ul nu va fi mărit.
“Cu adevărat, am avut discuţii ieri în coaliţie foarte clare că nu vom mări TVA-ul. Această discuţie am avut-o. Până în 1 septembrie, domnul ministru îşi face planul cu tehnicul de la minister. E normal că în această perioadă domnul ministru al Finanţelor discută cu tehnicul de la Comisie”, a explicat Ciolacu.
Prim-ministrul a participat, marţi, la Forumul de afaceri organizat, la Palatul Parlamentului, cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climat.
***
Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu în cadrul Forumului de afaceri organizat cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climat (P-TECC) – ediția a cincea
Reporter: Domnule prim-ministru, ați avut ieri o ședință de coaliție. Aș vrea să vă întreb: ce măsuri de reducere a cheltuielilor se mai pot lua concret, având în vedere că s-au mai luat și în trecut și, până acum, cheltuielile au crescut, nu au scăzut, față de anul trecut, dacă comparăm pe execuția bugetară?
Marcel Ciolacu a spus: “Eu știu că anul trecut am luat niște măsuri și ne-am încadrat în deficitul asumat cu Comisia. În acest moment, după cum bine știți, acordul pe care l-a avut România, semnat de un prim-ministru al României, mai buclucaș, așa, a semnat pentru trei ani de zile. În trei ani de zile era aproape imposibil ca România să ajungă la un deficit de 3%. Mai mult, aveam un exercițiu financiar de închis, unde cofinanțarea 2016-2020 pe care l-am închis și o să-l închidem cu 100% de fonduri atrase, și e o premieră în România ca să închidem astfel un exercițiu financiar, din… cred că vă referiți la supracontractare, care a venit pe bugetul de stat. Aia e cu totul altceva. Eu vorbesc de atragerea ultimului euro. Normal că aveam nevoie de cofinanțare de 15%, avem PNRR-ul, unde, de exemplu, pe infrastructura rutieră, România a solicitat în PNRR 14 miliarde de euro. Comisia a negociat cu guvernul de la acea vreme și am obținut 7,3 miliarde. Sorin Grindeanu nu a scos niciun proiect din PNRR pe infrastructura rutieră. Cu alte cuvinte, vă dau un exemplu, Autostrada Moldovei, avem bani europeni 50%, 50% vin din bugetul de stat. Nu suntem singurul stat care trece într-o perioadă de dezvoltare accelerată.
Reporter: Cheltuieli mai mari sunt şi cu salariile.
Marcel Ciolacu: Şi, din punctul meu de vedere, este perioada cea mai importantă pentru România până finalizăm exercițiul financiar actual, până terminăm exercițiul financiar actual și PNRR-ul. Cu alte cuvinte, cred că până acum vreo 2,65 din 3… și 3 și 6 parcă e, suntem cu deficitul, sunt băgați direct vreo 58 de miliarde de lei, respectiv, faceți şi dumneavoastră socoteala, peste 11 miliarde de euro numai direct în investiții.
Reporter: Ok, anul acesta de la ce deficit pornim?
Marcel Ciolacu: România… Cred că sunt niște detalii pe care o să le negociem împreună cu ministrul finanțelor, cu Comisia, cu noua comisie, cu noii comisari. Ce pot să vă spun este, de exemplu, că Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare a României și nu a considerat un risc pentru un plasament în România. Trebuie să ne hotărâm. Vreți să intrăm în logica în care, în două luni, dacă vreți, eu opresc orice investiție și avem deficit 3%, nu am o problemă, cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii, și știți bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învățământ și la sănătate, după o criză socială și după cea mai mare grevă din sistemul de învățământ… Acum doriți cumva ca eu să nu le… Va fi o negociere.
Reporter: 6,9 este ţinta…
Marcel Ciolacu: Va fi o negociere, la ECOFIN vom avea…
Reporter: Deci clar nu va fi 5, cât ați preconizat la începutul anului.
Marcel Ciolacu: … din punctul meu de vedere, vom încerca să avem în şapte ani acordul de reintrare în… Repet, prefer să mă întrebați zilnic asupra deficitului și să continui investițiile.
Reporter: Domnule Ciolacu…
Marcel Ciolacu: Eu investițiile din România nu le opresc. Același lucru, de exemplu, stăteam de vorbă cu Pedro Sánchez, spuneam: domnule, m-am apropiat de 50% datoria publică. Mi-a zis: Marcel, eu am 110 și n-am de ieri. În aceeași perioadă au trecut Portugalia, Spania, Italia…
Reporter: Sunt țări din zona euro care au altă finanţare.
Marcel Ciolacu: Orice companie… uitați că am primit finanțare de la Banca Mondială, am primit finanțare de la Statele Unite ale Americii două miliarde. Văd că se poate, cu 3%. Eu văd că se poate, da? Adevărat, eu îmi aduc aminte, eu, ce îmi aduc aminte, doamnă, cu tot respectul, eu îmi aduc aminte că partidul pe care-l reprezint astăzi, Partidul Social Democrat, a lăsat guvernarea cu 37% datoria publică și cu un deficit sub 3%. L-am preluat cu un deficit de 6,8 în cea mai mare dezvoltare a României fiind aceste proiecte europene suprapuse. Cu adevărat, şi eu și dvs. și încă mai cercetăm și aștept de la analişti să aflu pe ce s-au dus 200 de miliarde împrumutați, adevărat, după pandemie, unde se regăsesc ei în economia din România, în infrastructura din România. Eu văd că în acest moment în infrastructura rutieră sunt miliarde de euro. În desfășurare vreo 750 de km de autostradă şi drum expres în acest moment în lucru, nu povești. Văd că avem cele mai mari investiții în energie de miliarde de euro atât public, cât și privat, atât companiile unde statul român e majoritar, cât și în zona privată. N-am mai auzit până acum.
Reporter: Cum veţi relua negocierea cu Comisia?
Marcel Ciolacu: Normal. Lăsaţi-ne să negociem cu Comisia. Lucrurile acestea nu se negociază public.
Reporter: Cum veţi reduce cheltuielile în sănătate și să eliminaţi facilităţile din educaţie? Pentru că asta au cerut cei de la Comisia Europeană.
Marcel Ciolacu: N-am înţeles. Cine a cerut? N-am auzit de aşa ceva.
Reporter: De exemplu de burse.
Marcel Ciolacu: Iertați-mă, iertați-mă.
Reporter: Copiii care iau nota 4 şi totuşi iau burse, şcoli închise la sate.
Marcel Ciolacu: Căutăm într-un tablou imens două-trei exemple. În primul rând, cu Comisia n-am avut această discuție, îmi cer scuze. Dacă dumneavoastră știți mai bine decât mine, e ok. Din câte știu, nici cu ministrul finanțelor. Am mai văzut ştiri cum că medicamentele se dau în funcție de venit. Iertați-mă, nu au fost aceste discuții. Cu adevărat, ce am avut discuții ieri în coaliție foarte clare, că nu vom mări TVA-ul. Această discuție am avut-o. Până în 1 septembrie. Domnul ministru își face planul cu tehnicul de la minister. E normal că în această perioadă domnul ministru al finanțelor discută cu tehnicul de la comisie. Așa este… Astea sunt lucruri…
Reporter: în momentul de faţă vorbim despre 200.000 de posturi pe care anunțați anul trecut că vor fi desființate.
Marcel Ciolacu: Au fost desființate.
Reporter: Nu sunt desființate toate. Conform reorganizărilor din ministere și din instituții vorbim de aproximativ 5.000 de posturi care au fost desființate.
Marcel Ciolacu: Nu vă supărați, posturile de atunci sunt toate…
Reporter: Nu reiese acest lucru din documentele oficiale.
Marcel Ciolacu: Vă rog frumos. Eu am creat un cadru legal, în acest moment am terminat cu ministerele, mergem la companii. Lucrurile sunt piramidale. Eu nu vin, eu nu pot să vin, chiar dacă sunt prim-ministru, să tai capetele oamenilor sau să fac… Ascultați-mă, m-ați întrebat, încerc să vă răspund. Așa, în condițiile de căldură din Palatul Parlamentului. În acest moment, cadrul legal pentru o reorganizare totală a sistemului public, lucru pe care îl avem, prins în PNRR, România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. România are nevoie, pentru fiecare lucrător din sistemul bugetar, de ținte, fiindcă asta ne cere OECD-ul. O să avem în… Asta nu înseamnă că vine un guvern sau un prim-ministru care taie capete sau spune din pix: domnule, trebuie să reducem 20%, trebuie să reducem 10%…
Reporter: Așa este, dar de ce ați anunțat acea cifră? Eu asta vă întreb. Pentru că e declarație publică a dumneavoastră.
Marcel Ciolacu: În acel moment, când am dat legea, 200.000 de posturi erau vacante. Pe care le-am…
Reporter: Nu sunt toate desființate.
Marcel Ciolacu: Nu sunt, domnișoară. Pentru că am făcut excepție la învățământ, învățământul reprezintă…
Reporter: Dar n-ați luat în calcul învățământul atunci…
Marcel Ciolacu: Nu, ascultați-mă până la capăt. Eu în momentul în care am dat legea au dispărut 200.000. Am făcut excepție la învățământ, care reprezintă o treime din sistemul public, din sistemul bugetar, și la sănătate. Și mă bucur că am făcut acest lucru. În rest, veți vedea că toate se vor reduce. Mulțumesc!”