Fără categorie

Ciolacu: Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare!

Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash şi că este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a anunţat că va convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societăţii civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.

Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!
Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.
Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii. Și nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!“, a scris Marcel Ciolacu.

Anterior, Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat, a declarat:

“LACOMIA FARA LIMITE NU VA RAMANE NESANCTIONATA

Inteleg ca unele banci au anuntat ca maresc comisioanele la tranzactiile bancare cu cardul iar altele maresc comisioanele la depunerea de numerar.
Lacomia bancilor care vor sa profite, din nou, ca sa creasca comisioanele, nu va ramane fara raspuns din partea lui Marcel Ciolacu. Omul care chiar a avut curaj sa taxeze bancile si multinationalele nu va inghiti mizeria facuta de unele banci.
Ori scoatem toate comisionele la platile cu cardul si depunerile de numerar, ori reanalizam masura”.

Reacția celor doi politicieni vine după ce mai multe bănci au transmis că urmează să opereze creșteri ale comisioanelor pentru operațiunile de retragere de numerar sau depunere de numerar la ghișee, plăți inter și intra-bancare, după intrarea în vigoare a legii privind limitarea plăților cash.

”Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, a scris o bancă unui client.

Alin IACOB, Președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF),  ne-a declarat: “Poziția noastră de principiu este foarte clară: susținem cu fermitate dreptul consumatorilor de a avea acces la cash în condiții bune și dreptul lor de a alege modalitatea concretă în care vor să facă plățile. Din păcate, reducerea accentuată a numărului de unități bancare și de bancomate este de natură să afecteze accesul la cash al românilor. Dacă la asta, se va adăuga și scumpirea accesării numerarului, lucrurile se vor îndepărta și mai mult de ceea ce ar trebui să fie”.

View Comments

  • Bravo Ciolacu,
    Ai in Super Zamfir pe fripturistul de serviciu?
    Exceptional!
    *Notă pentru novicii in economie:
    Legile si legitațile pietei te sancționează imedat ce greșești dpv economic prin decizie.
    😡

  • Motto:
    „Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii”
    (Victor Rebengiuc , între teatru și Marcel Ciolacu)

    Incă o dovadă că premierul Ciolacu este un mediocru stăpânit de obsesia haiduciei, să iei de la bogati si să dai la săraci.
    Mai întâi guvernul ar trebui să-si facă ordine in propria ogradă prin măsuri de reducere a reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde precum:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc minimum 5000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
    -Reducerea numărului de judeţe de la 40 la cel mult 12 ( Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
    Si asta nu e totul. Legislaţia în vigoare permite primarilor în limita numărului maxim de posturi aprobate şi în funcţie de tipul unităţii administrativ-teritoriale să apeleze la maxim cinci consilieri personali. Astfel, primarii comunelor pot angaja, în limita numărului maxim de posturi aprobate, un consilier personal. Primarii oraşelor, municipiilor şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ pot înfiinţa maximum trei consilieri personali la oraşe şi municipii şi maximum cinci persoane la municipii reşedinţă de judeţ. Consilierii personali sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către primar şi îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condiţiile legii, pe durata mandatului primarului. Atribuţiile consilierilor personali se stabilesc prin dispoziţie a primarului, acestia sunt oameni buni la toate, fiind o veritabilă interfaţă a primarului în relaţia cu publicul şi cu instituţiile mass-media.
    Cel de-al doilea personaj este city managerul, cunoscut în legislaţie şi sub numele de administrator public. Legea Administraţiei Publice Local numărul 215/2001, prevede că, la nivelul comunelor şi oraşelor, primarul poate propune consiliului local înfiinţarea funcţiei de administrator public. Numirea şi eliberarea din funcţie a administratorului public se face de primar, pe baza unor criterii, proceduri şi atribuţii specifice, aprobate de consiliul local. Numirea în funcţie se realizează pe bază de concurs.
    Administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management încheiat în acest sens cu primarul, atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local. De asemenea, primarul poate delega către administratorul public, în condiţiile legii, calitatea de ordonator principal de credite.
    Atât timp cât într-o primărie există functia de viceprimar care poate prelua o parte din atributiile primarului, precum şi un consiliu local din consilieri aleşi, numirea consilierilor personali şi a city managerilor reprezintă o risipă bugetară care nu se justifică.
    Pe de alta parte, guvernul condus de Ciolacu în loc să promoveze in economia reală programe de dezvoltare durabilă generatoare de prosperitate, continuă cu măsuri de caritate destinate consumului, prin atribuirea de pomeni care mai degrabă contribuie accentuarea inflatiei si la scăderea puterii de cumpărare.
    (Vezi si: https://www.youtube.com/watch?v=ra7g3X8Fs_w)

Articole recente

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

27 de minute ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

28 de minute ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

3 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

4 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

4 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More