Politica

Ciolacu: Nu vom discuta legile siguranţei naţionale în Parlament până nu vine întregul pachet, cu avizele de la Guvern

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că Guvernul trebuie să îşi asume pachetul legilor siguranţei naţionale, menţionând că aceste acte normative vor fi discutate în Parlament, în comisia specială parlamentară, atunci când va veni în Legislativ întreg pachetul, cu avizele Executivului.

“Am înţeles că le trec (legile siguranţei naţionale – n.r.) prin Guvern. Aştept întreg pachetul. Aţi văzut că Parlamentul a constituit o comisie specială şi nu vom discuta legile siguranţei naţionale până nu vine întregul pachet la Parlament, cu avizele din Guvern, fiindcă Guvernul trebuie să îşi asume acest lucru”, a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Întrebat în legătură cu prevederile din acest pachet, el a răspuns: “Haideţi să nu rupem nimic din contextul legilor”.

“În momentul în care toate legile vor veni la Parlament promovate din Guvern, atunci se vor discuta la comisie prin nişte tabele comparative. Eu nu ştiu forma definitivă. Este o propunere, nu vreau să discut propuneri. Am să mă exprim pe legile siguranţei naţionale în momentul în care vor veni la Parlament”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Persoanele fizice şi juridice, precum şi autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operaţiunilor sale, arată un proiect de lege pentru funcţionarea SRI, aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare relatează G4Media. Aceste obligaţii nu există în legea actuală de funcţionare a SRI, în vigoare încă din 1992. Conform proiectelor referitoare la securitatea naţională discutate în coaliţie, şeful SRI poate fi demis mai uşor de preşedintele României, dar Parlamentul nu mai poate iniţia demiterea directorului SRI, SRI devine autoritatea naţională în domeniul interceptării comunicaţiilor, procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea preşedintelui CSAT, care este şeful statului, iar ofiţerii SRI pot fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi doar de procurori anume desemnaţi.

Mai multe ONG-uri au transmis protestul lor faţă de aceste prevederi, despre care afirmă că fac parte din planurile puterii politice de a oferi impunitate şi puteri sporite agenţilor din serviciile de securitate.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

4 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

5 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

5 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

6 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

8 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

9 ore ago

This website uses cookies.

Read More