Update articol:

Ciolacu: Nu vom discuta legile siguranţei naţionale în Parlament până nu vine întregul pachet, cu avizele de la Guvern

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că Guvernul trebuie să îşi asume pachetul legilor siguranţei naţionale, menţionând că aceste acte normative vor fi discutate în Parlament, în comisia specială parlamentară, atunci când va veni în Legislativ întreg pachetul, cu avizele Executivului.

“Am înţeles că le trec (legile siguranţei naţionale – n.r.) prin Guvern. Aştept întreg pachetul. Aţi văzut că Parlamentul a constituit o comisie specială şi nu vom discuta legile siguranţei naţionale până nu vine întregul pachet la Parlament, cu avizele din Guvern, fiindcă Guvernul trebuie să îşi asume acest lucru”, a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Întrebat în legătură cu prevederile din acest pachet, el a răspuns: “Haideţi să nu rupem nimic din contextul legilor”.

“În momentul în care toate legile vor veni la Parlament promovate din Guvern, atunci se vor discuta la comisie prin nişte tabele comparative. Eu nu ştiu forma definitivă. Este o propunere, nu vreau să discut propuneri. Am să mă exprim pe legile siguranţei naţionale în momentul în care vor veni la Parlament”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Persoanele fizice şi juridice, precum şi autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operaţiunilor sale, arată un proiect de lege pentru funcţionarea SRI, aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare relatează G4Media. Aceste obligaţii nu există în legea actuală de funcţionare a SRI, în vigoare încă din 1992. Conform proiectelor referitoare la securitatea naţională discutate în coaliţie, şeful SRI poate fi demis mai uşor de preşedintele României, dar Parlamentul nu mai poate iniţia demiterea directorului SRI, SRI devine autoritatea naţională în domeniul interceptării comunicaţiilor, procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea preşedintelui CSAT, care este şeful statului, iar ofiţerii SRI pot fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi doar de procurori anume desemnaţi.

Mai multe ONG-uri au transmis protestul lor faţă de aceste prevederi, despre care afirmă că fac parte din planurile puterii politice de a oferi impunitate şi puteri sporite agenţilor din serviciile de securitate.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative