Bursa de Valori Bucuresti a cunoscut o dezvoltare accentuată chiar în ultimii doi ani, deși pandemia a întrerupt ciclul de creștere economică, atât pe piețele mature, cât și pe cele în dezvoltare, a spus Claudiu DOROȘ Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al EVERGENT Investments, la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence, pe 12 septembrie.
El a continuat: “Însă, în mod impresionant, după șocul pandemic, companiile au revenit puternic și au performat, în special cele din sectorul energetic și financiar. În contextul actual, complicat geopolitic și economic, când vorbim despre inflație ca factor global destabilizator, remarcăm cum companiile din aceste sectoare reușesc să transmită mai departe un puseu inflaționist, arătându-și valoarea și reziliența. Astfel, reușesc să își mențină performanța financiară și operațională la nivelul așteptărilor investitorilor”.
În opinia sa, un nou punct de cotitură în dezvoltarea pieței va fi listarea Hidroelectrica, care va genera valoare pentru tot spectrul stakeholderilor, deoarece provine dintr-un sector cu o cerere mare din partea investitorilor străini și români, pentru că bifează un aspect extrem de important al cerințelor ESG, producând energie din resurse sustenabile.
Referitor la companiile în creștere, cele care au generat valul de listări de la finalul anului 2021 pe piața AERO și nu numai, Claudiu Doroș spune că a observat o euforie, un apetit crescut al investitorilor și o dinamică mărită a activității companiilor de brokeraj, ceea ce demonstrează că există dorință și resurse în piață pentru a investi: “Bineînțeles că din rândul acestor companii se vor selecta viitorii performeri ai Bursei, însă analizele noastre au reliefat un aspect asupra căruia am mai atras atenția, că poate deveni o vulnerabilitate a piaței noastre de capital. Astfel, doar una din trei companii nou-listate a atins profitabilitatea previzionată și doar jumătate din acestea au atins un grad de realizare a profitului net de peste 80%. Doar 43% că aceste companii au îndeplinit veniturile previzionate, în timp ce 19% au înregistrat pierderi. Analiza indică o discrepanță între așteptările investitorilor și rezultatele financiare anuale, situate mult sub promisiunile din documentele de ofertă în anumite cazuri. De aceea vine și recomandarea noastră către profesioniștii care lucrează în piață de a fi mai selectivi cu documentele de ofertă pe care le prezintă micilor investitori. Alături de investitorii instituționali, cei de retail sunt un catalizator piața de capital și ne dorim ca aceștia să aibă încredere, să câștige și să se profesionalizeze pe termen lung.”
Un element deosebit de important în infrastructura pieței este contrapartea centrală, a mai apreciat Claudiu Doroș: “Operaționalizarea CCP va da posibilitatea dezvoltării unor operațiuni de short selling și produse derivate sau împrumuturi de acțiuni, toate acestea contribuind în mod direct la creșterea lichidității, investitorii vor putea să își dezvolte strategii combinate între activul-suport și instrumente derivate, atât pentru protecția portofoliului, cât și în scop speculativ. Acest mix între cererea crescută din partea investitorilor și ofertă va consolida lichiditatea și va contribui la dezvoltarea pieței.”
Reprezentantul Evergent Investments a adus în discuție si adaptarea reglementării fondurilor de pensii din România, astfel încât să poată investi în alte companii listate la categoria Premium a BVB: „De exemplu, Aerostar este o companie solidă, puternică care oferă mentenanță, care produce sisteme pentru aviație civilă, dar și pentru noile sisteme de apărare deservind statul român și cetățenii săi. De asemenea, fondurile de pensii pot contribui la dezvoltarea economiei românești, prin investiții de tip private equity, în sectoare ca agricultura, industria, energia, IT și imobiliar. Considerăm că investițiile în România pot aduce randamente cu două cifre acestor fonduri, astfel încât nu ar avea nevoie să investească în companii listate din alte piețe complexe pe care nu le pot analiza în timp util la fel de bine ca alți investitori cu expertiză superioară pe piețele respective.”
În ceea ce privește promovarea pieței românești la statutul de piață emergentă (n.n. de catre MSCI), Claudiu Doroș o vede ca fiind firească în corelare cu economia românească care, deși efervescentă, are multe vulnerabilități: “BVB și participanții la piață fac eforturi pentru a atinge acest statut, dar există unele impedimente, cum ar fi o problemă cronică – lichiditatea scăzută – care poate fi combătută prin noi listări, dar și prin creșterea free-float-ului companiilor cu capital majoritar de stat, prin vânzarea pachetelor ce depășesc 50% din capitalul social. Când ar putea statul să fructifice mai bine pachetele de acțiuni în sectorul energetic păstrându-și totodată controlul, dacă nu acum, când acesta performează?!
Noi, de exemplu, la Evergent Investments, contribuim la lichiditatea pieței prin rebalansarea periodică între sectoare și companii, dar și prin programe de răscumpărare pe care le derulăm periodic, la care am adăugat colaborarea cu un marker maker, recomandare pe care o facem și altor emitenți. Închei prin a spune că suntem încrezători că economia românească și piața românească de capital vor avea o evoluție bună în pofida contextului regional complicat, datorită cvasi independenței energetice și avantajului dat de apartenența României la UE și NATO.”