Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzpixabay.com
Flota de termocentrale pe cărbune şi gaze din Europa ar putea veni în ajutorul producţiei de energie electrică, pe măsură ce producţia centralelor eoliene va scădea în timpul verii, ducând la creşterea preţurilor la electricitate şi a emisiilor, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Producţia de electricitate a termocentralelor de pe o serie de mari pieţe, inclusiv în Germania, Franţa şi Spania, ar urma să înregistreze un avans de 50% în luna iulie comparativ cu luna iunie, potrivit estimărilor analiştilor de la BloombergNEF. Aceasta ca răspuns la scăderea cu 40% a producţiei de energie eoliană, estimată de analiştii de la Energy Aspects Ltd. pentru lunile iulie şi august.
Această posibilă revenire a centralelor pe combustibili fosili din Europa arată cât de importante sunt aceste centrale, chiar şi după ce companiile de utilităţi au cheltuit o avere în ultimele decenii pentru a extinde capacităţile regenerabile. Cu toate că producţia de energie fotovoltaică explodează în lunile de primăvară şi vară, nu există deocamdată o modalitate eficientă de a stoca toată electricitatea produsă de panourile fotovoltaice. Acelaşi lucru este valabil pentru energie eoliană.
Pe parcursul ultimelor săptămâni, temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius în unele părţi din Germania. În seara zilei de 1 iulie, preţurile orare la electricitate au urcat până la 557,34 euro pentru un Megawatt-oră pe bursa EPEX Spot SE din Paris, de aproape nouă ori mai mari decât preţurile minime înregistrate pe parcursul aceleaşi zile.
“Cu cât va continua mai mult perioada în care nu bate vântul pe fondul căldurii toride, cu atât mai mult combustibilii fosili vor trebui să intervină pentru a acoperi deficitul de producţie existent pe timpul serii pe piaţa de electricitate”, susţine Florence Schmit, analist la Rabobank.
Producţia de energie eoliană a atins un nivel record în luna iunie, atât în Germania cât şi în Marea Britanie, potrivit datelor furnizate European Energy Exchange. Preconizata scădere din luna iulie va fi o reluare a situaţiei din primăvară, când producţia de energie eoliană a fost mai mică decât nivelul normal iar termocentralele pe combustibili fosili au fost nevoite să majoreze producţia pentru a ţine becul aprins.
Preţurile futures la electricitate pe piaţa din Germanie evoluează în jurul valorii de 80,94 euro pentru un Megawatt-oră, cu aproape o treime mai mari decât în luna aprilie, când cererea de aer condiţionat încă nu era una importantă în Europa.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
O soluție alternativă la stocarea energiei solare în baterii ar fi și un fel de „producție sezonieră”. De exemplu, se construește în apropiere de Cuprumin o instalație (cât mai automatizată posibil) care funcționează în momentele de supraproducție de energie și produce cupru catozi. Când producția de energie scade, echipamentele sunt eliminate rând pe rând, conform unui proces tehnologic de studiat. Soluția poate fi folosită și pentru weekend și pentru sărbători de altă natură.