Update articol:

Comisia Europeană nu se va mai întâlni cu organizații afiliate Huawei, în urma scandalului de mită – Politico

Comisia Europeană nu se va mai întâlni cu organizații afiliate Huawei, în urma unei investigații privind presupuse fapte de corupție în Parlamentul European de care ar fi beneficiat firma chineză de tehnologie, scrie Politico. 

„Comisia nu se mai întâlnește cu grupuri de lobby și/sau asociații comerciale care reprezintă interesele Huawei și/sau vorbesc în numele său”, a declarat serviciul purtătorului de cuvânt al Comisiei pentru POLITICO într-o declarație.

Comisia interzisese deja „contactele și întâlnirile” cu oficialii Huawei în martie, la doar câteva zile după ce anchetatorii belgieni au lansat o investigație privind corupția în activitățile companiei chineze de tehnologie din Bruxelles. Declarația de miercuri a adăugat că interdicția se extinde la „orice intermediari care acționează în numele Huawei și care s-ar angaja în întâlniri și alte contacte cu personalul Comisiei pentru a promova interesele companiei”.

Cel puțin opt persoane au fost acuzate de procuratura belgiană – inclusiv unul dintre cei mai înalți directori ai Huawei în Europa – de corupție activă și spălare de bani, după o serie de percheziții ale poliției la sediile din Belgia, Franța și Portugalia.

Huawei este listat ca membru al 22 de asociații în registrul de transparență al Uniunii Europene, care urmărește activitățile de lobby ale companiilor. Câteva dintre acestea, precum DigitalEurope, BusinessEurope și Forumul European al Internetului, au luat deja măsuri pentru a suspenda compania chineză ca răspuns la scandalul mitei.

Alte câteva organizații au declarat pentru POLITICO la sfârșitul lunii martie că „monitorizează îndeaproape situația”. Unele au luat măsuri pentru a se distanța în ultimele săptămâni.

La SolarPower Europe, reprezentanții Huawei dețin în continuare roluri cheie, dar organizația a redus „angajamentele financiare de ne-membri” ale companiei, a confirmat anterior un purtător de cuvânt al asociației. SolarPower Europe nu a răspuns imediat la solicitarea POLITICO pentru o actualizare a activității sale cu Huawei.

Grupul de reflecție CERRE, care are Huawei ca membru, a declarat anterior că a avut situația „sub examinare atentă”. Acesta a refuzat să comenteze pentru acest articol.
Organizația Europeană de Securitate Cibernetică (ECSO), unde Huawei este încă listată ca membru, revizuiește statutul companiei, rezultatele fiind așteptate pe 29 aprilie, a declarat aceasta într-un comentariu.

Alte organizații care listează Huawei ca membru, inclusiv Eurelectric, Asociația Europeană pentru Stocarea Energiei, Bruegel, FTTH și ECTA, nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii sau o actualizare a declarațiilor anterioare cu privire la activitatea lor cu firma chineză de tehnologie.

Huawei nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Aceasta a afirmat într-o declarație anterioară: „Compania menține o poziție de toleranță zero împotriva corupției. Ca întotdeauna, suntem pe deplin angajați să respectăm toate legile și reglementările aplicabile”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025