ESG

Comisia Europeană primește o plângere cu privire la relaxarea reglementărilor privind sustenabilitatea

Militanții pentru drepturile omului și climă au intentat vineri un proces împotriva Comisiei Europene, acuzând-o că a slăbit legislația privind sustenabilitatea fără să consulte publicul sau să evalueze impactul acesteia, scrie Reuters.

În februarie, Comisia a propus „Omnibus”, un set de modificări legislative care ar scuti întreprinderile europene mai mici de cerințele UE de raportare privind durabilitatea și ar reduce obligațiile întreprinderilor mai mari de a-și monitoriza lanțurile de aprovizionare și de a verifica dacă există probleme legate de drepturile omului sau de mediu.

Industriile s-au plâns de reglementările împovărătoare ale UE care le-au împiedicat să concureze cu rivalii lor din China sau din SUA, unde președintele Donald Trump a redus reglementările și impune tarife la mărfurile străine.

ClientEarth, o organizație caritabilă juridică, și alte șapte grupuri au depus o plângere la Ombudsmanul European, organismul de supraveghere independent al UE. Acestea au susținut că Comisia nu a reușit să evalueze efectele sociale și de mediu ale modificării legislației și că acest lucru reprezintă o formă de administrare defectuoasă.

De asemenea, Comisia a fost acuzată că, înainte de a-și publica propunerea, a consultat lobbyiști din industrie în cadrul unor sesiuni cu ușile închise și a refuzat să organizeze o consultare publică.

Un purtător de cuvânt al Comisiei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

În plângere se afirmă că „abordarea cu ușile închise adoptată de Comisie, care a favorizat anumite părți interesate și nu pe altele, riscă, de asemenea, să alimenteze discursuri antidemocratice, precum și să erodeze încrederea cetățenilor UE față de instituțiile UE”.

Comisia a invitat companiile petroliere și de gaze de top Eni, ExxonMobil și TotalEnergies, precum și lobbyiști și companii din industrie la o reuniune cu ușile închise privind Omnibus în februarie, înainte de publicarea documentului. Lista a inclus însă și alte grupuri de campanie, precum World Wildlife Fund și Human Rights Watch.

Acum, Ombudsmanul European trebuie să decidă dacă va investiga sau nu plângerea.
Ombudsmanul nu are competențe de executare, dar își poate folosi investigațiile pentru a face recomandări altor instituții UE cu privire la comportamentul Comisiei.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

4 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

4 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

5 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

6 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

8 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

9 ore ago

This website uses cookies.

Read More