Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzConsiliul de Supraveghere al Transelectrica a solicitat executivului companiei implementarea măsurilor recomandate de Curtea de Conturi, indiferent de opţiunea legală a Directoratului de a contesta sau nu anumite aspecte ale raportului, se arată într-un comunicat al companiei.
Comunicatul vine la două zile după ce Curtea de Conturi a României a anunţat că a sesizat autorităţile de urmărire penală în cazul CNTEE Transelectrica SA pentru că, în urma unui audit de conformitate la CNTEE Transelectrica SA pentru perioada 2020-2022, instituţia a descoperit prime cu caracter special şi adaosuri salariale în valoare de 28,99 milioane de lei, acordate în alte condiţii decât cele stabilite prin Contractul de muncă, dar şi deficienţe şi întârzieri importante în implementarea proiectelor de investiţii.
“Consiliul de Supraveghere a abordat cu maximă responsabilitate recomandările transmise de Curtea de Conturi, manifestând o preocupare constantă pentru implementarea acestora. În spiritul transparenţei şi al bunei guvernanţe, încă de la primirea documentului oficial, Consiliul de Supraveghere a acţionat în mod consecvent pentru integrarea acestor recomandări în activitatea curentă a companiei. Indiferent de opţiunea legală a Directoratului de a contesta sau nu anumite aspecte ale raportului, Consiliul de Supraveghere a solicitat ferm executivului Companiei implementarea măsurilor recomandate de Curtea de Conturi”, se precizează în comunicatul transmis de Transelectrica.
Potrivit sursei citate, în cadrul a opt şedinţe de consiliu desfăşurate în perioada martie – iunie 2025, subiectul analizei stadiului implementării recomandărilor Curţii s-a aflat constant pe agendă.
“Prin acest demers, Consiliul de Supraveghere reafirmă angajamentul său faţă de respectarea celor mai înalte standarde de guvernanţă corporativă şi de consolidare a performanţei CNTEE Transelectrica S.A. Compania are un rol esenţial în menţinerea securităţii şi stabilităţii energetice a României şi a regiunii sud-est europene, iar Consiliul de Supraveghere va continua să vegheze asupra îndeplinirii acestei misiuni strategice”, se precizează în documentul citat.
Astfel, pentru perioada auditată, auditorii publici externi au identificat:
Totodată, raportul relevă deficiențe și întârzieri importante în implementarea proiectelor de investiții, niciun contract de lucrări cuprins în eșantionul verificat nefiind realizat la termenele inițiale prevăzute în contract, fapt ce a condus și poate conduce, în unele cazuri, la ajustări ale prețului contractelor ca urmare a conjuncturii economice din ultimii ani, precum și la neimplementarea proiectelor de investiții în termene optime în condițiile tranziției energetice.
Deficiențele identificate în derularea proiectelor de investiții se referă, în principal, la:
Pentru remedierea tuturor abaterilor constatate, prin Scrisoarea către management nr. 6001/23.01.2025, Curtea de Conturi a transmis entității verificate recomandări pentru remedierea acestora, inclusiv de stabilire și recuperare a prejudiciilor constatate, până la data de 30.04.2025.
Ca urmare a neregulilor constatate, prin Hotărârea Plenului nr. 78/31.01.2025, Curtea de Conturi a României a aprobat sesizarea organelor de urmărire penală competente în cazul CNTEE Transelectrica SA”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More