Energie

Cristian SPORIȘ, Raiffeisen Bank: Finanțările bancare vor merge cu prioritate către companiile care pun accent pe sustenabilitate

Sectorul bancar este pregătit să susțină transformarea sistemului energetic, a spus Cristian SPORIȘ, Vicepreședinte Corporații la Raiffeisen Bank, la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 21 aprilie 2021. El a menționat că finanțările bancare vor merge cu prioritate către companiile care pun accent pe sustenabilitate.

Cristian Sporiș a spus: “Am văzut companii din sectorul energetic care s-au împrumutat la prețuri extraordinar de avantajoase în ultima perioadă.”

El a precizat că, dacă nu s-au făcut investiții în trecut, în domeniul energetic, ele se vor face acum, sub un alt context, ce ține de sustenabilitate: “Cei care vor fi early adopters vor fi câștigători, iar companiile din energie sunt obligate să dea tonul în acest sens.”

În contextul Green Deal și al regulamentului UE privind taxonomia, băncile vor adopta principiile legate de sustenabilitate, cu privire la finanțări, a mai spus oficialul Raiffeisen. El a precizat că, deja, multe bănci sunt implicate, ca aranjori, în emisini de obligațiuni verzi.

Potrivit lui Cristian Sporiș, la orizontul anului 2023, companiile cu active peste 25 de milioane euro, cifră de afaceri de peste 40 milioane euro sau cu peste 250 de angajați vor fi obligate să facă și raportări non-financiare, cu privire la ESG, pe lângă raportările financiare: ”Va fi o nouă realitate în care vom trăi noi, ca bănci, și în care cu siguranță prioritizarea finanțărilor va fi către companiile care vor înțelege că noua paradigmă este schimbată în Europa și noua paradigmă este către sustenabilitate și environment.”

Cristian Sporiș a mai spus că, mai devreme sau mai târziu, piața energiei va fi o piață comună: ”Țările vor fi interconectate și vor concura pe această piață comună, vor avea anumite excedente sau deficite. Energia este o marfă, iar mai devreme sau mai târziu va fi un preț comun. Va depinde numai de noi cum vom folosi fondurile europene pentru a ne pregăti”.

El a mai menționat că trebuie să folosim bani de investiții –  fie finanțare, fie capital, fie fonduri neramburasabile – într-un mod inteligent, astfel încât, peste două decenii, să fim competitivi în această piață comună europeană a energiei.

Articole recente

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

29 de minute ago

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

o oră ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

2 ore ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

2 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

3 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More