Update articol:
Forumul Energiei

Cristian SPORIȘ, Raiffeisen Bank: Finanțările bancare vor merge cu prioritate către companiile care pun accent pe sustenabilitate

Cristian Sporis Raiffeisen

Sectorul bancar este pregătit să susțină transformarea sistemului energetic, a spus Cristian SPORIȘ, Vicepreședinte Corporații la Raiffeisen Bank, la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 21 aprilie 2021. El a menționat că finanțările bancare vor merge cu prioritate către companiile care pun accent pe sustenabilitate.

Cristian Sporiș a spus: “Am văzut companii din sectorul energetic care s-au împrumutat la prețuri extraordinar de avantajoase în ultima perioadă.”

El a precizat că, dacă nu s-au făcut investiții în trecut, în domeniul energetic, ele se vor face acum, sub un alt context, ce ține de sustenabilitate: “Cei care vor fi early adopters vor fi câștigători, iar companiile din energie sunt obligate să dea tonul în acest sens.”

În contextul Green Deal și al regulamentului UE privind taxonomia, băncile vor adopta principiile legate de sustenabilitate, cu privire la finanțări, a mai spus oficialul Raiffeisen. El a precizat că, deja, multe bănci sunt implicate, ca aranjori, în emisini de obligațiuni verzi.

Potrivit lui Cristian Sporiș, la orizontul anului 2023, companiile cu active peste 25 de milioane euro, cifră de afaceri de peste 40 milioane euro sau cu peste 250 de angajați vor fi obligate să facă și raportări non-financiare, cu privire la ESG, pe lângă raportările financiare: ”Va fi o nouă realitate în care vom trăi noi, ca bănci, și în care cu siguranță prioritizarea finanțărilor va fi către companiile care vor înțelege că noua paradigmă este schimbată în Europa și noua paradigmă este către sustenabilitate și environment.”

Cristian Sporiș a mai spus că, mai devreme sau mai târziu, piața energiei va fi o piață comună: ”Țările vor fi interconectate și vor concura pe această piață comună, vor avea anumite excedente sau deficite. Energia este o marfă, iar mai devreme sau mai târziu va fi un preț comun. Va depinde numai de noi cum vom folosi fondurile europene pentru a ne pregăti”.

El a mai menționat că trebuie să folosim bani de investiții –  fie finanțare, fie capital, fie fonduri neramburasabile – într-un mod inteligent, astfel încât, peste două decenii, să fim competitivi în această piață comună europeană a energiei.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (12/05/2021)

Convocare AGAO 16.06.2021

CONPET SA (COTE) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

MedLife S.A. (M) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/05/2021)

Conferinta telefonica investitori de retail Rezultate financiare Tr. I 2021