Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPonderea cea mai mare a principalelor probleme semnalate de către consumatori în perioada 2012-2016 se referă la accesul și racordarea la sistemul de distribuție (26,2%), urmată de utilizarea instalațiilor de gaze naturale (22,43%) și alte categorii (sistare furnizare, calitatea gazelor, facturare etc.)
ANRE nu a prezentat auditorilor Curţii de Conturi investigațiile desfășurate cu privire la funcționarea pieței gazelor naturale
Curtea de Conturi recomandă Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, în Raportul de audit al performanței privind piața de gaze naturale din România, monitorizarea activității producătorilor de gaze naturale, în vederea identificării acelora care nu respectă reglementările emise de ANRE.
Raportul precizează: “Pentru cei aflați în această situație, vor fi dispuse verificări în scopul stabilirii eventualelor abateri de la dispozițiile legale. În funcție de cele constatate, după caz, vor fi aplicate contravențiile prevăzute de lege și vor fi dispuse măsuri în vederea intrării în legalitate”.
Referitor la exercitarea de către ANRE a activității de control cu privire la respectarea de către operatorii economici din sectorul gazelor naturale a legislației specifice, auditorii Curţii de Conturi au cerut intensificarea activității de control la operatorii economici participanți la piața de gaze naturale, în scopul reducerii cazurilor de nerespectare a reglementărilor aplicabile. În acest sens, se recomandă corelarea numărului de personal din cadrul autorității care desfășoară activitatea de control, cu numărul operatorilor economici care desfășoară activități în cadrul pieței de gaze naturale. De asemenea, s-a mai recomandat aplicarea sancțiunilor în toate cazurile în care, prin controalele efectuate de ANRE, se identifică situații de nerespectare în mod repetat a prevederilor legale aplicabile în domeniul gazelor naturale.
De asemenea, auditorii Curţii de Conturi au recomandat elaborarea de reglementări comerciale cu privire la stocarea, distribuția și utilizarea GPL, în conformitate cu prevederile Legii nr.123/2012, şi monitorizarea activităților derulate de operatorii economici care produc, importă și comercializează GPL și GNC/GNCV în România, în vederea identificării operatorilor care nu au raportat la ANRE activitățile desfășurate în conformitate cu reglementările primare și secundare în vigoare. Pentru cazurile identificate se vor dispune verificări în vederea constatării nerespectării dispozițiilor legale și al aplicării contravențiilor prevăzute de lege, după caz, vor fi dispuse măsuri de intrare în legalitate.
De asemenea, sunt recomandate elaborarea de reglementări privind monitorizarea cantităților de GPL și GNC/GNCV, produse, importate și comercializate pe teritoriul României şi elaborarea de reglementări privind monitorizarea cantităților de gaze naturale transportate prin conductele de alimentare din amonte, astfel încât să fie identificate cantitățile de gaze naturale transportate către clienții direct racordați la aceste conducte.
Referitor la “Consumul de gaze naturale în România”, auditorii au recomandat următoarele efectuarea unei analize asupra cantităților de gaze naturale utilizate de producătorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, pentru producerea de energie electrică în propriile centrale electrice, în vederea identificării acelor producători care nu au livrat energie electrică în regim reglementat, la nivelul stabilit de ANRE. Pentru producătorii identificați se vor dispune verificări în vederea constatării nerespectării dispozițiilor legale și al aplicării contravențiilor prevăzute de lege.
Cu privire la ”Vânzarea gazelor naturale către țări din afara UE (export) și către țări din Uniunea Europeană”, s-a recomandat monitorizarea schimburilor virtuale în vederea identificării acelor furnizori de gaze naturale care nu respectă reglementările emise de ANRE. Pentru cei aflați în această situație se vor dispune verificări în vederea constatării nerespectării dispozițiilor legale și al aplicării contravențiilor prevăzute de lege, după caz, vor fi dispuse măsuri de intrare în legalitate.
Referitor la “Licențe și Autorizații”, auditorii au cerut:
Referitor la “Situația și evoluția capacităților de transport, înmagazinare și distribuție a gazelor naturale”, s-au recomandat următoarele:
Referitor “Modul de organizare și funcționare a pieței gazelor naturale în România”, s-au recomandat următoarele:
Referitor la ”Prețurile și tarifele aplicate pentru gazele naturale destinate consumatorilor finali”, s-au recomandat următoarele:
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu a prezentat auditorilor Curţii de Conturi investigațiile desfășurate cu privire la funcționarea pieței gazelor naturale, în condițiile în care, de la data intrării în vigoare a prevederilor care instituiau efectuarea de investigații de către personalul ANRE, au trecut mai mult de 5 ani, potrivit Raportului de audit al performanței privind piața de gaze naturale din România.
Potrivit prevederilor art. 183, din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012: “Președintele autorității competente dispune prin decizie efectuarea de investigații (…) de către personalul propriu împuternicit în acest sens, din oficiu sau ca răspuns la o plângere înregistrată la autoritatea competentă, formulată de către o persoană fizică sau juridică afectată în mod real și direct de o potențială încălcare a prevederilor prezentului titlu, numai în domeniile în care ANRE are competența de investigare, potrivit legii”.
Raportul Curţii de Conturi arată: “Deși echipa de audit a solicitat informații cu privire la investigațiile desfășurate cu privire la funcționarea pieței gazelor naturale, ANRE nu a prezentat date în acest sens, în condițiile în care, de la data intrării în vigoare a prevederilor care instituiau efectuarea de investigații de către personalul ANRE, au trecut mai mult de 5 ani”.
Conform raportului, pentru desfășurarea în condiții de eficiență a pieței de gaze naturale, un aport important îl are activitatea de control desfășurată de ANRE, această activitate fiind desfășurată prin intermediul a 9 Oficii Teritoriale (Arad, Brașov, Cluj, Craiova, Constanța, Galați, Iași, Târgu Mureş și Sibiu) și a unui serviciu care funcționează la nivelul central al autorității de reglementare.
Numărul total al personalului angajat în cadrul ANRE cu atribuții de agenți constatatori s-a menținut constant în perioada 2014-2016, acesta variind între 38-40 agenți, acest nivel fiind net inferior raportat la evoluția numărului de titulari de licență din sectorul gazelor naturale, care în perioada 2012-2016 a crescut cu 63,63%, de la 154 licențe în anul 2012, la 252 licențe în anul 2016.
Din analiza evoluției numărului de acțiuni de control efectuate de personalul ANRE în perioada 2012-2016, în sectorul gazelor naturale, s-a remarcat creșterea numărului de acțiuni de control, de la 313 în anul 2013, la 597 în anul 2016, ceea ce reprezintă o majorare cu circa 91%, ponderea principală deţinând-o acțiunile de control de tip inspecție și verificare.
Raportat la numărul de agenți constatatori, s-a observat o creștere a acțiunilor de control, de la aproximativ 8 acțiuni/agent constatator în anul 2013, la aproximativ 15 acțiuni/agent constatator în anul 2016.
În perioada auditată, pentru neregulile constatate în urma acțiunilor de control efectuate, au fost aplicate un număr de 1.294 sancțiuni contravenționale, prin Procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, fiind aplicate și achitate amenzi în cuantum total de 24,32 milioane lei.
Referitor la sancțiunile contravenționale aplicate urmare a acțiunilor de control efectuate de personalul ANRE în perioada 2012-2016, s-a remarcat creșterea numărului de sancțiuni contravenționale aplicate în urma acțiunilor de control desfășurate, respectiv de la 126 sancțiuni în anul 2012, la 497 sancțiuni aplicate în anul 2016. În ceea ce privește tipul de sancțiuni aplicate, ponderea cea mai mare, în perioada auditată, au deținut-o amenzile (52,09%).
În anul 2012-2016, au fost înregistrate și soluționate un număr de 4.832 de petiții, formulate de către persoane fizice și juridice beneficiare/solicitante a serviciilor prestate de către operatorii economici din sectorul gazelor naturale.
În ceea ce privește numărul petițiilor în domeniul gazelor naturale înregistrate la ANRE, s-a remarcat o creștere cu 181% a petițiilor formulate de consumatori, în perioada 2012-2016, respectiv de la 601 petiții în anul 2012, la 1.689 petiții în anul 2016, fapt ce poate semnifica fie creșterea gradului de nemulțumire al consumatorilor față de serviciile prestate de participanții la piață, fie neînțelegerea pe deplin a reglementărilor emise de ANRE.
Ponderea cea mai mare a principalelor probleme semnalate de către consumatori în perioada 2012-2016 se referă la accesul și racordarea la sistemul de distribuție (26,2%), urmată de utilizarea instalațiilor de gaze naturale (22,43%) și alte categorii (sistare furnizare, calitatea gazelor, facturare etc.).
Petițiile au fost transmise în mod direct pe adresa ANRE, sau redirecționate prin intermediul altor instituții publice (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor –ANPC, Ministere, Guvernul României etc.).
În urma Ședinței de conciliere, din analiza Proiectului Raportului de audit al performanței au rezultat divergențe de opinii între reprezentanții Curţii de Conturi și reprezentanții ANRE, cu privire la:
– neaprobarea de către ANRE a condițiilor de valabilitate a unor licențe emise în anul 2013, aflate în vigoare la data de 31.12.2016, solicitându-se reformularea concluziilor, în sensul menționării faptului că, condițiile-cadru urmează a fi finalizate în anul 2018. Solicitarea și argumentele prezentate au fost reținute în cazul licențelor pentru activitatea de furnizare de gaze naturale și a celor de furnizare GPL. Totodată , echipa de audit nu și-a însușit argumentele prezentate referitoare la condițiile de valabilitate în cazul: licențelor de operare a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale, licenței de transport a gazelor naturale, licențelor de operare a conductelor de alimentare din amonte aferente producției gazelor naturale, licențelor de furnizare a GNC/GNCV, în condițiile în care licențele sunt valabile, conform condițiilor de valabilitate asociate;
– existența unor operatori de furnizare gaze naturale care, deși aveau licența expirată, au comercializat gaze naturale după perioada de valabilitate a licenței, în sensul eliminării acestei concluzii. Solicitarea și argumentele prezentate nu au fost însușite de echipa de audit, întrucât au fost constatate situații în care, deși operatorul economic nu a deținut licență (societatea Crest Energy, în perioada 31.12.2015-15.03.2016), societatea și-a desfășurat activitatea privind comercializarea gazelor naturale;
– recuperarea cuantumului redevenței pentru operarea SNT, pe care SNTGN Transgaz avea obligația de a o calcula și vira la Bugetul de Stat, respectiv s-a solicitat reformularea concluziilor în sensul că trebuie avute în vedere dispozițiile Legii nr. 123/2012. Auditorii publici externi au dat curs acestei solicitări, concluziile prezentate în Raport fiind completate;
– formulele de calcul utilizate pentru stabilirea venitului reglementat, prin includerea unor elemente de 2 ori, în ceea ce privește capitalul de lucru, în acest sens reprezentanții ANRE au susținut faptul că, în practică, aceste formule au fost calculate corect. Solicitarea și argumentele prezentate nu au fost însușite de echipa de audit, întrucât conform Metodologiilor de tarifare, aprobate prin Decizia nr. 1.078/18.12.2003 și Ordinul președintelui ANRE nr.22/2012, în formula de calcul a venitului reglementat, componenta RAB (valoarea reglementată a activelor), pentru prima (2005-2007) și a doua (2008-2012) perioadă de reglementare, cuprindea și valoarea capitalului de lucru;
– alocarea cantităților de gaze naturale rezultate din activitatea de producție necesare acoperirii consumului pe piața reglementată, în sensul că din comparația cantităților vândute cu cele pe care fiecare producător avea obligația de a le pune la dispoziție, nu se poate demonstra îndeplinirea sau nu a acestei obligații. Argumentele prezentate nu au fost însușite de echipa de audit întrucât, deși deținea informațiile necesare pentru a monitoriza respectarea obligației producătorilor de a pune la dispoziția pieței reglementate a cantităților aprobate lunar, ANRE nu a intervenit, în sensul că nu a notificat în perioada 2014-2015, producătorii care nu și-au îndeplinit această obligație și nici nu a efectuat verificări pentru a constata nerespectarea reglementărilor emise și să aplice sancțiuni;
– aplicarea unei bonificații (între 7,72% și 8,43%) asupra diferenței dintre costurile efectiv realizate și costurile recunoscute în tarif, în sensul eliminării acestei concluzii întrucât această diferență poate avea valoare pozitivă sau negativă. Argumentele prezentate nu au fost însușite de echipa de audit, întrucât operatorului, conform Metodologiilor de stabilire a tarifelor, îi este aplicată o rată a rentabilității (între 7,72% și 8,43%) asupra diferenței dintre costurile efectiv realizate și costurile recunoscute în tarif.
Se ajunge astfel la situația în care orice majorare de taxe, impozite sau redevențe să aducă în fapt un beneficiu direct operatorilor și nu un dezavantaj, deoarece cu cât nivelul taxelor, impozitelor sau redevențelor este majorat, cu atât beneficiul primit crește, toate acestea având o influență directă asupra tarifelor suportate de populație și entitățile publice/private;
– respectarea clauzelor prevăzute în contractele de privatizare ale operatorilor de distribuție, referitoare la tarife, în sensul eliminării concluziilor, întrucât datele solicitate au fost transmise la Curtea de Conturi. Argumentele prezentate nu au fost însușite de echipa de audit, întrucât nu au fost efectuate verificări de specialitate privind îndeplinirea clauzelor din contractele de privatizare încheiate cu Distrigaz Nord și respectiv cu Distrigaz Sud.
În timpul misiunii de audit, ANRE a întreprins următoarele măsuri:
– prin Ordine ale președintelui ANRE au fost aprobate Condițiile-cadru de valabilitate asociate licenței pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale şi Condițiile-cadru de valabilitate asociate licenței de furnizare GPL.
– au fost publicate pe site-ul www.anre.ro, documentele care definesc activitățile conexe celei de operare a Sistemului de transport al gazelor naturale;
– urmare separării activităților de producție și înmagazinare din cadrul Romgaz SA, Licența de operare a sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale, al cărei titular este SNGN Romgaz SA – Filiala Depogaz Ploiești SRL, a intrat în vigoare la data de 01.04.2018.
Principalele obiective generale ale ANRE, în domeniul gazelor naturale, sunt: promovarea unei piețe interne europene de gaze naturale sigură, competitivă și durabilă din punct de vedere al mediului, dezvoltarea piețelor regionale competitive și funcționale, eliminarea restricțiilor privind comerțul transfrontalier cu gaze naturale, dezvoltarea unui sistem energetic național sigur, fiabil și eficient, orientat către consumator, facilitarea accesului la rețea pentru capacitățile noi de producție, asigurarea acordării de stimulente operatorilor de sisteme de gaze naturale și celorlalți utilizatori de sisteme de gaze naturale, protecția consumatorului, garantarea respectării de către operatorii economici din sectorul gazelor naturale a obligațiilor ce le revin în ceea ce privește transparența.
Finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ANRE se asigură integral din veniturile proprii ale instituției care provin din tarife percepute pentru acordarea de licențe, autorizații și atestări, contribuții anuale percepute operatorilor economici reglementați din sectorul energiei electrice și termice și al gazelor naturale, precum și din fonduri acordate de organisme internaționale.
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…
Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…
Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…
This website uses cookies.
Read More