Update articol:

Decuplare majoră între cotația futures și cea spot a aurului, ca urmare a afectării activității de topire a aurului în Elveția și dificultăți în transport

*Claudiu Cazacu, XTB: “Piața pare a se fi liniștit, în prezent (ora 11.50) este sub 1%, deci încă peste ”normalul” de dinainte de luna martie, dar mult sub vârfuri”

Piața aurului a înregistrat, zilele trecute, diferențe majore între cotațiile futures și spot, pe fondul îngrijorărilor că restricțiile de călătorie și închiderea rafinăriilor de metale prețioase vor împiedica livrările fizice contractate.

Potrivit Reuters, marți, la ora 15.16 GMT, aurul spot se tranzacționa la aproximativ 1.600 dolari/uncie, în timp ce futuresul pentru luna martie, la bursa Comex (operată de CME Group), se tranzacționa la 1.642 dolari/uncie, la o diferență de preț de 42 dolari. De obicei diferența între cele două cotații este de câțiva dolari. Pe parcursul zilei de marți această diferență ajunsese chiar și la 70 de dolari, după ce luni fusese de 15 dolari.

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, a comentat pentru Financialintelligence.ro: “Perturbări majore s-au văzut pe piață, pe 24 martie, ca urmare a unei situații neobișnuite la scară istorică. Afectarea activității de topire a aurului în Elveția și dificultăți în transport au făcut dificilă (și în anumite situații imposibilă) reglarea fizică a tranzacțiilor spot. Se caută soluții, inclusiv acceptarea drept garanție a unor lingouri de greutăți diferite. Sunt unele aspecte tehnice cu detalii specifice. Ideea de bază este însă că aspecte de ordin tehnic pot avea efecte pe preț, deși mai degrabă pe termen scurt, crescând foarte mult impredictibilitatea prețurilor aurului. 
Am avut o decuplare majoră de peste 3-4% între cotația futures (la termen, cu scadența pe 28 aprilie) și cea spot. Nevoia de a limita riscul a dus la creșteri foarte rapide ale cotațiilor pe futures la 1700 de dolari pe uncie, cu toate că prețul spot a rămas în urmă. Piața pare a se fi liniștit, în prezent (ora 11.50) este sub 1%, deci încă peste ”normalul” de dinainte de luna martie, dar mult sub vârfuri.
E dificil de făcut o predicție pe termen scurt, vorbim aici de risc operațional, de livrare, transport, în special pe cantități mari, și de un răspuns emoțional al pieței, astfel încât cotațiile sunt susceptibile unor episoade scurte dar intense de volatilitate pronunțată.”

Londra găzduiește mii de tone de aur care stau la baza celui mai mare hub din lume pentru tranzacționarea aurului fizic.

Însă, dacă este nevoie de aur fizic de la Londra pentru a fi livrat conform contractelor futures de la Comex (SUA), lingourile de 400 de uncii utilizate la Londra trebuie topite și remodelate sub formă de lingouri de 100 de uncii acceptate de Comex, explică Reuters.

Von Greyerz: Demisia sistemului financiar este iminentă

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025