Update articol:

Von Greyerz: Demisia sistemului financiar este iminentă

Autor: Egon von Greyerz, Fondator şi Managing Partner Matterhorn Asset Management

„În următorii cinci ani nu va fi vorba despre câștig, ci despre supraviețuire”, acesta este titlul unui articol pe care l-am scris la începutul lunii august 2019. La acel moment, mă gândeam în primul rând la supraviețuirea economică. Dar acum lumea se confruntă cu multiple amenințări și eșecuri. Așa cum am spus deja, coronavirusul  nu este cauza prăbușirilor pieței globale, ci catalizatorul.

Dar chiar dacă am fost foarte sigur că lumea va vedea un colaps economic mai mare decât orice criză din ultimii 100 de ani, acesta este cel mai rău catalizator la care s-ar fi putut aștepta oricine. Da, un virus global a fost întotdeauna unul dintre potențialele riscuri, dar dintre toți declanșatorii, acesta a fost cu siguranță cel mai nedorit și mai oribil.

CORONAVIRUS ESTE MULT MAI SERIOS DECÂT REALIZEAZĂ LUMEA

Înainte de a vorbi despre piețe și aur, voi menționa câteva dintre efectele groaznice care lovesc acum lumea din cauza Coronavirus. Acţiunile vor scădea cu cel puțin 90% de acum, iar aurul va crește la niveluri pe care puțini și le pot imagina.

Nimeni nu cunoaște amploarea numarului de persoane afectate de COVID 19. China nu ne-a oferit niciodată cifrele reale. Și nici restul lumii nu are vreun indiciu de cifre exacte. Fiecare țară crede că controlează situația până când intră în panică. În afara Asiei, Italia este pe primul loc și acolo am observat o creștere exponențială a numărului de persoane afectate. Și totuși, în Italia, precum în majoritatea celorlalte țări, nu au idee despre cât de multe persoane au fost infectate.

La fel și în Marea Britanie, SUA, Suedia, Elveția, Germania și majoritatea altor națiuni. Nici o țară nu are capacitatea de a testa o parte semnificativa din populație. Din majoritatea țărilor auziți că, atunci când oamenii au simptomele, li se spune doar să rămână acasă. Deci, numerele reale sunt cu siguranță de 10 ori mai mari decât cele raportate sau mult mai mari. Cineva prognozează că 70% din lume va fi infectată și nu sună improbabil.

DOCTORII ȘI SPITALELE NU AU NICI O ŞANSĂ SĂ FACĂ FAŢĂ

După cum a aflat Italia pe propria piele, nu există suficiente ventilatoare disponibile pentru a trata bolnavul grav. În UE există doar 12 paturi dotate pentru terapie intensivă disponibile la 100.000 locuitori. UE are 500 de milioane de oameni. Dacă estimarea că se vor infecta 70% va fi corectă, aceasta înseamnă că 350 de milioane oameni vor avea COVID 19.

Presupunem că 10% au nevoie de un astfel de pat, 35 de milioane de oameni ar trebui să imparta 60.000 de paturi dotate pentru terapie intensivă.

Sunt sigur că cifrele din SUA pentru paturile dotate pentru terapie intensivă nu sunt mai bune, ci probabil mult mai rele. Nu este de mirare că sistemul de sănătate din Italia nu are nicio șansă să facă față situației așa cum am văzut din multe informaţii și nici o altă ţară nu are.

EUROPA SE ÎNCHIDE

Orice autoritate guvernamentală și de sănătate trebuie să se uite la Italia pentru a înțelege cât de rapid se răspândește Coronavirus. Dar fiecare guvern, inclusiv SUA și Marea Britanie, consideră că sunt diferite și, prin urmare, sunt total letargice și iresponsabile în acțiunile lor de combatere a bolii. Iarna, petrec timp în Alpii Elvețieni. Vineri, 13 martie, guvernul elvețian a decis să închidă toate stațiunile de schi și toate școlile. Multe țări europene și-au închis granițele, precum Polonia, Republica Cehă, Danemarca, Slovacia și Malta.

Italia este complet paralizată având aproape totul închis. Magazinele, cu excepția alimentarelor şi a farmaciilor, majoritatea industriei, hotelurilor, restaurantelor, școlilor etc. sunt închise. Am auzit de la prietenii italieni că își închid afacerile din moment ce nu există clienți. Cât de tragic poate să fie! 

Spania începe să închidă o mare parte a țării, inclusiv întreaga industrie turistică. Majoritatea țărilor europene sunt susceptibile să o urmeze, deși sunt prea lente să reacționeze rapid. La fel și SUA care încă nu au înțeles cât de gravă este situația.

Dacă luăm doar Italia ca exemplu, deoarece Coronavirus este mai avansat acolo decât în ​​orice altă țară, este un dezastru total pentru această mare națiune. Italia are o cultură minunată, istorie, moștenire, mâncare și oameni. Dar țara era deja în genunchi înainte de această criză. Economia este distrusă, la fel și sistemul financiar. O mare parte din acest lucru se datorează UE. Am dificultăți în a vedea Italia ieșind intactă din această criză. Dar, din păcate, același lucru se va întâmpla cu Grecia, Spania, Franța, Germania, SUA, Marea Britanie și majoritatea altor națiuni.

MIClLE AFACERI NU MAI AU BANI NICI PENTRU DOUĂ SĂPTĂMÂNI 

Pentru o economie mondială care depinde în totalitate de credit în limita a 265 trilioane de dolari, ceea ce se întâmplă este un dezastru total. Întreprinderile mici nu vor avea bani pentru a supraviețui nici măcar câteva săptămâni. La fel și cu oamenii obișnuiți. Practic nimeni nu are economii, ci doar datorii. Mulți sunt concediați deja. Industria aeriană era extrem de slabă înainte de criză. Norwegian Airlines a redus deja 50% din personal. Industria turistică cu marjele subțiri se prăbușește. La fel se întâmplă cu un număr mare de industrii.

Industria bancară nu va supraviețui în următoarea fază, dar va fi inițial beneficiara  tipăririi masive de bani la nivel mondial.

PIEȚE

Ceea ce se întâmplă acum din punct de vedere economic în lume era cu totul previzibil, chiar dacă catalizatorul nu era cel mai evident. Dar ceea ce nu este evident pentru 99,5% dintre investitori este ceea ce se va întâmpla în continuare. Și pentru majoritatea oamenilor, este desigur imposibil să înțelegem o piață care poate coborî 2.000 de puncte într-o zi și să crească până la 2.000 în următoarea, cum ar fi Dow.

Este evident un comportament total ilogic și irațional. Cu tranzacțiile cu frecvenţă înaltă (HFT-high frequency trading) și investitorii iraționali care creează o mare parte din această volatilitate, cum ne putem aștepta ca piețele să se comporte în mod logic. Și, mai important, avand in vedere că investitorii care au cumpărat la minime  au fost susținuți de băncile centrale de zeci de ani, a fost imposibil să piardă bani.

Dar zilele acelea s-au terminat chiar dacă, după vineri, 13 martie, Dow a crescut cu 2000 de puncte, iar falsul optimism a revenit pentru o zi sau două. Din păcate, oricine cumpără la minime pe piața actuală va fi ars ani buni.

Permiteți-mi să rezum cum văd piețele pe termen scurt și lung.

Actiuni 

Acţiunile la nivel global s-au s-au prăbușit așa cum am prevăzut în ianuarie și februarie. 

Ne confruntăm acum cu o piață de urs secular, care va dura cel puțin 5-7 ani. Economia va fi în recesiune și depresiune mult timp. Desigur, va exista volatilitate în drumul spre minime. Dar nu există absolut nicio îndoială că toate piețele bursiere vor scădea cu 90% sau mai mult în anii următori. Desigur, vor exista corecții violente, așa cum am văzut vinerea trecută, adesea asistate de mecanismele de protectie.

Aur

Adesea, atunci când începe o criză, publicul se concentrează asupra zonei greșite. Astfel, magazinele din Europa și SUA au rămas fără hârtie igienică. Da, hârtia igienică este utilă pe termen scurt, dar istoria ne-a învățat că pe termen mediu, pe măsură ce hiperinflația face ravagii, aurul va fi mult mai important de avut. Pentru foarte puțini venezueleni care au înțeles acest lucru în urmă cu 10-20 de ani, a fost o salvare.

Permiteți-mi să afirm în mod categoric că nu există nici o penurie de aur, încă.

Unii dealeri de aur raportează că rămân fără stoc. A fost un articol în Zerohedge despre un dealer din Singapore. Vânzătorii de metale prețioase care se ocupă cu precădere de vânzare cu amănuntul, probabil că epuizează monede de aur și argint.

Dar, întrucât avem sediul în Elveția, unde sunt fabricate 70% din toate lingourile de aur din lume, putem afirma că în prezent nu există lipsă de aur fizic la nivelul en-gros. În prezent, există o gamă largă de lingouri de aur de la rafinăriile elvețiene. Dar există o cerere mare pentru lingouri mai mici, cu amănuntul.

Aceasta este vestea bună. Vestea proastă este că această situație nu va dura mult. După cum știm, prețul aurului este stabilit în prezent pe piața titlurilor. Iar când piețele globale intră în panică, mulți speculanți din această zonă își vând pozițiile din motive de lichiditate. Acest lucru le oferă manipulatorilor, cu BIS-ul in frunte, o șansă de a scadea pretul aurului cu 100 de dolari într-o vineri după-amiază în Europa, pe o perioadă de 3 ore, așa cum au făcut-o pe 13 februarie. BIS și lacheii lor, băncile de lingouri, doreau clar oportunitatea de a cumpara aurul la prețuri de chilipir înainte de a începe adevăratul raliu.

STOP PRESS

Din cauza Coronavirus, rafinăriile elvețiene reduc acum producția, deoarece trebuie să reducă schimbul de lucru. La un moment dat este posibil ca producția să se oprească complet. În această etapă, deciziile sunt luate de la o zi la alta. Acest lucru poate duce la lipsuri de aur și argint pe termen scurt până la mediu.

Să fim foarte clari. Aurul este la începutul unei creșteri extrem de puternice pe termen lung. Volatilitatea actuală este doar temporară din cauza condițiilor globale. Acest lucru se va schimba în curând. Starea economiei mondiale și sistemul financiar extrem de precar garantează acest lucru.

Coronavirus este catalizatorul și nu este cauza prăbușirii economice și financiare. Declanșatorul ar fi putut fi orice eveniment, cum ar fi o încetare de plăţi sau o bancă aflată în dificultate. (…)

Am avertizat ani de zile despre riscurile din economia mondială și, cel mai recent, că o prăbușire a pieței este iminentă, după cum am menționat mai sus. Acest colaps a început acum. Am mai spus că aurul va fi pe val și acest lucru urmează să se întâmple. Nu există nicio îndoială în mintea mea despre acest lucru.

Corecția actuală în aur ar putea dura un pic mai mult și, în cel mai rău caz, s-ar reduce la 1.450 USD, unde era prețul în noiembrie și decembrie 2019. Dar acesta nu este scenariul meu preferat. La un moment dat, în curând, mă aștept ca aurul să se îndrepte puternic către noi maxime, tot în dolari americani. În toate celelalte monede, aurul a depășit deja maximele din 2011-12.

Băncile centrale sunt cei mai buni prieteni ai aurului 

Am declarat de mulți ani că băncile centrale sunt cei mai buni prieteni ai aurului. Cu siguranță, majoritatea băncilor centrale preferă să țină aurul jos, deoarece un preț ridicat reflectă administrarea greșită a economiei. Însă tipărirea  nelimitată de bani, mai ales din 2006, este cel mai bun suport pe care îl poate obține aurul. Tipărirea necorespunzătoare a monedelor fără valoare are un efect zero pozitiv asupra economiei, dar un efect masiv asupra aurului, întrucât scade valoarea banilor din hârtie. Din cauza suprimării, prețul aurului nu reflectă efectul total al acestui lucru, dar  băncile centrale vor începe foarte curand următoarea fază de imprimare accelerată a banilor.

La sfârșitul lui august 2019, am afirmat că băncile centrale încep acțiuni similare celor din  august 1971, când Nixon a închis fereastra aurului. În august 1971, China a fost singura țară care a realizat efectele acțiunilor lui Nixon: „Aceste măsuri nepopulare reflectă gravitatea crizei economice a Statelor Unite și degradarea și declinul întregului sistem capitalist.”

Citatul de mai sus este din Daily People in China din august 1971.

CHINA are 20.000 tone de aur și SUA foarte puțin?

De atunci, dolarul și majoritatea monedelor au pierdut 98% față de aur, iar datoria globală a explodat. Chinezii au văzut foarte clar atunci și în acest fel, guvernul chinez a acumulat aur de cel puțin 20.000 de tone, în timp ce SUA au rămas probabil cu foarte puțin din cele 8.000 de tone oficiale ale acestora. Ce dreptate au avut chinezii acum 50 de ani. Și lumea va realiza că cine deține aur deţine cu adevărat puterea în viitorul apropiat.

Băncile centrale din întreaga lume au început să se panicheze deja la începutul toamnei anului 2019 cu operaţiunile Repo și QE în 100 de miliarde de dolari. Principalele părți ale lumii sunt astăzi în blocaj total din cauza Coronavirusului. Nimeni nu înțelege și nu poate estima efectele acestui lucru. Dar ceea ce putem spune cu certitudine este că o lume care era deja foarte fragilă din punct de vedere economic și financiar înainte de Virus, va suferi consecințe financiare și umane incomensurabile din cauza Covid 19.

1,5 cvadrilioane de dolari în derivative sunt riscante 

Având în vedere că activitatea economică este aproape închisă în multe țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA, suma de bani care va fi tipărită va fi nesfârșită și în  cantități de neimaginat. Aceasta va începe în trilioane de dolari, dar pe măsură ce sistemul bancar va intra sub presiune, va crește până la 10 trilioane de dolari. Când într-o zi Deutsche Bank, cu 50 de trilioane de dolari în instrumente derivate, intră sub presiune reală, care nu este departe, Bundesbank și BCE vor trebui să tipărească 100 de trilioane de dolari. Amintiți-vă că contrapartile vor eșua simultan și JP Morgan, de exemplu, are în jur de 50 de trilioane de dolari în instrumente derivate. Și în curând cel puțin 1,5 cvadrilioane de dolari sunt în pericol atunci când toate contrapartile esuaeaza.

Este posibil ca prăbușirea sistemului bancar să nu se producă în 2020, dar, odată ce se incepe, băncile centrale nu au nicio șansă să o oprească, dar vor folosi în continuare singurul instrument pe care îl știu, care este tipărirea nelimitată de bani. Așa cum am spus de mai multe ori, NU puteți rezolva o problemă cu aceleași mijloace care a creat-o. Astfel, tipărirea banilor va eșua, dar înainte de asta, mulți investitori neîncrezători vor cumpăra din nou acţiuni înainte de următoarea mare cădere.

PIAȚA BONDURILOR NU VA SUPRAVIEŢUI 

Trebuie să termin acest buletin informativ acum, deoarece trebuie publicat. Piața obligațiunilor este in cel mai mare pericol combinat la nivel global cu instrumentele derivate. Manipularea artificială a ratelor dobânzii poate dura încă ceva timp. Ar putea continua un an, dar piața obligațiunilor s-ar putea prăbuși și mâine. Există atâta junk și atâta datorie proastă în sistem încât ar fi surprinzător dacă băncile centrale ar putea menține această schemă mult mai mult.

Astfel, piața de obligațiuni se va prăbuși la un moment dat, nu departe. Întrebarea este doar când. Ceea ce este cert este că investitorii vor începe curând să se salveze. Și cum băncile centrale accelerează tipărirea banilor, vor fi singurul cumpărător al propriei datorii. Sfârșitul sistemului financiar așa cum îl știm astăzi este garantat. Demisia sa este iminentă.

ȘI ASTA VA TRECE

(…)La un moment dat, în următoarele câteva luni, Coronavirusul va slăbi și vom putea funcționa mai bine.

Implicațiile financiare vor dura mult mai mult și lumea va trebui să se obișnuiască cu un nivel de activitate economică mult mai scăzut. Dar așa cum am mai spus de multe ori, există atât de multe lucruri minunate în viață, care sunt gratuite – cum ar fi prietenii de familie, natura, cărțile, muzica, televiziunea, etc. Momentele grele aduc oamenii mai aproape, atât timp cât avem un acoperiș deasupra capului  și mâncare suficientă.

PS. Italia a raportat doar o creștere de 20% a cazurilor de COVID într-o singură zi. Italia este, din păcate, modelul pentru lume. Îi implor pe toți să fie extrem de atenți și să se izoleze singuri. Doctorii și spitalele nu vor avea capacitatea sau instrumentele care să ne ajute pe toți.

Egon von Greyerz

Fondator şi Managing Partner
Matterhorn Asset Management

Notă: Baza de clienți globali ai Matterhorn Asset Management isi tine, strategic, o parte importantă din averea lor in Elveția, în aur fizic și argint, în afara sistemului bancar. Matterhorn Asset Management furnizeaza un serviciu unic de conservare a averii în peste 70 de țări.