Deputata PNL Oana Ozmen a depus, recent, spre dezbatere și adoptare în Parlamentul României Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, împreună cu Gabriel Andronache, liderul Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal a Camerei Deputaților, și cu Virgil Popescu, Președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților.
Oana Ozmen a declarat: “Prin intermediul acestei propuneri legislative, vizăm, pe lângă alinierea la cele mai recente reglementări naționale și europene, și stimularea inovației, eficienței energetice și utilizării surselor regenerabile. Astfel, propunerea legislativă vizează alinierea definițiilor la cele mai recente reglementări naționale în vigoare, consolidând claritatea în ceea ce privește noțiunile de anvelopă termică a clădirii și surse regenerabile de energie”.
Proiectul introduce obligativitatea unui raport de conformare nZEB (clădire cu consum aproape egal cu zero) în certificatul de urbanism emis de primărie, pentru a asigura încadrarea în nivelurile prevăzute în Metodologia de Calcul a Performanței Energetice a Clădirilor 2022 – Mc001. Totodată, se propune o nouă definiție a clădirii cu consum de energie aproape egal cu zero, cu minim 30% din consum acoperit prin surse regenerabile, aspect necesar având în vedere cele mai recente prevederi avansate la nivel european.
Potrivit doamnei Oana Ozmen, infrastructura pentru vehicule electrice capătă o importanță crescută, motiv pentru care propunerea include și obligativitatea instalării unui punct de încărcare pentru vehicule electrice și tubulatură încastrată pentru cablurile electrice pentru cel puțin 20% din locurile de parcare în cazul clădirilor nerezidențiale noi sau renovate în proporții majore.
Doamna Ozmen a mai spus: “Certificatele preliminare, elaborate înainte de recepția finalizării lucrărilor, vor fi provizorii și vor oferi o simulare a performanței energetice pentru a asista proiectanții și constructorii. În plus, introducem în prezenta propunere necesitatea unui studiu privind fezabilitatea tehnică, economică și de mediu pentru utilizarea sistemelor alternative de înaltă eficiență.
Întrucât rolul finanțării este definitoriu pentru realizarea cu succes a proiectelor de acest fel, propunerea vizează și extinderea posibilităților de finanțare pentru elaborarea planurilor de către autoritățile administrației publice locale și majorarea amenzilor pentru nerespectarea cerințelor.
Această propunere legislativă reprezintă un pas semnificativ către un parc imobiliar sustenabil și eficient energetic, susținând viziunea unei Românii cu emisii zero în sectorul clădirilor până în 2050. Ne așteptăm la dezbateri constructive și colaborare în rândul comisiilor parlamentare pentru actualizarea legislației în domeniu”.
Această propunere legislativă reprezintă rezultatul unui efort consecvent de muncă și consultare, desfășurat în strânsă colaborare cu mediul academic și experți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Proiectul se bucură de sprijinul parlamentarilor din PNL, PSD, UDMR şi Minorităţile Naţionale.