ACTUALIZARE
Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, s-a prezentat, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie.
“Am fost citat în calitate de martor în dosarul Romarm. Am făcut mai multe denunţuri la DNA pe vremea când eram ministrul Economiei”, a declarat Claudiu Năsui, la sediul DNA.
Năsui a fost ministrul Economiei, care are în subordine Romarm. Dosarul are legătură cu achiziția de măști de protecție și materiale de producție în pandemia covid.
“Domnul Virgil Popescu este cel care l-a pus în funcţie. În mandatul dânsului a fost pus în funcţie de către Consiliul de Administraţie pus de dânsul şi mai ales i-a dat unul dintre cele mai solide contracte pe care le-am văzut cel puţin eu în companiile de stat, unul în care este foarte greu să îl dai afară (…), mai ales cu durata de timp foarte mare. Lucrurile acestea mi s-au părut ilegale, de aceea am şi cerut un control şi am început procedura de demitere a acestuia, cu noul CA, procedură care a luat sfârşit după ce a revenit Virgil Popescu şi a pus din nou fostul CA, unde erau tot felul de persoane pe care le mai dădusem afară şi din alte părţi din Ministerul Economiei şi care s-au regăsit apoi în Ministerul Energiei, una director la Direcţia antifraudă, cred, din Ministerul Energiei”, a afirmat Năsui, la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, controlul viza contractul primit de Gabriel Ţuţu, respectiv legalitatea acestuia.
“Ideea era să avem o bază juridică, pe baza căreia să putem face demersurile să îl dăm afară de acolo. (…) Problema este că i s-a dat un astfel de contract. (…) În interiorul Romarm erau mai multe afaceri de-ale domnului Ţuţu, pe toate le-am investigat, pe ce am avut bază am făcut plângere la instituţiile abilitate”, a adăugat Claudiu Năsui.
Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.