Macroeconomie

Dobânda pe termen lung pentru România a crescut la 6,32% în august 2023

Dobânda pe termen lung pentru România a crescut din nou în august 2023 până la valoarea medie de 6,32%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Avertisment important pentru percepția externă și finanțele publice, acest indicator, cu referința pe termen de 10 ani (10Y) a reversat trendul de scădere pe care intrase la finele primului trimestru din anul curent.

La nivel regional, în țările cu regim valutar simiar, costul împrumuturilor 10Y s-a mărit de asemeni, cu un ecart similar în Polonia (de la 5,54% la 5,59%) și Cehia (de la 4,15% la 4,26%) dar mai pronunțat în Ungaria (de la 7,10% la 7,40%). Aflată în proces de adoptare a monedei unice, de care este legată prin curs fix, Bulgaria a staționat pentru a cincea lună consecutiv la 4,03% (după 4,21% la finele T1, unde urcase brusc, după 2,73% în februarie și, anterior, șapte luni la cota 1,85%).

Dobânzile cele mai scăzute au fost consemnate de Germania (2,55%), urmată de Suedia (2,75%) și Danemarca (2,77%). Din Eurozonă, Țările de Jos (2,92%) și Irlanda (2,96%) au rămas sub pragul de trei procente, depășit ușor de Luxemburg (3,08%) și Franța (3,11%). Lituania este un caz special, valoarea de 2,88% fiind stabilită administrativ în ultimele zece luni, după 0,16% anterior.

De reținut, la nivel european, cvasistabilitatea cotațiilor pentru Grecia (3,88%), care a reușit să iasă după multă vreme din top 7 cele mai mari dobânzi și să se plaseze sub cea mai nouă membră a Eurozonei, Croația (3,93%). Foarte puțin peste Letonia (3,85%), Cipru (3,84%), Slovacia (3,80%) și Malta (3,79%).

Astfel, România s-a menținut pe a doua poziție în topul celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat UE iar distanța față de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar s-a păstrat. Nivelul dobânzilor rămâne problematic, chiar dacă datoria publică a coborât la finele S1 sub pragul de 50% din PIB, pe date operative.

Costul de împrumut al României în august 2023 a ajuns cu aproximativ 17% mai mic față de Ungaria, de la 13% în luna precedentă. Ecartul a crescut marginal față de Polonia (economia cea mai apropiată ca nivel de dezvoltare și structură de cea românească, de la 12% în iulie, până la 13%) și a ajuns la 49% în raport cu Cehia (de la 50% anterior).

Datele din 18 septembrie 2023 plasau nivelul dobânzilor la care se poate împrumuta România pe zece ani la 6,89% (tradingeconomics.com), semnificativ peste media lunii august și pe un trend de creștere îngrijorător. La finele acestui trimestru se așteaptă o valoare de 7,03% iar, la orizontul următoarelor 12 luni, modelul utilizat arată un nivel de 7,44%, estimări peste cele anterioare.

 Dan Pălăngean

 

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

4 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

5 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

5 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

8 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More