*Fuziunea va include toate centralele pe cărbune conforme cu legislația de mediu, inclusiv Paroșeni, a Complexului Energetic Hunedoara
Statul trebuie să asigure mixul energetic, iar o variantă luată în calcul este fuziunea dintre Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, după răscumpărarea pachetelor deținute de Fondul Proprietatea în cele două companii, după cum a spus Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Acesta a explicat că memorandumul promovat și aprobat în Guvern prevede trei etape pentru sprijinul și salvarea CE Oltenia – producător de energie electrică, pe bază de lignit, care este profund afectat de creșterea prețurilor certificatelor de emisii de CO2. Prima etapă, care a fost parcursă deja, a fost creditul de 500 de milioane de lei luat de CEO, a doua – crearea unui mecanism de sprijin pentru companie, în prezent negociat cu Comisia Europeană, care presupune un ajutor de 10,5 miliarde de lei pentru companie, timp de zece ani, achitat de toți consumatorii, iar al treilea pas era reprezentat de mixul energetic.
Doru Vișan a spus: “Mixul energetic nu se poate realiza decât în două variante – fie fiecare companie își dezvoltă alte capacități – cărbunele își construiește hidro sau eoliană, solară, și invers, și varianta normală, pe care ar trebui să meargă statul – de răscumpărare a acțiunilor de la Fondul Proprietatea. Și, după aceea, fuziune.”
Domnia sa a precizat că este de analizat ce înseamnă acest plan pentru listarea Hidroelectrica, însă că, momentan, compania derulează, în continuare pașii spre cotarea la bursă.
Doru Vișan a explicat că eventuala fuziune vizează doar centralele care au condițiile de mediu îndeplinite și de care sistemul energetic nu se poate dispensa.
Întrebat dacă este inclusă și termocentrala pe huilă Paroșeni, a a Complexului Energetic Hunedoara.
“Dacă nu găsim o înțelegere de la Comisia Europeana (n.n. privind schema de sprijin pentru CEO), această restructurare a sistemului este binevenită. Altfel, vom avea probleme cu siguranța sistemului.”
În schimb, dacă este aprobată schema de sprijin, dezideratul rămâne, în continuare, ca fiecare companie să-și facă mixul, potrivit lui Doru Vișan: “Decizia trebuie luată până în 30 aprilie, când este termenul limită de conformare la obligația de achiziție pentru certificatele de CO2. Dacă nu, urmează partea de penalitate, care este 100 de euro/ certificat. Plus obligația de a achiziționa în continuare certificatele.”
Doru Vișan a mai adăugat că mecanismul de spriji pentru CEO pe zece ani trebuie corelat cu procesul de dezvoltare al rețelelor de interconectare.